Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarı Uluslararası Ticareti Güçlendirecek
Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, şehrin sadece Türkiye'nin değil dünyanın en seçkin doğal taş merkezlerinden biri olduğunu belirterek Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarı ile uluslararası ticaretin güçlendirileceğini söyledi.
Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarının tanıtım toplantısına; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, İscehisar Belediye Başkanı Seyhan Kılınçarslan, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, ALZ Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Alagöz, mermer derneklerinin başkanları ve çok sayıda basın temsilcisi katıldı.
“AFYONKARAHİSAR ARZIN TALEBİN MERKEZİ VE DOĞAL BULUŞMA NOKTASI”
18-21 Haziran 2025 tarihinde gerçekleştirilecek olan Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarının tanıtım toplantısında konuşan ALZ Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Alagöz, birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır şiarıyla hareket ettiklerini söyledi. Alagöz, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, oda, borsa, dernek başkanları ve şehrin medya temsilcileriyle oluşan sinerjiyle çok kısa bir süre içerisinde dev bir fuar organizasyonu eserini ortaya koyacaklarını ifade etti. Alagöz, “Bir fuarın başarılı olabilmesi ve bir şehirde bir fuarın gerçekleştirilebilmesi sonrasındaki başarının elde edilebilmesi için üç tane temel unsur vardır. Bunlardan biri o şehir, o bölge ya arzın merkezi olacak, ya talebin yani tüketimin merkezi olacak veyahut da arzla talebin doğal buluşma noktası olacak. Ne mutlu bize ki Afyonkarahisar aynı anda hem arzın yani üretimin merkezi hem tüketimin merkezi hem de aynı zamanda da doğal buluşma noktası.” dedi.
“MERMERİN KALBİ AFYON’DA ATIYOR”
Afyonkarahisar bölgesinin 2 saatlik bir karayolu yolculuğu mesafesinde Türkiye'nin mermer havzalarının çok büyük bir bölümüne ev sahipliği yaptığını dile getiren Alagöz, “Tüketim noktasında mermer blokunun en büyük alıcısı mermer işleme fabrikaları ve tesisleridir. Yalnızca Afyonkarahisarı’mızın 6,9 milyon metreküplük yıllık işleme kapasitesine sahip olan mermer fabrikaları ve mermer tesisleri de aynı zamanda mermerin en önemli talebinin de büyük bir kapasitesinin Afyon'da var olduğunun en temel göstergesidir.
Doğal buluşma noktası denildiğinde de hep şunu bütün Türkiye'deki dostlarımıza, sektör mensuplarımıza söylüyorum. Afyon'a selam vermeden tatile gidebilmeniz mümkün değil. Afyonkarahisar'ın gastronomik lezzetlerini seyahat planlamanızın içerisine koymadan yola devam etmeniz mümkün değil. Afyonkarahisar Türkiye'nin çok net bir buluşma noktası. İşte bu üç unsur bir araya geldiğinde bir başarılı fuarın da ortaya çıkabilmesi de söz konusu olabiliyor. Bundan çok daha önemli bir şey var. Bunların hepsini de bir araya getirseniz bir şey eksik olduğunda başarı ortaya çıkmıyor.
O da tutku ve heyecan. Tutku yoksa heyecan yoksa kalbiniz o fuar yaklaşırken şehir olarak kıpır kıpır atmıyorsa oradan böyle bir hikâyenin çıkmasına mümkün olmuyor. Yine ne mutlu bize ki belki de Türkiye Cumhuriyeti'nde fuar basın lansmanlarını şöyle bir gözümden canlandırıyorum geçmişe doğru en yoğun katılımla yapılan basın toplantısını gerçekleştiriyoruz. En kısa sürede en fazla katılıma mahzar olan bir fuar ve bu kadar kısa süre içerisinde de doğuştan uluslararası nitelikte ortaya çıkmış olan Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarı'ndan bahsediyoruz. Çok kısa süreden kastım yaklaşık 5 aylık bir hazırlık sürecinin içerisinde 200’ün üzerinde firma fuarımıza katılımcı olma kararı aldı. Yola çıkarken planlamamızda Afyonkarahisar ve yakın çevredeki firmaların maden ocaklarının katılımıyla bu yıl başlayalım.
Sonrasında da yavaş yavaş önce bölgesel ardından ulusal sonrasında da uluslararası desene doğru yol alırız demiştik. Ama çok güzel bir gelişme söz konusu oldu. Yine ne mutlu bize ki Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarımızın an itibariyle katılımcılarının yüzde 60’dan fazlası Afyonkarahisar bölgemizin, ilimizin dışında faaliyet gösteren maden ocakları ve makine üreticileri ve saf malzeme üreticilerinden oluşuyor. Hangi illerden mi? Burdur'dan, Denizli'den, Isparta'dan, Antalya'dan, Muğla'dan, Urfa'dan, Diyarbakır'dan, Elazığ'dan, Erzincan'dan, Kastamonu'dan, Bilecik'ten Türkiye'nin bütün üretim desenlerinin tamamının blok mermerleri, doğal taş blokları fuarımızda sergilenecek.” diye konuştu.
“200 ÜZERİNDE KATILIMCI, 1500 BLOK MERMER TIRLA TAŞINACAK”
Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarına 200'ün üzerinde katılımcının yer alacağını, 1500'ün üzerinde mermer bloğunun fuarda sergileneceğini dile getiren Alagöz, “Kurban Bayramı çıkışı akabinde çok ciddi bir lojistik hareketlilik Afyonkarahisar'da söz konusu olacak. Çünkü 1500’ün üzerinde blok mermer Türkiye'nin dört bir tarafından yüzlerce tırla taşınacak. Yine firmalarla yaptığımız görüşmelerde de burada da Afyonkarahisar'ımızın nakliye firmalarının da çoğunlukla tercih edildiğini bunun aynı zamanda nakliye sektörümüz açısından da güzel bir canlılık vesilesi olduğunu görüyoruz.
Gelelim ziyaretçi kısmına. Çok yoğun bir ziyaretçi çalışması söz konusudur. Çin'de, Hindistan'da, Amerika Birleşik Devletleri'nde, İtalya'da, İspanya'da yani mermerimizin, mermer bloğumuzun ihracatını gerçekleştirebileceğimiz bütün bölgelerde hummalı bir şekilde reklam, tanıtım çalışmalarımız devam ediyor. Bizzat ulaşımı, konaklaması, transferleri yani A'dan Z'ye bütün çalışmaları bizler tarafından yürütülen uluslararası yabancı alım heyeti programımız kapsamında da 300'ün üzerinde misafirimizi, 300'ün üzerinde yabancı iş insanını alım heyetimiz kapsamında Afyonkarahisar Fuarı'mızda ağırlayacağız kısmet olursa.
Hindistan'dan, ABD’den, Mısır'dan, Çin'den, İtalya, Irak, Suudi Arabistan, Libya, Kanada, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün'den yabancı alım heyetimiz fuarımızda bizlerle beraber olacak. Saydığım bu ülkelerden gelecek alım heyetimizin dışında da yürüttüğümüz tanıtım çalışmaları kapsamında bizzat online katılım sitemizden kayıt sitemizden de kayıtlarını yaptırıp dünyanın dört bir tarafından da yine Afyonkarahisar'a alım gerçekleştirmek, yeni iş bağlantısı gerçekleştirmek üzere gelecek firmalarımızla beraberinde söz konusu olacak.
Bu da neyi sağlayacak değerli dostlar? Afyonkarahisar bölge ve ülke mermer sektörümüzün tanıtımının yanı sıra Afyonkarahisar'ın o güzide ev sahipliğini, misafirperverliğini Afyonkarahisar'ın içinde bulunduğumuz güzide tesis gibi birbirinden kıymetli tesislerini tanıtabilme imkânımız olacak. Bölgemizin doğal güzelliklerini tanıtabilme imkânımız olacak. Bu da kısmet olursa sondaki yıllarda ağızdan ağza pazarlama dediğimiz deneyim pazarlamasıyla birlikte Afyonkarahisar'ın uluslararası turizm hareketliliğinde de hak ettiği noktaya doğru da tırmanmasına çok ciddi bu fuar ve bu fuar gibi diğer fuarların katkı sağlamasına da vesile olacak. Bu fuar termal sektörünün gelişmesine de katkı sunacak.” şeklinde konuştu.
“SANAT SOKAĞI İLE CİDDİ BİR POTANSİYEL ORTAYA ÇIKACAK”
Blok mermerler ve mermer bloklarının dışında makine özel bölümünde maden ocakları makineleri, mermer makineleri ve iş makinelerinin de sergileneceğini söyleyen Alagöz, “Dolayısıyla da hem maden ocaklarımız, mermer ocaklarımız hem de makine sektörümüzün arasında da çok güzel bir ticari ilişkiler, yeni ilişkiler kurulabilmesine de fuarımız vesile olacak. Bunların yanı sıra fuarımızda sadece ve sadece ticari bağlantılara ev sahipliği yapmıyoruz. Yine İscehisar Belediye Başkanımızın öncülüğünde yine Kara Mehmet Mermer Grubundan Sayın Remzi Özcan'ın sponsorluğunda bir Sanat Sokağı fuarımızda oluşturuluyor. Bu sanat sokağında birbirinden güzide sanat eserleri sergilenecek.
Bu sergi sadece sanatseverlerle sanatı buluşturmakla sınırlı olmayacak. Aslında bunun arka planında çok ciddi bir ticari potansiyel yatıyor değerli dostlar. Sanatsal ürün olarak tanımlanan ürünler de dünya pazarında gitgide çok daha yüksek ihracat hacmine ulaşıyor. Afyonkarahisar'da da son birkaç yılın içerisinde çok çok önemli firmaların bu konuya da girdiklerini ve sanatsal üretimde de kendilerinden söz ettiklerini görüyoruz. Kısmet olursa bu fuarımız aynı zamanda gelecek dönemlerimizde sanatsal ürünler üzerinden de mermer sektörümüzün çok daha güzel hacimlere ulaşabilmesine vesile olacak.” ifadelerine yer verdi.
“FUAR AFYON’A BÖLGEMİZE VE ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN”
Mermer sektörünün Türkiye ekonomisi açısından da çok önemli bir kıymet ifade ettiğini belirten Alagöz, “Cari açığı azaltma çalışmalarında yerli üretim, yerli kaynaklar, yoğunlukla yerli teknoloji kullanımı söz konusudur. Doğal taş olarak tamamladığımız ve kendi rezervlerimizden çıkartmış olduğumuz bu ürünlerin hem ham hali hem de işlenmiş haliyle çok yüksek cari açığı kapatma değerine sahip.
Bugün itibariyle rakama baktığımızda 2024 yılında bir noktada 94 milyar dolarlık ülkemiz doğal taş sektöründe ihracat gerçekleştirmiştir. Neredeyse 2 milyar dolara yakın bir kazanç vardır. Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarımız ve beraberinde de sektörlerimizin gayretiyle inşallah bu rakam çok daha yukarılara da tırmanacak beklentisi içerisindeyiz.
Peki, bu hikâyenin ortaya çıkmasında, bu çalışmanın ortaya çıkmasında bu sadece bir fuar organizasyon şirketinin, fuar organizatörünün kendi başına yürütebileceği bir çaba değil. Bu çabanın ortaya çıkması başarılı olabilmesinin gerçek kahramanları kimlerdir diye baktığımızda ben huzurlarınızda Sayın Valimiz Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’na yürekten şükranlarımı arz etmek istiyorum. Sayın Valimiz bu projeyi kendilerine ilk arz ettiğimiz günden bu tarafa hem manevi destekleriyle hem de vizyoner yaklaşımıyla bize gerçekten çok büyük rehberlik ekti.
Sayın Valimizin bu konudaki katkılarında özellikle teşekkürlerimle birinci sırada vurgulamak istedim. Keza Afyonkarahisar Belediye Başkanı Sayın Burcu Köksal’ da konuya inancıyla, coşkusuyla bütün belediyenin neye ihtiyacımız varsa, hangi konuda herhangi bir şeye ihtiyacımız varsa her zaman yanımızda oldular. Bu vesileyle Sayın Valimiz ve Sayın Belediye Başkanımıza şükranlarımı arz etmek istiyorum.
Sayın Valimiz ve Sayın Belediye Başkanımızı temsilen danışma kurulumuzda bulunan Vali Yardımcımız Ali Uysal kendisi başından bu tarafa danışma kurulumuzda bize çok ciddi katkılar sağladı. Son aylarda eşiyle bizimle görüştüğü kadar görüşmediğini düşündüğüm Belediye Başkan Yardımcımız Sayın Ömer Yıldız, danışma kurulumuzda Sayın Belediye Başkanımızı temsil ederek hep bizlerle beraberdi. Kendilerinin de çok ciddi emekleri, çok ciddi katkıları var. Özel sektör boyutunda ise ATSO Başkanı Sayın Hüsnü Serteser’e, Sayın Remzi Özcan’a da teşekkür ediyorum. Danışma Kurulumuzda birbirinden kıymetli başkanlarımız yer aldılar.
Ege İhracatçılar Birliği Başkanı Sayın İbrahim Alimoğlu'nun çok ciddi katkıları oldu. Başından bu tarafa Sayın Alimoğlu, hep yanımızda oldu. Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler’e de katkıları dolayısıyla teşekkür ediyorum. Afyon Boğaz Mermerciler Derneği Başkanı Sayın Mehmet Sıtkı Merdivenci başından bu tarafa hem derneği hem üyeleriyle çok ciddi katkıları oldu.
Afyonkarahisar İscehisar Mermerciler Derneğimizle de birlikte kurumsal desteklerini de yine projemize sağlamaya devam ediyor. Bu bayrak devir tesliminde de Sayın Muharrem Çakmak Başkanımız hem dernek başkanlığını başarılı yürüttüğü dönemde hem de devir teslim sonrasında hiç temposunu eksiltmeden hep yanımızda oldu, destek olmaya, katkı sağlamaya devam etti. İşi başından beri bizimle yürüyen İscehisar Belediye Başkanı Sayın Seyhan Kılınçarslan’a da teşekkür ediyorum. Emek sahibi herkese teşekkür ediyorum. Bu fuarın Afyonkarahisar'ımıza, ülkemize ve bölge ekonomimize hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.
“2 BİN 500 YILDIR BU TOPRAKLARDAN MERMER ÇIKARILIYOR”
Afyonkarahisar İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Remzi Özcan, mermer hikâyesinin tarihi bir geçmişi ve kültürü olduğunu belirterek konuşmasına başladı. Afyonkarahisar’daki mermer Ocaklarının 2 bin 500 yıl öncesine dayandığını kentin dünyaya mermeri çıkarıp sunan bir bölge olduğunu vurgulayan Özcan, “Afyonkarahisar’da mermer fabrikalarımız 80 yıl önce kurulmaya başladı.
Biz yine istihdamdan bahsettik. Önemli bir istihdam oluşturuyorlar. Artık her geçen gün tasarım noktasında, işlenmiş ürünler noktasında, ihracat noktasında önemli mesafeler kat edildi. Dünyada alıcılar da üreticilerle buluşmak istiyor. O üreticilerle buluşabileceği en iyi yerlerden biri de altyapısıyla, tesisleriyle, ocaklarla. Burada ben ocaklarla bahsederken, güzel bir tane bölgemizde ocak çalışıyor. Doğada bulunan aşağı yukarı büyük renkler var.
Endüstrimizde mermer tesislerimizde 700 civarında fabrika var. Yedi yüz fabrika sadece bölge taşları değil Türkiye'nin ürettiği yüzde 50 taşları işliyor. Ve bu taşları katmanıyla kazandırıp dünya ekonomisine sunuyoruz. Uzun dönemdir hayalimizde bir dünya ekonomisine, dünya alışkınlığına nasıl buluştu bu teknoloji diye hep bu organizasyonları, fuarları İstanbul yaptı, İzmir yaptı, diğer ileri yaptı.
Bizim ilimiz niye yapmıyor, niye yapamıyoruz derken bu fikir biraz olgunlaştırdık. 200’ün üzerindeki katılımcı sayısına çok sevindim ve heyecanlandım bunun için. Dünya’dan ve yurt içinden alıcılar gelecek. Bizim endüstri, Afyon'un endüstrisi alıcılarla buluşacak. Hatta benim hayalim vardı. Yerel halkın ziyaretine açık taş sanatının işleme boyutunun görülmesini istiyordum. Emek sahiplerine teşekkür ediyorum.” dedi.
“İSCEHİSAR OLARAK MERMERDE LOKOMOTİF BİR ŞEHİRİZ”
İscehisar Belediye Başkanı Seyhan Kılınçarslan, yaptığı konuşmada önemli ve güzel bir organizasyonun arifesinde bulunmaktan duyduğu heyecanı ifade etti. Kılınçarslan, “Böyle güzel bir ufak organizasyonda bulunmaktan, bizler hatta mutluyuz ve gururluyuz. İçerisinde artık mükemmel bir başkenti, ekmeğini taştan çıkaran bir ilçeyiz. Bu bizim için tanıtılması gereken bir konudur.
Yaklaşık 150 tane mermer iş yerlerimizin birçoğu büyük ölçekte, bir kısmı da el sanatları üretilen atölye şeklinde çalışmaktalar. İscehisar olarak mermerde lokomotif bir ilçeyiz. Bende böyle bir ilçenin Belediye Başkanı olmaktan son derece mutlu ve gururluyum. İnşallah bize güzel katkılar sunabilecek miyiz diye bu yolda çıktık. Fuarımıza çok ciddi bir katılım var. İlçemizin adını dünyaya duyuracağımız için ayrıca mutluyuz.” diye konuştu.
“TAŞ YERİNDE AĞIRDIR SLOGANI CUK OTURDU”
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, tanıtım programında yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Aslında üç kelime bir cümleyle bu serüveni özetleyebiliriz. Taş yerinde ağırdır. Üç kelimeden ve bir cümleden oluşan, hakikaten Afyon'un bu doğal taş sektörüyle özdeşleşen çok güzel bir slogan oldu. Taş yerinde ağır. Bunu söylediğimiz zaman bu slogan öyle bir oturdu ki ‘Hakikaten şehirle özdeşleşmiş.’ dediler. Bu konuda hakikaten Türkiye'de ve dünyada önemli bir noktadayız ve hakikaten ne kadar doğru bir işe başladığımızı, ne kadar doğru bir işi yapmakta olduğumuzu buna gelen tepkilerle de anlamış olduk.
Dolayısıyla biz bu işi aslında hem sektör hem şehir el ele verdi ve bu sektör bu avantajını kullandırmak için bu fuar yapılıyor.. Aslında burada oluşan sektörün avantajı Afyonkarahisar’ın tarih boyunca elde ettiği avantajları aslında sektör için kullanacak. Sektör aslında bunun farkına vardı ve çok kısa sürede üstelik yüzde 60'ı da şehir dışından olmak üzere fuarımıza desteğini verdi. İnşallah ilk olacak ola bu fuarımızı en güzel şekilde yapacağız.”
“MERMER SEKTÖRÜNE HER ZAMAN DESTEĞİZ”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, programda yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Türkiye’nin en kıymetli doğal zenginliklerinden biri olan mermeri, sadece yer altından çıkarılan bir taş olarak değil, şehrimizin kimliğini oluşturan, kültürümüzü ve ekonomimizi destekleyen bir değer olarak görüyoruz. Bugüne kadar sektör temsilcilerinin çabalarıyla önemli aşamalar kat eden mermer sektörü göreve seçildiğimiz günden beri her alanda destek olmak için büyük bir çaba harf ettik.
Afyonkarahisar'da bir mermer fuarı olması hem şehrimizin vizyonu hem de mermercilerin ticaretçi olarak en önemli bir kimliklerden birisi olacağını düşünüyorum. Mermercilerimizden talep geldiğinde hemen görevlendirmemizi yapıp her türlü desteği vereceğimizin talimatını verdim. İlkini düzenleyeceğimiz Uluslararası Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarının yalnızca şehrimiz için değil, ülkemiz için de önemli bir ekonomik ve sektörel buluşma noktası olacağına inanıyorum. Biz Afyonkarahisar'ı sadece geçmişiyle değil, üretimiyle, emeğiyle ve geleceğe dönük vizyonuyla büyütmek istiyoruz.
Taş yerinde ağırdır derler, mermerin en güzel, en nadide hali de bu kadim topraklarda Afyonkarahisar'ımızda hayat buluyor. Artık bu değeri dünyaya çok daha güçlü tanıtma zamanı olduğuna inanıyorum. Sadece fuar alanında değil panel, sempozyum, festival ve sanatsal faaliyetlerde de mermilerimizin tanıtılma için ne gerekliyse biz orada taşın altına elimizi koyacağız. Afyonkarahisar Belediyesi olarak bu fuarı en başından itibaren yanında olmayan tüm imkânlarımızla desteklemeye çalışıyoruz. Çünkü biz üretimi destekleyen yerel kalkınmayı büyüten şehrini dünyayı açmaya çalışan bir her adımın arkasındayız.
Bundan sonra da mermer sektörüne olan katkımızı artırarak sürdüreceğiz. Afyonkarahisar'ımıza yakışıklı bir fuar ve kongre merkezi kazandırmak bu fuarın başka bir misyonu olmalı. Afyonkarahisar Belediyesi olarak planlanacak fuar ve kongre merkezi için Tüm paydaşlarımızla dayanışma içinde olacağımızı açıkça ifade etmek istiyorum. Bu fuarın Afyonkarahisar'a yeni işbirlikleri, ihracat kapıları ve güçlü bağlantılar kazandırmasını diliyorum. Fuarın düzenlenmesinde emeği geçen tüm paydaşlara yürekten teşekkür ediyorum. Uluslararası Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarımız şehrimize, sektörümüze ve ülkemize hayırlı olsun.”
“AFYON DÜNYANIN EN SEÇKİN DOĞAL TAŞ MERKEZLERİNDEN”
Fuar tanıtım programının son konuşmasını yapan Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, şunları kaydetti: “Şehrimizin doğal taş sektöründeki eşsiz mirasını ve gücünü dünyaya duyuracak önemli bir vizyonun heyecanını paylaşmak için toplandık. Uluslararası fuar kongre merkezinde kapılarını dünyaya açacak. Bu fuar yalnızca ticari bir etkinlik değil, ilimizin için son derece önemlidir.
400 milyon metreküplük mermer rezervi rezervinin 6,9 milyon metreküplük yıllık üretim kapasitesini ve 231 milyon dolara ulaşan ihracatını küresel alana inşallah taşıyacak bir platform bu fuarla olacaktır. Afyonkarahisar sadece Türkiye'nin değil dünyanın en seçkin doğal taş merkezlerinden biridir. Afyon Beyazı, Kaplan Postu, Şeker, Menekşe, Gri Traverten ve gibi coğrafya işaretle tescillenmiş mermerlerimiz estetik, dayanıklılık ve çeşitlilikle sektörde öne çıkmaktadır. Fuarımızda 25'den fazla üretim bölgesinden getirilecek 1500'ün üzerinde mermer bloğu, 200'den fazla katılımcı firma tarafından sergilenecek.
Afyonkarahisar’da; Antalya'ya, Denizli'den Şanlıurfa'ya uzanan müzeyinin çeşitlilik mimarlar, müteahhitler, iç mimarlar ve sektör profesyonellerine taşların yapısını, kalitesini yerinde inceleme fırsatı inşallah sunacak. Ayrıca mermer ocağı makineleri, kesim ve taşıma sistemleri, işleme teknolojileri ve doğal taş sanat eserleri de bu fuarımızın zenginliğini arttıracak içerikler olacak. Bu organizasyonun uluslararası ticareti güçlendirme misyonunu da bir yandan taşıyor.
Çin, Hindistan, İtalya, Mısır, Amerika, Birleşik Arap Emirlikleri ve daha pek çok ülkeden alım heyetlerini inşallah burada şehrimizde ağırlayacağız. Bu heyetlerle kurulacak bağlantılar, yüz yüze görüşmeler firmalarımızın ihracat kapasitesini arttıracak ve şehrimizi küresel pazardan umuyoruz ki daha da güçlü bir konuma taşıyacaktır. Katılımcılar, sürdürülebilir üretim anlayışına sahip tedarikçilerle doğrudan temas kurarak uzun vadeli işbirliklerini temellerinde atacaktır ki fuarcılığın en önemli amaçlarından bir tanesi de bu. Orada yüzde 1 iletişimi ilk adım olarak karşılatmak ve sonrasında da bu işbirliklerini daha da güçlü ve sürdürülebilir kurmaktır.
Bizler Afyonkarahisar Valiliği olarak Afyonkarahisar Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, EMİB, İscehisar’daki derneğimiz ve Afyonkarahisar Boğaz Mermerciler Dernekleri ve İscehisar Belediyesi ile birlikte bu büyük organizasyonu heyecan içerisinde hayata geçiriyoruz. 10 haftada 189 firmayla sözleşme imzalanarak 15.775 metrekarelik bir fuar alanında doldurulması, sektörün fuarımıza duyduğu güvenin de gerçekten çok açık ve net bir ifadesidir, göstergesidir. Bölgemizde binlerce kişiye istihdam sağlayan bu sektör, sadece ekonomik değil, sosyal kalkınmamızın da aslında lokomotif olduğunu da göstermektedir.”