Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bayram Tatili Ölümlü Trafik Kazaları ile Başladı! Kaza Yapmamak için Doğru Şekilde Fren Yapmak Büyük Önem Taşıyor!

Trafik kazaları, Türkiye’de büyük şehir-küçük şehir demeden can alıyor, nice yuvaların ocakları sönüyor…

Trafik kazaları, Türkiye’de büyük

Ramazan Bayramı, 10-12 Nisan tarihlerinde idrak edilecek. Bu kapsamda 7 Nisan Cumartesi günü başlayan bayram tatilinde yollarda çok sayıda trafik kazası meydana gelirken ilk günlerde 15’e yakın kişinin hayatını kaybettiği, 1000’den fazla kişinin ise yaralandığı bildirildi. Kazaların ardından yaşanan acı bilanço, yurdun dört bir yanında hissedildi.

 

Trafik kazaları, Türkiye’de büyük şehir-küçük şehir demeden can alıyor, nice yuvaların ocakları sönüyor. Trafik kurallarına riayet etmemek, hatalı sollama gibi her yıl yüzlerce ölümlü kazaya neden olan başlıca konular bu noktada öne çıkıyor.  Bir anlık dalgınlık, dikkat kaybı, yorgunluk gibi nedenler ise en çok görülen kaza nedenleri arasında gösteriliyor.

Bayram Tatili Ölümlü Trafik Kazaları ile Başladı! Kaza Yapmamak için Doğru Şekilde Fren Yapmak Büyük Önem Taşıyor! 

UZMANLAR UYARIYOR

 

Uzmanlar, trafik kazalarına karşı doğru şekilde fren yapmanın önemine değiniyor ve sürücüleri uyarıyor. Zira sürücülerin yolda gördükleri bir kaza, bir aracın aniden durması ya da cisme karşı frene basma kararı vermelerine dair ortalama süre 1-1,5 saniye arasında sürüyor. Bu süre, oldukça kısa zira eğer frene basma kararı, o anda 100 km/s hızla ilerleniyorsa aracın tamamen durabilmesi için en az 28 metre daha ilerleyeceği anlamına geliyor. 100 km/s hızla ilerlendiği bir yolda frene basan sürücü, 28-42 metre arası yol katederek durabiliyor. Bu argüman, yolda giderken kaza oluşturabilecek bir nedeni ya da faktörü daha önce görmenin ve daha hızlı frene basma kararı vermenin öneminin altını çiziyor.

 

Elbette daha düşük hızlarda ilerlemenin de ne kadar önem taşıdığı bir kez daha anlaşılıyor, çünkü örneğin 60 km/s hızla giden aracın frene basma kararı verdikten sonra katettiği mesafe 14-15 metreye kadar düşüyor. Takip mesafesinin ne kadar önemli olduğunu da burada görüyoruz. Peki kaza yapmamak için nasıl en doğru şekilde fren yapılır, nelere dikkat etmek gerekir?

Bayram Tatili Ölümlü Trafik Kazaları ile Başladı! Kaza Yapmamak için Doğru Şekilde Fren Yapmak Büyük Önem Taşıyor!

NASIL EN DOĞRU ŞEKİLDE FREN YAPILIR?

 

Uzmanlar frene basmaya başlanılan anda veya manevra yapma fikri ile kullanılan aracın en kısa sürede yavaşlatılmasının önemine vurgu yapıyor. Eğer araç, en kısa süre zarfında yavaşlatılmazsa kazadan kurtulma oranının azalacağı kaydediliyor. Kritik bir nokta olan çarpma hızına bağlı olarak sürücü ve yolcuların kazada hayatını kaybedeceği ya da yaralanabileceği belirtiliyor.

 

Uzmanlar, doğru frenin düz yolda ve düz olmayan yolda farklı şekillerde yapılması gerektiğinin altını çiziyor. Bu kapsamda, doğru frenin düz bir çizgide ilerleyen ve potansiyel olarak kaza yapma ihtimali bulunan bir araç için ‘en kısa sürede sert şekilde fren pedalına basılması’ ile uygulanacağını ifade ediyor. Fren pedalına basmaya başlanıldıktan sonra tam güç uygulanması gerektiği ve mümkün olan en kısa sürede bunun yapılması gerektiği hatırlatılıyor. Bilindiği üzere tam güç uygulanarak basılan fren demek, aracın daha hızlı yavaşlaması demek.

 

Düz olmayan bir yolda doğru fren yapmak için izlenmesi gereken adım ise şöyle: Güvenli sürüş için frene direksiyonunun açısına uygun oranda basılması gerekiyor. Eğer fren, sağ-sola doğru çevriliyorsa frene de o oranda daha az basılması lazım. Aksi taktirde hızla basılan frenle birlikte aracın kontrolünün kaybolmasına neden olunabilir.

 

 

 

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti