DEVA Partili Kocatürk: Nefes Kredisi, Beklenen Etkiyi Oluşturmadı
Demokrasi ve Atılım Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Alper Kocatürk, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından başlatılan Nefes Kredisi'nin Afyonkarahisar'da beklenen etkiyi oluşturmadığını belirtti
Demokrasi ve Atılım Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Alper Kocatürk, KOBİ’lerin ekonomik sıkıntı çektiğini belirterek “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde yeniden başlatıldığı duyurulan Nefes Kredisi, ne yazık ki Afyonkarahisar'da beklenen etkiyi oluşturamamıştır. Sahadan aldığımız bilgiler, birçok üretici, sanayici, esnaf ve KOBİ'nin bu krediye ya hiç ulaşamadığını ya da ağır şartlar nedeniyle faydalanamadığını göstermektedir. Bugün Afyonkarahisar'da üretim yapan işletmeler, son yılların en ağır ekonomik şartlarıyla mücadele etmektedir. Artan enerji ve işçilik maliyetleri, yüksek finansman giderleri, enflasyonun oluşturduğu mali baskılar ve krediye erişimde yaşanan güçlükler nedeniyle birçok işletme üretimini sürdürmekte zorlanmaktadır. Yatırımlar ertelenmekte, üretim yavaşlamakta ve istihdam üzerinde ciddi riskler oluşmaktadır. İlimizin önemli üretim alanlarından biri olan mermer sektörü de bu tablodan olumsuz etkilenmektedir. Ancak sorun yalnızca tek bir sektöre ait değildir. Gıdadan imalata, ticaretten ihracata kadar üretimin her alanında faaliyet gösteren işletmelerimiz benzer sıkıntıları yaşamaktadır” dedi.
Başkan Kocatürk, “Böylesine kritik bir süreçte açıklanan kredi paketinin gerçek anlamda ihtiyaç sahiplerine ulaşamaması, ekonomik sıkıntıları daha da derinleştirmektedir. Bankaların yüksek teminat talepleri, sınırlı kredi kullandırımı ve uygulamadaki bürokratik engeller, Nefes Kredisi'nin amacına ulaşmasını engellemektedir. İktidar her ekonomik sıkışıklık döneminde yeni destek paketleri açıkladığını duyurmaktadır. Ancak sahadaki gerçekler farklıdır. Esnafımız, sanayicimiz, üreticimiz ve KOBİ'lerimiz yüksek maliyetler altında ayakta kalmaya çalışırken, açıklanan desteklerin önemli bir kısmı uygulamada karşılık bulmamaktadır. Üreten, istihdam sağlayan ve ekonomiye katkı sunan işletmelerimizin uygun şartlarda finansmana erişebilmesi artık bir tercih değil, ekonomik bir zorunluluktur. Üretimin devamı, istihdamın korunması ve ekonomik canlılığın sürdürülmesi için kredi mekanizmalarının gerçekten erişilebilir hale getirilmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.
Başkan Kocatürk, şöyle konuştu:
“Nefes Kredisi, Afyonkarahisar'daki tüm üretici, sanayici, esnaf ve KOBİ'lere hızlı, adil ve etkin şekilde kullandırılmalıdır. Yerel oda ve borsalarla koordinasyon güçlendirilmeli, krediye erişimin önündeki bürokratik engeller kaldırılmalıdır. Gerçekçi faiz oranları, uzun vadeli ödeme planları ve ödemesiz dönemler içermeyen hiçbir kredi paketi reel sektöre gerçek anlamda nefes olamaz.
Üretimi, yatırımı ve istihdamı destekleyen kalıcı ekonomik politikalar hayata geçirilmelidir.
Afyonkarahisar'ın kalkınması; güçlü üretim, güçlü sanayi ve güçlü girişimcilikle mümkündür. Üreteni desteklemeyen hiçbir ekonomi anlayışı sürdürülebilir değildir. DEVA Partisi olarak; sanayicimizin, üreticimizin, esnafımızın ve KOBİ'lerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. İktidarı, açıklamalarla değil uygulamalarla üreticimizin yanında olmaya ve Afyonkarahisar ekonomisini güçlendirecek somut adımlar atmaya davet ediyoruz.”