- Haberler
- Hayatın İçinden
- Anadolu'nun Doğusunda Ki Türk İzi: Ani Kenti
Anadolu'nun Doğusunda Ki Türk İzi: Ani Kenti
Anadolu'nun doğusunda, Kars'ın merkezinden 42 kilometre uzaklıkta ki ocaklı köyü sınırlarında yer alan Ani kenti, binlerce yıldır ihtişamıyla sadece Anadolu'nun değil tüm dünyanın mirasıdır. Anadolu'ya açılan ilk kapı olan Ani, ilk yapıldığı zamandan bu zamana birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Adını son zamanlarda sıkça duyduğumuz bu kent, hem kültürel hem mimari hem de tarihi zenginliği ile her yıl ziyaretçi akınına uğramaktadır.
ORTAÇAĞ VE ÖNCESİNDE ANİ
Coğrafi konumu sarp kayalıkları nedeniyle doğal bir savunma sistemine sahip olan Ani, Yüzyıllarca hem yerleşim yeri hem kale hem de kent olarak insanlık tarafından kullanılmıştır. Arkeolojik çalışmalarda Ani’nin geçmişinin Tunç Çağına kadar dayandığını bizlere gösteriyor ama Ani asıl yükselişini Ortaçağ’da yaşamıştır. Çünkü Ortaçağ’da ticaret, kültür hatta inanç merkezi olarak kullanılmasıyla ihtişamlı zamanlarını yaşamıştır.
İpek Yolu üzerinde bulunan Ani, günümüzde bile hâlâ Asya ile Avrupa’nın arasında köprü bir şehir olarak rol oynar. Zaten şehir bu sayede 10. ve 11. yy da çok büyük ekonomik ve kültürel gelişim göstermiştir.
DİNİ VE KÜLTÜREL MİMARİNİN HARMANLANMASI
Ani’nin en güzel özelliklerinde biri birbirinden farklı dinlere ve kültürlere tanıklık ettiği için bunların hepsi mimarisine yansımıştır. Buna en iyi örnekler ziyaret ettiğinizde de görebilirsiniz kent yapılaşmasıdır. Peki hangi medeniyetlerin mimarisine daha çok rastlarız dersek de Ermeni, Bizans ve atalarımız Selçuklu’nun mimarisine rastlarız.
Kentte ki Ermeni kalıntılarından bazıları Ermeni Bagratuni krallığının yaptırdığı Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, Ani Katedrali(Fethiye Camii) ve Aziz Prkitch (Kurtarıcı) Kilisesidir. Tabi bu dönemde ki bir diğer özellik ise Ani bu krallığın başkentiymiş.
Bir diğer yandan, 11. yy da atalarımız Selçuklular kenti Feth edince kentte ki mimari zenginlik artmıştır. İlk olarak Menüçer Camii’ni inşa etmişlerdir. Ayrıca bu camii Anadolu’ da ki ilk camiilerden biri olarak kabul edilir. Son olarak da Ani’de yer alan ateşgede tapınağı bölgede ki Zerdüşt etkisinin izlerini taşır. Bu yapıların hepsi Ani’de ki inançlar arası ve kültürler arası geçişi gözler önüne serer.
ANİ’NİN ŞEHİR PLANLAMASI
Ani surlarının günümüze kadar ne kadar yıpransa da büyük çoğunluğunun ulaşması geçmişte kentin önemini gözler önüne serer. Aynı zamanda bu surlar Ani’nin ne kadar kültürel ve dinsel merkezler değil önemli askeri bir üs olarakta görev aldığını gösterir. İçeride ki şehir planlamasına baktığımızda ise onca medeniyetin elinden geçse de gayet planlı bir şehir yerleşimi görülmektedir.