Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakan Eroğlu Rio+20 zirvesinde sunum yaptı

Bakan Eroğlu Rio+20 zirvesinde sunum yaptı
Bakan Eroğlu Rio+20 zirvesinde sunum yaptı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Rio+20 Zirvesi’nde 22 Haziran tarihinde Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Avrupa Ekonomik Komisyonu (ECE) tarafından düzenlenen yan etkinlikte “Türkiye’de Ormancılık Sektörü Kapsamında Öncelikli Eylemler” konulu bir sunum yaptı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, sunumunda Rio+20 Zirvesi’nin ormancılık sektörü için bir dönüm noktası olacağına ve zirvede gündeme gelen pek çok problemin çözümünde ormancılık sektörünün önemli katkıda bulunacağına inandığını ifade etti.
İLAVE ODUN İHTİYACI KARŞILANACAK
Türkiye’nin yüzölçümün yaklaşık yüzde 27,7’sine karşılık gelen 21,6 milyon hektarlık ormana sahip olduğu anlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ülke ormanlarının yüzde 99’unun devlet mülkiyetinde olduğunu söyleyerek “Sertifikalı ormancılığa özel veriyoruz. Şu an için toplam orman alanımızın yüzde altısına tekabül eden 1,3 milyon hektar sertifikalı ormanımız var. 2015 Yılında bu rakamı 3,2 milyon hektara çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi. Zirvenin ana teması olan yeşil ekonomi için Türk ormancılık sektöründe yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye’nin odun ihtiyacının yüzde 70’inin yerli kaynaklardan karşılanabildiğini, 2012-2016 yıllarını kapsayan “Genç Meşcere Bakımı Seferberliği” ile de yıllık 1,5 milyon metkerüp ilave odun ihtiyacının karşılanacağını anlattı. Ormanların karbon yutağı olarak önemine işaret eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2008 yılında başlatılan Milli Ağaçlandırma Seferberliğinde bütün hedeflerin aşıldığına ve bunun neticesinde Türkiye’nin FRA 2010 (Orman Kaynakları Değerlendirme Raporu) raporunda orman alanlarından elde edilen net gelirde 5. sırada yer aldığına dikkati çekti. Türkiye’nin orman yangınları ile mücadelede bölgesinde lider ülke olduğunu ve komşu ülkelere de yardımda bulunduğunu anlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yangına müdahale süresinin 15 dakikaya düşürüldüğünü ve bunda ülke genelinde geliştirilen Yangın Takip Sistemi’nin önemli payı olduğunu vurguladı.
ÖZEL AĞAÇLANDIRMA DA ÖNEMLİ
Türkiye’de 7 milyona yakın orman köylüsünün yaşadığı ve her yıl 1,5 milyona yakın orman köylüsünün çeşitli proje ve faaliyetlerde çalıştırıldığını ve çeşitli konularda kredi desteği verildiğini söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, orman köylülerinin gelirinin artırılması için başlatılan Bal Ormanları projesinden de bahsederek “Bugüne kadar 109 adet Bal Ormanı tesis ettik. Ayrıca odun dışı orman ürünleri için özel ağaçlandırmaya büyük önem veriyoruz. Ceviz ve badem başta olmak üzere orman köylülerimizin gelirini artıracak ürünlerin yetiştirilmesi için destek veriyoruz.” diye konuştu. Türkiye’nin Pan-Avrupa ve Yakýn Doğu Ormancılık Süreci’ne dahil olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye’nin Rio+20’de sunduğu “Sürdürülebilir Kalkınma Raporu”nda yeşil ekonomi için ormancığı anahtar sektör haline getirmek için gerekli adımları atmayı kabul ettiğini de ifade etti.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, son olarak bütün katılımcıları 8-19 Nisan 2013 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan 10. Dünya Ormancılık Forumu’na davet etti. (Kocatepe)