Cumhuriyet'in Nasıl Kazanıldığını Anlamak İçin Kurtuluş Dizisini İzleyin
Cumhuriyet'in kazanıldığı topraklar olan Afyonkarahisar'da, Büyük Taarruz'u en iyi anlatan film ve dizi olarak kabul edilen Kurtuluş'un çekimi yapılmıştı. Çekimlerde yer alan ve filmde rol üstlenen Emekli Albay İsmail Özdilek, Kurtuluş dizisini Gazeteniz Kocatepe'ye anlattı.
Kocatepe: Çekim mekânlarından ve hazırlıklardan bahseder misiniz?
İsmail Özdilek: Çekimler, İstanbul’daki saraylar ve tarihi mekânlar,İzmir Kordon Boyunu gösteren setler ise Tuzla’da yeniden inşa edildi.
Ankara Ulus Meydanı ve TBMM Binası, 22 gece 22 gündüz devam eden Sakarya Savaşı Polatlı ve bölgesindeki savaş alanı, Büyük Taarruz Afyon Kocatepe de ve sahneler savaşın geçtiği gerçek mekânlarda çekildi. Önemli rollerini Rutkay Aziz, Mahmut Cevher, Savaş Dinçel, Ayda Aksel, Müşfik Kenter, Alev Sezer, Haluk Kurtoğlu, Mehmet Aslantuğ gibi oyuncular paylaşmıştı.
Kocatepe: Filmin çekim hazırlığı süreçlerinde neler yaşandı?
İsmail Özdilek: O dönemdeki çekimler için kıyafetler, silah, teçhizat, prodüksiyon, figürasyon, dönem savaş malzemeleri ve mekânların yapımı için gerekli malzemelerin büyük bölümü Eskişehir Anadolu Üniversitesinde yapıldı. Bu hazırlıklar 1,5 yıllık süreyi aldı.Yine aynı yıllara ait 5 otomobil, 5 kamyon, 5 uçak, 5000 adet kıyafet ve kağnılar dâhil olmak üzere çok detaylar çalışıldı. 6 bölümlük Kurtuluş dizisi için 37 milyar 600 milyon TL harcandı ve dönemin en pahalı prodüksiyonu oldu. Dizideki yönetmenimiz Ziya Öztan hocam, yönetmen yardımcıları ve yapımda çalışan tüm arkadaşlarımın hepsi bana destek oldular. Kendilerini selam ve saygıyla anıyorum. Böyle büyük bir prodüksiyonda görev almam benim için de büyük bir şanstı. Bu proje şahsıma sektörde 10 yıl çalışmış arkadaşlarımın tecrübesini kazandırdı.12 Ağustos 1991 tarihinde çekimleri başlayan filmin bazı bölümleri İngiltere ve Rusya’da çekildi. Silahlı Kuvvetler, bu çekimlere için 12 subay, 15 astsubay,4 doktor ve komando birliklerinden 2000 asker ile katıldı.
Başlarında subayları olan 45 kişilik takım seviyesinde teşkilatları hazırladım. Her bir takıma makyaj ve bıyık takımı için bir kızımız çalıştı.
Çekimlerin her safhasında askerlerimiz yanımızda idi.
Yunan ve Türk askeri için kıyafet ve teçhizatlar verilirdi. Yönetmenimiz Ziya Öztan ile müşterek çalıştım. Çekimdeki senaryoya göre karargâh çalışmaları, taarruz, topçu atışları, süvari hücumları, mevzilerdeki çalışmaların tümü tarafımdan provalar yapılarak çekimleri yapardık.
Bakmadan Geçme