Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bir başka Evren: Metaverse

Bilişim Uzmanı Erkan Naycı,

Bilişim Uzmanı Erkan Naycı, son günlerin gündemdeki konusu “Metaverse”nin günümüzde çok ciddi bir yatırım aracı olduğunu belirterek, Afyon’da bulunan işletmelerin metaverse projeleri içersinde yer almalarının yeni dünya oluşumunda bir prestij ve ekstra ciddi kazançlar oluşturacağını söyledi. Naycı, “Bu ortama ilk giren her zaman kazanacak” dedi

“Metaverse” denilen internet ortamında düğünlerin yapıldığını, dünyanın en kıymetli gayrimenkullerinin ilgisiz kişilerce satın alındığını, bu yeni alemde fabrikalar kurulduğunu, herkesin kendine göre bir kişilik oluşturarak yeni evrende yer almaya çalıştığını duymuşsunuzdur. Son zamanların en popüler konularından biri olarak her geçen gün daha fazla kitleyi kendisine çeken ve ilerleyen teknolojinin bir üst kademesi olan web 3.0 teknolojinin bir uzantısı olarak karşımıza çıkan Metaverse kavramını Afyonkarahisarlı Bilişim Uzmanı Erkan Naycı ile değerlendirdik. Afyonkarahisar’da konuyu yakından takip eden isimlerin başında gelen Bilişim Uzmanı Erkan Naycı metaverse isimli yeni oluşumla ilgili olarak gazeteniz Kocatepe’ye şu bilgileri aktardı:
Kocatepe: Metaverse Nedir?
Erkan Naycı: Meteverse web 3.0 teknoloji ile karşımıza çıkan bir kavram olmakla birlikte kelime olarak, meta (öte) ve universe (evren) sözcüklerinin birleşiminden oluşur. Türkçe tabiriyle sanal evren diyebiliriz. Geleneksel kişisel bilgisayarların yanı sıra sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla kalıcı çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamları destekleyen, İnternet’in varsayımsal bir yinelemesidir. Gerçeğe en yakın şekilde tasarlanmış bir sanal alanı ifade eder. Aynı zamanda kurgusal bir şekilde çerçevelenmiş bir evren olarak da tanımlanabilir.
DÜNYANIN SANAL
ORTAMDAKİ UZANTISI
Metaverse yazılım tabanlı yapay çizgisel bir ortamda grafikler ile sonsuz noktada oluşturulmuş sanal bir evren ve o evrendeki bir dünya olarak tanımlanabilir. Aslında bir açıdan baktığımız da Metaverse’ün oluşumu dünyanın önde gelen üst düzey hacimli marka sahiplerinin tatminsizlik noktasında çıkan eğlenceli bir ortam oluşturma hevesi de diyebiliriz. Ancak diğer bir noktadan baktığımız da arkasında ciddi oranda büyük borsalar ve dev firmaların olduğunu görüyoruz. Microsoft, Facebook, Amozon en dikkat çekenleri. Çoğu markanın ve kişilerin amacı ise yeni oluşan bir yapıya ilk girebilme ve orada olabilme. Artık bir prestij noktası olmaya hızla ilerliyor. Şöyle örneklersek; Metaverse atılımı almak istediğiniz bir daireye daha binanın projesinde kabaca topraktan almak olarak düşünülebilir. Bugün ucuzken alındığında ileride değeri onlarca kat artabilecek sağlam projeler topluluğu. Metaverse’de istediğin yerden istediğin şeyi alabilirsin, dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir araziyi, bir ürünü satın alması noktasında hiç bir yerinde hiçbir engel olmadığı gibi, tamamen kişinin bütçesiyle doğru orantılı. Araziler ile ilgili bir fiyatlandırma oluşturmuşlar, bölgesine göre, metre karesine göre tıpkı normal hayatta arazi alır gibi paralel işleyen bir yapı. Metaverse’de, bir araziyi beğeniyorsun, kaç metre karesinin müsait olduğuna bakıyorsun, ileride oranın değerleneceğini düşünüyorsun tıpkı şu an bu dünyada değerleneceğini düşündüğün gibi ve satın alıyorsun. Bunları satın almak için dünya da bu platformu oluşturan firmaların sitelerinden gerçekleştiriyorsun.”
Kocatepe: Son günlerin gündemdeki konusu olan Metaverse’den arazi almayı nasıl anlatırsınız?
Erkan Naycı: 10 Adımda Metaverse Arsa Alma Yöntemini şu şekilde maddeleyebiliriz;
1. Sanal Arsa Alacağınız Siteye Seçin.
2. Siteye Kayıt Olun ve Giriş Yapın.
3. Site Üzerinden MetaMask Cüzdan Edinin.
4. En Uygun Metaverse Coin’i Araştırarak Alın.
5. MetaMask Cüzdanınıza Metaverse Coin Ekleyin.
6. Arsa Konumu ve Fiyat Analizi Yapın.
7. Site Üzerinde Alacağınız Parseli Belirleyin.
8. Bakiyeniz Karşılığında Arsayı Satın Alın.
9. Arsanızı Kendinize Göre Şekillendirin.
10. Arsanızı Satın ya da Kiraya Verin.
Kocatepe: Metaverse bir yatırım aracı mıdır?
Erkan Naycı: Metaverse’ün en önemli noktası çok ciddi bir yatırım aracı olmasıdır. İnsanların dünyada kazanılmayacakları oranlarda yüksek rakamları orada kazanabileceğine tanık oluyoruz. Bu ortamı değerlendirenler kendi içerisin de bir Metaverse borsası oluşturuyorlar ve insanları bunun içerisine ciddi tanıtım ve sunumlarla çekiyorlar. Metaverse de araziler dünyadaki konumlarına göre metrekareleri 1-10-100-1000-10000 dolar düzeyinde fiyatlandırılıyor, ya da satan kişi komplesine bir fiyat değerlendirmesi yapabiliyor. Sadece satın almak değil aynı zaman kiraya da verebiliyorsunuz. Vitrin tasarımlı mağazalar, oluşturabiliyorsunuz o mağazaların içine ürünlerini koyup pazarlayabiliyorsunuz tıpkı dünya da olduğu gibi. Aldığını arazinin konumu tıpkı gerçek dünya da olduğu gibi çok önem arz ediyor. Ona göre değer biçiliyor ya da değerleniyor. Metaverse’den arsa alırken mutlaka bir coin borsası üzerinden Binance, Paribu, Crypto.com, Bybit, Okex,Gate.io gibi dünya çapınca önemli borsalar bir ya da bir kaçına kayıt olup giriş yapılması gerekiyor ve yatırımlar buraların üzerinden gerçekleştiriliyor. Bitcoin borsalarında bu iş Metaverse NFT projesi olarak tanıtılıyor. NFT Dijital eserin veya varlığın eşsiz olarak tescillenmesine olanak sağlayan NFT’de GIF’ler, şarkılar ve videolar dahi bulunuyor. Bir nevi dijital sertifika olan NFT’de, bir sanat eseri ya da resim, fiziksel bir varlık olarak bulunmuyor. NFT, yani non-fungible token son dönemde adından sıkça söz ettiriyor. NFT için fiziksel dünyadaki koleksiyon parçalarının dijital yansımaları olarak adlandırılıyor. Değişebilen varlıklar olan dolar, hisse senedi, bitcoin veya altın külçelerinin aksine değiştirilemez NFT varlıklar her biri benzersiz ve biricik kalemleri ifade ediyor. Elinizdeki bitcoin ile başkasının elindeki bitcoin aynı değer anlamına geliyor. Değiştirilemez Tokenlar (NFT), fiziksel dünyadaki koleksiyon parçalarının dijital yansımalarıdır.”
Kocatepe: Daha çok kimler bu işe ilgi gösteriyor?
Erkan Naycı: Metaverse projelerinin tamamı yazılım projeleri olduğu için, kişiler ya da firmalar bir proje geliştiriyor, sanal gerçeklikle ilgili, Metaverse de satılabilecek ve sanal ortamda görülebilecek, dikkat çekebilecek şekilde ve bu proje NFT olarak açıp arka planda tanıtılıyor. Örneğin oyun geliştirici birçok marka, firma NFT projeleri içersin de hızlı bir şekilde yerini almaya başladı. Bunu şuna benzetebiliriz firmaların borsaya girmesi gibi, coin borsasında kendini tanıtıp, reklamlar yaparak kişi ve gruplara bizde varız bizi inceleyin ve bizimle olun gibi sloganlarla ve tabi ki ciddi yatırım bütçeleriyle başlıyorlar. Bir kişi Afyon’da Metaverse içinde devasa bir projeye dâhil olabilir. Kişinin bütçesi ile doğru orantılı bir durum, yatırımın miktarını kişi kendisi belirler, 10 milyon dolarlık bir projeye de dâhil olabilir 1000 dolarlık bir proje de.
“BU ORTAMA İLK GİREN
HER ZAMAN KAZANACAK”
Kocatepe: Metaverse’ye yatırım yapmak güvenli mi?
Erkan Naycı: Dünyanın teknoloji alanında dev firmaları Metaverse büyük yatırımlar yapıyor. Sanal evrenin uzantıları bazı ülkeler tarafından kullanılıyor. Bu anlamda insanların Metaverse yatırım yapması güvenli. Bu ortama ilk giren her zaman kazanacak. Fakat metevese’ün belirsiz noktaları da var. Bu durumun ne kadar büyüyeceği, büyüdüğü zaman neler olacak, sonu var mı? Bunların cevabını kimse bilmiyor. Bunun dışında dünya tamamen sanal ortama mı kayıyor? Gerçeklik boşa mı gidecek veya kendi dünyasında küçülecek mi? Metaverse insanlar arsındaki ikili ilişkileri zedeleyecektir de. Unutulmaması gereken çok önemli bir noktayı ise bu tip platformlara girerken mutlaka iyi araştırılmalar yapılmalı, birikimlerinizin tamamıyla dâhil olunmamalı, başkalarının dedikodularıyla al-sat yapılmamalı, güvenli kanallardan hareket edilmeli ve takip edilmeli.”
Kocatepe: Afyon’daki firmalardan metaverse’ye giren var mı?
Erkan Naycı: Afyon’da bulunan firmaların da metaverse projeleri içersinde bir şekilde olmaları yeni dünya oluşumunda bir prestij ve ekstra ciddi kazançlar oluşturacaktır. Ekol Bilişim Yazılım Otomasyon firması olarak bu yeni akım içersinde metaverse projelerinin danışmanlığı, destekleyicisi ve uygulayıcısı olarak platformun içersindeyiz. Şimdilik Afyon’dan bir firmanın bu aleme adım attığını duymuş değilim. >>Şeyda YEŞİLÇAY’ın Özel Röportajı

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti