Bu Mesleklere Sahip Olanlar, Afyon'da İş Buluyor
Zafer Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan TR33 Bölgesi'nde Kadın İstihdamı raporu, Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak'taki kadın istihdamının durumunu ortaya koydu
Zafer Kalkınma Ajansı tarafından, TR33 bölgesindeki kadın istihdamına yönelik kapsamlı bir rapor yayımlandı. Kadın istihdamı hakkında dikkat çeken bilgiler verilen raporda “Kadın işgücü verilerine bakıldığında TR33 Bölgesi 2024 yılında kadın işsizliğinde yüzde 8 ile en düşük orana sahip 4’üncü bölgedir. Bölge kadın istihdam oranında yüzde 35,1 ile 9’uncu sırada; işgücüne katılma oranında ise yüzde 38,1 ile 13’üncü sıradadır. Her üç temel istatistikte de ülke ortalamasından daha iyi konumdadır. TR33 Bölgesi kadın istihdam verilerine yıllık bazlı bakıldığında son 5 yılda özellikle pandemi sonrası işsizliğin azaldığı, istihdam ve işgücüne katılma oranının arttığı gözlemlenmektedir” denildi.
İŞTE SEKTÖRLERE DAĞILIM
Rapora göre kadın istihdamında Afyonkarahisar’da tarımsal üretim ve hizmet faaliyetleri (yiyecek, içecek); Kütahya’da otomotiv ve seramik sektöründeki firmaların ağırlığı bulunuyor.
Manisa’da kadın istihdamı ise gıda sanayinde ve elektrikli teçhizat imalatında yoğunlaşıyor. Uşak’ta ise tekstil ve gıda sektörü dikkat çekiyor.
EN ÇOK TALEP EDİLEN 10 MESLEK
Afyonkarahisar’da işverenler için kadın istihdamında en çok talep edilen 10 meslek ise şöyle:
Dikiş Makinesi Operatörü, Balık Temizleme İşçisi, Kalite Kontrolcü (Tekstil), Meyve-Sebze Yetiştiricisi (Sera), Mermer İşçisi, Temizlik Görevlisi, Yumurta Paketleme İşçisi, Kasiyer, Satış Görevlisi, Overlokçu.
KÜTAHYA İLE MANİSA ARASINDA FARK
Kütahya’da en çok Konfeksiyon İşçisi, Operatör (Fırın ve Unlu Mamuller), Dikiş Makinesi Operatörü, Gözleme Ustası, Temizlik Görevlisi, Reçmeci, Overlokçu, Satış Temsilcisi, Hasta Kabul Görevlisi, Garson mesleklerindeki kadınlar için istihdam alanı bulunurken TR33 Bölgesi’nin en büyük şehri Manisa’da ise işverenin kadın istihdamı için talep ettiği meslekler şöyle sıralanıyor:
Kablo Gruplama İşçisi, Meyve-Sebze Ayıklama İşçisi, Plastik Mamuller Montaj İşçisi
Dikiş Makinecisi, Metal Mamuller Montaj İşçisi, Paketleme İşçisi, Kalite Kontrol Sorumlusu, Kablo Montaj İşçisi, Hemşire ve Temizlik Görevlisi.
UŞAK’TA TEKSTİL ÖNE ÇIKIYOR
Bölgenin dördüncü şehri Uşak’ta ise işverenler, kadın istihdamı için Dikiş Makinesi Operatörü, Elyaf Değerlendirici, Konserve Üretim Elemanı, Konfeksiyon İşçisi, Satış Danışmanı, Open End Makinesi Operatörü, Çaycı, Bobin Katlama-Büküm Operatörü, Elyaf Sarıcı, Kasiyer talep ediyorlar.
5 YILLIK YOL HARİTASI BELİRLENDİ
Bölgede kadın istihdam oranını artırmak için Zafer Kalkınma Ajansı tarafından strateji geliştirileceği belirtilen TR33 Bölgesi’nde Kadın İstihdamı raporunda şu ifadelere yer verildi:
“Kadın istihdamının artırılmasında kamu kurumlarının yanında meslek odaları, üniversiteler ve özel sektörün de çalışmaları kadının toplumda beklenen yere ulaşmasını sağlayacaktır.
Kadın istihdamına yönelik ulusal plan ve programların yanında bölgesel ve mikro ölçekli planlamaların da yapılması tabandan tavana yönelik gelişimi de destekleyecektir. Zafer Kalkınma Ajansı TR33 Bölgesi 2024-2028 Bölge Planı’nda belirlediği üç stratejik önceliğin ikisinde kadın istihdamına yönelik doğrudan tedbirler bulunmaktadır.
Özellikle kırsalda genç ve kadın istihdamı ve girişimciliğine yönelik beş yıllık yol haritası belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusundan Ajans olarak tüm destek mekanizmalarıyla kadın istihdamını destekleyerek kadınların toplumda hak ettikleri yeri almaları konusunda çalışmalar sürmektedir” denildi.