• Haberler
  • Genel
  • Afyonkarahisar'da Bayram Namazı Saat Kaçta Kılınacak?

Afyonkarahisar'da Bayram Namazı Saat Kaçta Kılınacak?

Kurban Bayramı'nın ilk günü olan yarın sabah İslam Âlemi Bayram namazında birlikte saf tutacak. Afyonkarahisar merkezde ise Diyanet İşleri Başkanlığı'nın namaz takvimine göre saat 06.11'de bayram namazı için bir araya gelinecek.

Peki, bayram namazı nasıl kılınacak ve Afyonkarahisar’da bayram namazı saat kaçta kılınacak?

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram namazı, iki rekat, topluca cemaatle kılınması vacip olan Ramazan ve Kurban Bayramlarının ilk günü sabah kılınan bir namazdır.

Her namazda olduğu gibi bayram namazına da başlamadan önce ona göre niyet edilir. 

Kurban Bayramı namazı için niyet; “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” denilir.

Niyet edildikten sonra imama uyularak namaza başlanır. Birinci rekat; İmam sesli, cemaat ise kendi işiteceği kadar hafif bir sesle “Allah-u ekber” diyerek iftidah tekbiri alarak, eller göbek hizasında bağlanır. Herkes içinden “Sübhaneke” duasını okur. Daha sonra imamla birlikte ek tekbirler okunur.

İlk tekbirde İmam “Allah-u Ekber” dediğinde eller kulak hizasına kaldırılır ve yanlara sallanır. İkinci tekbirde de aynı şekilde “Allah-u Ekber” denilerek eller kaldırıldıktan sonra yanlara sallanır. Üçüncü tekbir alındıktan sonra bu sefer eller göbek hizasında bağlanır. İmam; gizlice “Euzü besmele” çektikten sonra Fatiha suresi ile birlikte zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim okur. Sonrasında rüku ve secde yapıldıktan sonra ikinci rekata kalkılır.

İkinci rekatta; İmam gizlice “Euzü besmele” çektikten sonra Fatiha suresi ile birlikte zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim okur. Sonrasında iftidah tekbiri gibi eller kulak hizasına kaldırılarak birinci tekbir alınır ve eller yanlara salınır. İkinci tekbir alınır ve eller yanlara salınır. Üçüncü tekbir alınarak eller yine yanlara salınır. Sonrasında ise dördüncü tekbir alınır ama bu kez eller kaldırılmadan rükuya gidilir. Daha sonra secde yapılır. Secdenin ardından yapılan oturmadan sonra (Tahiyyat, Salli-Barik duaları okunur) selam verilerek bayram namazı tamamlanır. 

Bayram namazının kılınmasının ardından imam, teşrik tekbirleri ile bayram hutbesini vermek için minbere çıkar. Bayram hutbesi ile bayram namazı tamamlanmış olur

27 Mayıs 2026 Çarşamba günü Kurban Bayramı’nın ilk gününde Kurban Bayramı namazı saat 06.11’de kılınacak.

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme