• Haberler
  • Genel
  • Afyonlu çiftçi yılda 550 bin ton süt üretiyor

Afyonlu çiftçi yılda 550 bin ton süt üretiyor

Afyonkarahisar'da yılda 550 bin ton süt üretildiğini açıklayan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Raşit Tabak, Afyonkarahisar'da üretilen sütün nitelikli ve sağlıklı olduğunu, mikrop ve bakteri barındırmadığını anlattı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap ise, Afyonkarahisar'da üretilen sütün AB standartlarında olduğunu vurguladı Avrupa Komisyonu’nun 2001'de durdurduğu süt ve süt ürünleri alımının 12 yıl aradan sonra [&hellip]

Afyonlu çiftçi yılda 550 bin ton süt üretiyor

Afyonkarahisar’da yılda 550 bin ton süt üretildiğini açıklayan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Raşit Tabak, Afyonkarahisar’da üretilen sütün nitelikli ve sağlıklı olduğunu, mikrop ve bakteri barındırmadığını anlattı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap ise, Afyonkarahisar’da üretilen sütün AB standartlarında olduğunu vurguladı

Avrupa Komisyonu’nun 2001’de durdurduğu süt ve süt ürünleri alımının 12 yıl aradan sonra yeniden başlamasının tüm Türkiye’deki süt üreticilerini sevindirdiğini ifade eden Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Raşit Tabak, Afyonkarahisar’da üretilen sütlerin de artık ihraç edilebileceğini kaydetti. İlerleyen yıllarda ihraç kalemleri arasına sütün de gireceğinin altını çizen Başkan Raşit Tabak, mikropsuz ve temiz Afyonkarahisar sütüne AB kapısının sonuna kadar açık olduğunu anlattı.
11 YIL SONRA AB KAPIMIZA GELDİ
Türkiye’yi insan sağlığına tehlikeli, kötü şartlarda üretim yapan bir ülke olarak gören Avrupa Birliği’nin yapılan çalışmalar sonrası Türk ürünlerine yeniden onay verdiğine değinen Tabak, “AB’nin 11 yıl sonrası kapımıza gelip ‘Sizden süt alacağız’ demesi çok önemli. Hem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hem de bizim teşkilatımızın çalışmaları Türkiye’nin imajını değiştirdi. 10 yıl öncesine kadar sokak sütü, sanayi sütü diye bir ayrım vardı. Sütümüzde 2 bin 500’e yaklaşan oranlarda bakteri ölçülüyordu. Bugün ise sütümüz tertemiz ve sağlıklı” dedi.
ARTIK SÜTÜMÜZ SAĞLIKLI
Soğutma, depolama tesislerinin kurulmasının yanı sıra sütün öncelikle bu tesislere iletilmesiyle sütün daha sağlıklı hale geldiğini ifade eden Tabak sözlerini şöyle sürdürdü, “Hayvanlardaki bakterilerin, hastalıkların bir kerede atılması ve arkasından gelen kültür ırklarının verimliliğiyle Türkiye, süt cennetine döndü. Sütümüz artık nitelikli ve sağlıklı. Sokak sütü olarak bilinen mikroplu ve bakterili süt devri kapandı. Afyonkarahisar’da 550 bin tona yakın süt üretiliyor. Üstelik bu süt artık AB’nin talip olduğu süt. ”
SÜTÜMÜZ AB STANDARTLARINDA
Afyonkarahisar’da üretilen sütün AB standartlarına ulaştığının açıklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap ise, sütün kalitesini artırma amacıyla 1 yıldır çalışmalar yaptıklarını belirtti. Süt toplama, işleme ve pazarlama zincirinde bazı kriterlerin üretici ve işletmeci açısından zorunluluk haline geldiğini kaydeden Arap, “Bir yıldır süt üreticilerini kontrol ediyoruz. Eğitim çalışmalarımız sürüyor. Zincir halkasını tanımlayıp kontrol altında tutarak süt satıcısının cebine iki kat daha fazla para girmesini sağlıyoruz. 500 süt eğiticisinin eğitimini tamamladık. Üreticinin elindeki süt, değerini yitirmeden işleme tesisine ulaştırılmış oluyor.” şeklinde konuştu. (Kocatepe)

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme