Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Can Atalay Milletvekilliği Neden Düşüyor?

Gezi olayları sonrası “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi’ Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.

Gezi olayları sonrası “Türkiye

Gezi Pakı olaylarında yargılanması ile 18 yıl hapis cezası alan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’la ilgili Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin kararı Meclis Genel Kurulu’nda okundu. Buna göre; Can Atalay’ın Milletvekilliği düşürüldü.

 

Gezi olayları sonrası “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan tutuklanan Can Atalay Türkiye İşçi Partisi’nden milletvekili seçildi.

 

CAN ATALAY KİMDİR?

Tam adı Şerafettin Can Atalay, 24 Mart 1976 yılında İstanbul’da doğdu. Çocukluğu ve gençliği Kadıköy’de geçen Atalay, eğitim hayatını Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesini tamamlayarak mezun oldu. NTV’nin hukuk departmanında görev yapmaya başlayan Atalay, daha sonra Gülen Cemaati’nin kamu kurumlarında gizlice örgütlenmesiyle ilgili araştırmaları nedeniyle yargılanan gazeteci Ahmet Şık’ın avukatlığını yaptı. Avukat ve siyasetçi olan Atalay, Soma Faciası, Ermenek maden kazası, Adana öğrenci yurdu yangını, Çorlu tren kazası gibi toplumsal davalar ile düşünce özgürlüğü davalarında avukatlık üstlendi. Gezi Parkı’na AVM yapılması girişimine karşı kurulan Taksim Dayanışması’nın avukatlığını yürüttü. Gezi Davası’nda sanık olarak davaya dahil edilerek gözaltına alınırken, yargılandığı iki davadan beraat etti. ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasıyla yargılandığı davadan 18 yıl hapis cezası aldı. 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçildi.

 

CAN ATALAY MİLLETVEKİLLİĞİ NEDEN DÜŞTÜ?

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Atalay’ın “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılmasına ve bu suçtan tutuklanmasına karar verdi. Bu karar, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını hukuka uygun bulundu.

 

28.Dönem TİP’ten Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay Yargıtay’a başvurarak karara itiraz etti. Yargıtay’ın talebi reddetmesinin üzerine Atalay, Anayasa Mahkemesine iki kez başvuruda bulunmuş ve iki başvuruda da Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verildi.

 

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesinin Atalay hakkındaki hak ihlali kararlarına uyulmasına yer olmadığına ve kararın TBMM Başkanlığına gönderilmesine hükmetti. Kararı Meclis Genel Kurulu’nda okunmasının ardından Can Atalay’ın Milletvekilliği resmen düşürülmüş oldu.