Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Alışveriş bağımlılık oluşturabiliyor – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Alışveriş bağımlılık oluşturabiliyor

Özel Fuar Hastanesi Psikiyatristi Hülya Edil, bağımlılık kavramının alkol, sigara, uyuşturucu bağımlılığı gibi maddelerin yanı sıra bazı davranışlar için de kullanıldığını belirtti

Bağımlılık türlerinin; iş, alışveriş, spor bağımlısı şeklinde ortaya çıkabildiğini belirten Özel Fuar Hastanesi Psikiyatristi Hülya Edil, bütçenin elverdiği ölçüde giyim, eşya, yiyecek gibi ihtiyaçlar karşılamak için yapılan alışveriş, üzüntü, sıkıntı, yalnızlık gibi duyguların giderilmesi için yapılması halinde, olumsuz duyguları gidermek için her seferinde alışverişe başvurulması durumunda bağımlılığın söz konusu olabileceğine kaydetti.
Psikiyatrist Hülya Edil, alışveriş bağımlılığını en önemli göstergesinin kişinin ihtiyacı olmadığı aldığı ürünleri kullanmadığı halde kendine engel olamayarak alışveriş yapmaya devam etmesi şeklinde tanımladı. Bağımlıların yalnızlık, mutsuzluk, sinirlilik, engellenme, kendini ifade edememe gibi depresyona neden olabilecek etkenlerden dolayı, aşırı derecede harcama yaparak alışveriş yaptığını kaydeden Dr. Edil; “Bağımlılar kendilerini sadece alışveriş yaptıkları zaman iyi ve mutlu hissederler. Bu iyi ve mutlu olma hali, genelde kişinin kendini diğer insanlardan üstün görmesine neden oluyor. Kadınların daha çok giysi, kozmetik, mücevher, ayakkabı ve çanta, erkekler ise elektronik, cep telefonu, bilgisayar otomobil ya da hırdavat satın alıyorlar. İndirim zamanlarında insanlar, fiyattan çok yapılan indirim miktarı üzerinde duruyorlar. İndirim zamanlarında aşırı harcama yapmamızın bir diğer nedeni de tasarruf algımızın sapması. Eğer birşeyi istediğimize gerçekten ikna olursak, başka bir zaman yüzde 60 indirimde almayacağımız bir kazağı, yüzde 5 indirim fiyatıyla hiçbir suçluluk duymadan satın alabiliyoruz.” diye konuştu. (Kocatepe)