Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Amaranth albikere.com’da satışa sunulacak

Vali Gökmen Çiçek, Türkiye’de

Vali Gökmen Çiçek, Türkiye’de ilk kez Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa İlçesi’ne bağlı Balmahmut Köyü’nde ekimi yapılan şifa deposu Amaranth bitkisinden elde edilecek ürünlerin yakında albikere.com’dan satışa sunulacağını açıkladı

 

İş insanı Cengiz Aşkın’ın girişimleri ile Afyonkarahisar’a kazandırılan, kökünden yapraklarına kadar birçok fayda sağlayan Amaranth bitkisinin tam bir şifa deposu olduğu öğrenildi. Amaranth bitkisi M.Ö. 6 bin yılına kadar eski bir geçmişi var ve Yunanca “Solmayan Çiçek” anlamına geliyor.
BALMAHMUT
KÖYÜNDE 300 DEKARDA EKİMİ YAPILDI
Anavatanı Meksika ve Orta Amerika olan Amaranth, bilinen en eski proteinlerden olup içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudu toksinlerden arındırıyor. Kolesterol ve kan şekerini düzenleme etkisi de bulunan Amaranth, yoğun lif içeriği ile tok tutuma özelliği açısından da son derece önemli bir bitki. Amaranth önemli bir antikansrojen madde olan skualen içeriğinin yüzde 8 gibi yüksek bir miktarda olması ve doymamış yağ asitleri bulundurması bakımından hem sağlığı korumada hem de hastalıkları tedavide kullanılabilen bir bitki. Amaranth bitkisinin Çölyak hastalarının diyetine katılabilmesi açısından ciddi bir ekonomik değeri bulunuyor. Yağı kozmetikte, yüksek proteini içeriğiyle gövdesi hayvan yemi olarak kullanılıyor. Ayrıca yaprakları da tüketilebiliyor. Neredeyse her yeri ayrı bir değer ve şifa dağıtan bu bitki Nisan ayında Balmahmut Köyü’nde 300 dekar arazide ekimi yapılarak Afyonkarahisar’a kazandırıldı.
İLK HASAT
EYLÜL’DE YAPILDI
Girişimci Cengiz Aşkın’ın yaptığı yatırımlar ile ekimi yapılan Amaranth, aynı zamanda işletilerek çeşitli ürünlerde elde edilecek ve bu ürünler Afyonkarahisar’dan ihraç edilecek. Tıbbi ve Aromatik bir bitki olan Amaranth’ın ilk hasadı Eylül ayı içerisinde yapıldı. Hasat öncesi tarlayı ziyaret eden Vali Gökmen Çiçek, incelemelerde bulundu.
“İLKEZ AFYONKARAHİSAR’DA EKİLDİ”
Vali Gökmen Çiçek, hasat edilen bitkiden tohum, toz, yağ gibi 8 farklı ürün elde edildiğini, böylesine değerli bir bitkinin Afyonkarahisar’da ekiminin yapılmasından son derece memnun olduğunu kaydederek, “Afyonkarahisar her alanda adından sıkça söz ettiren bir il. Üretiminde başı çektiği haşhaş, vişne, turşuluk, bezelye, lavanta, patates, kirazın yanında şimdi de Amaranth bitkisi ile tanıştı. Kökü, gövdesi, yaprakları ile birçok faydası bulunan, aynı zamanda tıpta ve kozmetik sanayinde kullanılan bu bitkinin Afyonkarahisar’da daha fazla alanda üretilmesi için elimizden gelen desteği vereceğiz. Amaranth görüntüsü ile de hayran bırakan bir bitki. Aynı zamanda turizm sektöründe de değerIendirmeyi ve amaranth tarlalarında fotoğraf tutkunlarını ağırlamayı planlıyoruz. İhracatı, turizm değeri ve Türkiye’de ilk kez Afyonkarahisar’da ekilmesi açısından ilimize önemli katkılar sağlayan bu bitkinin ekimini gerçekleştiren Cengiz Aşkın’a teşekkür ediyorum. Amaranth’dan elde edilecek ürünlerin yakın zamanda albikere.com’dan satışa sunulacak.” dedi.
>> Burak AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti