Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Akü’de 9. Yerelektrik Çalıştayı Başladı

AKÜ’de 9’uncu Yerelektrik Çalıştayı başladı. Jeofizik Mühendisliği dalının elektrik-elektromanyetik konuları ile ilgilenen araştırmacılarını bir araya getirmeyi ve yöntemlerin geliştirilmesi, paylaşılması ve kullanımının yaygınlaşmasını amaçlayan çalıştay 10 Mayıs Cuma günü tamamlanacak

AKÜ’de 9’uncu Yerelektrik Çalıştayı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi ile Jeotermal ve Maden Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü (JUAM) tarafından düzenlenen; üniversiteler, kamu kurumları ve özel sektörden 100’e yakın araştırmacının yer aldığı 9. Yer Elektrik Çalıştayı, AFBEL Termal Otelde başladı.

“ÇALIŞTAYIN İLİK BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ TARAFINDAN YAPILDI”

Çalıştayın açışında konuşan Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı AKÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Özcan Özyıldırım 9.’su düzenlenen Yer Elektrik Çalıştayının ilkinin 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi tarafından Manyetotellürik Seminerleri adıyla gerçekleştirildiğini belirtti. Özyıldırım, “Etkinlik, 2008 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, 2010 yılında Ankara, 2012’de Dokuz Eylül, 2014’te İstanbul, 2016’da Kocaeli, 2018’de ise Süleyman Demirel Üniversiteleri tarafından düzenlendi. Covid-19 salgını sebebiyle pandemi sırasında düzenlenemeyen çalıştay, 2022 Karadeniz Teknik Üniversitesinde gerçekleştirildi. Bu yıl 8-10 Mayıs arasında ve 3 gün sürecek çalıştaya ev sahipliği yaptığımız için çok mutluyuz” dedi. Özyıldırım, “Çalıştayımızda 4 çağrılı konuşmacımız, 31 sözlü ve 8 poster bildiri olmak üzere toplam 43 sunum yapılacak. Çalıştayımız TÜBİTAK tarafından organizasyon desteğini kazanmış olup, 9 özel sektör firmamız ve Jeofizik Mühendisleri Odası tarafından destekleniyor. Destekleyen firmalarımızdan 8 tanesi çalıştayımızda sergi açarak sektörde yaptıkları işleri, bazıları da güncel yerli ve milli kaynaklarla yaptıkları elektrik ve elektromanyatik ekipmanlarını tanıtacaklar.” dedi.

“AFYON JEOTERMAL BAŞTA OLMAK ÜZERE ZENGİN KAYNAKLARA SAHİP”

AKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı ve JUAM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yıldız ise konuşmasında JUAM ile ilgili bilgiler paylaştı. Yıldız, “Araştırma merkezimiz şu anda burada toplanmamıza vesile oldu. Merkezimiz 2009 yılında kuruldu. Merkezi kurarken bazı gerekçeler olması gerekiyor. O bölgenin yapısı, ihtiyaçlar, paydaş görüşleri bir araya geldiğinde üniversitemiz bünyesinde bu araştırma merkezleri kuruluyor. JUAM’ın da kuruluşunda en önemli gerekçe Afyonkarahisar ve çevresinin zengin jeolojik yapısı öne çıktı. İlimiz ve çevresi başta jeotermal olmak üzere endüstriyel hammaddeler, çeşitli metalik madenler ve kömür gibi zengin yeraltı kaynaklarına ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de 2007 yılında yürürlüğe giren Jeotermal Kanunu malumdur. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye’nin tamamında olduğu gibi Afyonkarahisar’da da ciddi jeotermal yatırımlar yapılmaya başlanıldı. Bizler de bu doğrultuda ilimizdeki hem mevcut jeotermal alanların geliştirilmesi hem de yeni alanların keşfi noktasında jeolojik, hidrojeolojik ve jeofizik çalışmaların yapılmasının önemli olduğunun farkına vararak bu merkezi kurduk. Sonrasında rektörlüğümüzün desteğiyle yerel paydaşlarımızın desteğiyle de öncelikle ciddi bir cihaz altyapısı oluşturduk. Sonrasında bu cihazları kullanacak ve araştırmaları yapacak personeli de yine hızlı bir şekilde merkezimize kazandırdık.” diye konuştu.

Akü’de 9. Yerelektrik Çalıştayı Başladı

“2010 YILINDA JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜNÜ KURDUK

Prof. Dr. Ahmet Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu alanda tek başına araştırma yapmak yeterli değildir. Yer bilimi alanında eğitim ve öğretimin de içinde olmak gerekir. 2010 yılında Jeoloji Mühendisliği Bölümünü kurduk. O yıllarda bölüm içinde de hızlı bir yapılanmaya gittik. 2012 yılında lisans öğrencilerimizi aldık. Daha sonraki süreçte lisansüstü eğitime geçtik. Bu şekilde üniversite içinde çalışmalarımız devam etti. 2024 yılında JUAM’da 80’in üzerinde projeyi yürüttük. Bunların önemli kısmı tamamlanmış projelerdir. Jeotermal sektörünün ihtiyaçlarına cevap verebilecek endüstriyel projelerde vardır.”

“ÇALIŞTAYLAR MESLEKTAŞLARIN AİDİYET DUYGUSUNU GÜÇLENDİRİYOR”

Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Serdar Kart ise çalıştayın araştırmacılar, sektör temsilcileri ve öğrencileri bir araya getirmesinin önemli olduğunu belirtti. Başkan Kart, şöyle konuştu: “Ağırlıklı olarak maden, petrol, su ve jeotermal kaynakların aranmasında sıkça kullanılan elektromanyetik yöntemlerin kullanılmasına, yeni bilimsel gelişmelerin tartışılmasına ve bunların paylaşılmasına ve kullanımlarının yaygınlaşmasına vesile olan bu çalıştayın paydaşlarından biri olmaktan mutluluk duyuyoruz. Gelenekselleşen bu çalıştayın araştırmacıları, uygulayıcıları ve öğrencileri bir araya toplayarak bilimsel bir ortamda bilgi ve deneyimlerini paylaşması ve meslektaşlar arasında aidiyet duygusunu güçlendirmesi açısından son derece kıymetli ve faydalı olduğunu düşünüyoruz. Jeofizik mühendisliğinin diğer alanlarında da buna benzer çalıştayların yapılması ve gelenekselleştirilmesi adına siz değerli hocalarımızın her zaman katkılarını bekliyoruz. Jeofizik Mühendisleri Odası olarak mesleğimizin daha iyi yerlere gelmesine vesile olan, mesleğin tanınırlığını ve kıymetini arttıran bu ve bunun gibi çalıştay ve etkinliklere her zaman elimizden geldiğince katkı koymaya devam edeceğiz.”

“ÖNCELİKLİ ALANLARIMIZ İÇİNDE MÜHENDİSLİK ALANLARI VAR”

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, bilim insanlarının toplanıp fikir alışverişinde bulunduğu bilimsel etkinliklerin önemine değindi. Rektör Yardımcısı Özdemir, “Bilgi paylaşımına hem bilim insanları hem sektörden insanlar, sivil toplum kuruluşları katkı sağlıyorlar. Hepsine ben de ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu toplantıyı düzenleyen bilim ekibine, düzenleme ekibine teşekkür ediyorum. Ben başka Ahmet Yıldız hocam ve ekibi olmak üzere arkadaşlarımızla gurur duyduğumuzu söylemek istiyorum. Bu güzel ve iyi çalışan ekibe teşekkür ediyorum. Biz üniversite olarak üç konuya öncelik verdik. Bunlardan birisi mühendislik alanlarıdır. Özellikle de jeoloji, yer bilimleri ile ilgili alanlarda bizim iyi olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu bölgede maden, mermer ve jeotermal var. Hocalarımız da bu alanlarda kendilerini yetiştirdiler. Bizler de kendilerini desteklemeye çalışıyoruz. İnşallah daha iyi olacak. İkinci alanımız turizm. Biz bu alanda da iyi olmaya çalışıyoruz. Üçüncü alanımız da veteriner ile ilgili sağlık bilimleri alanı. Bölgemiz, hayvancılıkla da ilgili ün bulmuş bir bölge. Bu alanlarda çalışmalarımız devam edecek. Toplantının faydalı olmasını diliyorum.” dedi. Açış konuşmalarının ardından gerçekleşen plaket takdiminin ardından AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayip Özdemir stantları gezerek bilgi aldı. Jeofizik Mühendisliği dalının elektrik-elektromanyetik konuları ile ilgilenen araştırmacılarını bir araya getirmeyi ve yöntemlerin geliştirilmesi, paylaşılması ve kullanımının yaygınlaşmasını amaçlayan çalıştay 10 Mayıs 2024 Cuma günü sona erecek.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti