Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ahşabı “sanatla” yoğuruyor: Minber, mihrap kürsü üretiyor

Gezici köy marangozluğunda ahşap
Ahşabı “sanatla” yoğuruyor: Minber, mihrap kürsü üretiyor

Gezici köy marangozluğunda ahşap ustalığı ile tanışan İlyas Özbay(68), evlatları Sefa ve Arif ile birlikte Türkiye’de ki pek çok caminin ihtiyacı olan minber, mihrap, kürsü ve ahşap merdiven üretimi yapıyor. Afyonkarahisar’da ki İkinci Küçük Sanayi Sitesi’nde bulunan atölyede üretim yapan İlyas usta, eserlerinde Selçuklu ve Osmanlı motiflerini kullanıyor. Afyonkarahisar ahşap ustalığının tek temsilcisi olan İlyas usta, tecrübelerini evlatlarına aktarmak için atölyede ilk günkü gibi çalışmaya devam ediyor.
USTASININ NASİHATİNİ  UYGULUYOR
İlyas usta, ustasından aldığı nasihati mesleğine yansıttığını söyleyerek şöyle konuştu:
“Bir delikanlı genç bir kıza aşık olur ya, ahşap ile uğraşmak benim için aynen böyle bir şey. Ben bu işe sevdalıyım. Hiç usanmadan yılmadan bu işi severek yaparsan hep başarıya ulaşırsın. Ustamın bana bir nasihati vardır. “Bile bile bir çiviyi eksik çakarsan ustalık hakkımı sana helal etmem” demiştir bana. Onun düsturu ile, ahilik geleneklerine bağlı kalarak işlerimi yapmaya gayret ederim. Ahşap merdiven konusunda Afyon’da iddialıyız. Yaptığımız işlerde Osmanlı ve Selçuklu motiflerini görebilirsiniz.”

PEK ÇOK CAMİDE ESERİMİZ VAR
Babasından öğrendiği bu mesleği geliştiren Sefa Özbay ise, bilinen pek çok camide eserlerinin bulunduğunu anlattı.  Tarihi konak restorasyonu işlerin de imza attıklarını anlatan Özbay, “Biz burada 25 yıldır babamdan öğrendiğimiz mesleği yaşatıyoruz. Daha çok cami mihrabı, minber, kürsü, cami kapısı, ahşap şadırvan işleri yapıyoruz. Bunların dışında tarihi konak restorasyonu yapıyoruz. Mısri Cami, Altınoluk Cami ve Ömer Halisdemir Camii’nde bizim yaptığımız eserleri görebilirsiniz. Yaptığımız ürünlerde kayın, limbayada ceviz ağaçları kullanıyoruz.” diye konuştu. >> Nail AZBAY’ın Özel Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti