Dikkat! Bu Hastalık Nedeniyle Her Gün 50 Bin Kalp Duruyor!
Her gün 50 bin insanın, her yıl ise ortalama 18 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olan bu hastalığa karşı Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'de kapsamlı tarama yapıldı. Her yaştan insanı tehdit eden bu hastalık ne?
Sağlık Bakanlığı verilerine göre dünya genelinde en yaygın ölüm nedenleri arasında yer alan kalp ve damar hastalıkları, her yıl ortalama 18 milyon insanın yaşamını yitirmesine yol açıyor. Davranışa dayalı risk faktörleri hastalığın gelişiminde önemli rol oynarken, önlenebilir sebeplerin başında ise sağlıksız alışkanlıklar geliyor.
Başta alkol ve tütün ürünlerinin kullanımı olmak üzere, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik kalp ve damar hastalıklarının başlamasında önemli etmenler arasında yer alıyor. Bu alışkanlıklar nedeniyle insanlarda kolesterol, yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi rahatsızlıklar görülüyor. Bu da kalp sağlığını önemli ölçüde riske atıyor.
Uzmanlara göre risklerin aynı anda bulunmasıyla insanların hastalığa yakalanma ihtimalini katlanıyor. Bu nedenle bir risk grubunun değil, tümünün bir arada değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bütüncül müdahalelerin uygulanması gerektiğini belirtiyor.
Yaşam tarzında dikkat edilecek düzenlemeler ve risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 75’inden fazlasının önlendiğini belirten Dünya Sağlık Örgütü, insanların bilinçlendirilmesi ve sağlık hizmetlerinin sistemli bir şekilde sunulmasının hayati önem taşıdığını belirtiyor.
TÜRKİYE’DE RİSKLERE KARŞI ULUSAL PROGRAM UYGULANIYOR
Kalp sağlığını korumak için önemli atan Bakanlık, “Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı" ile ülke genelinde risk faktörlerini azaltmayı ve erken teşhis süreçlerini yaygınlaştırmayı planlıyor. Program, aile hekimlerinden hastanelere kadar tüm sağlık birimlerinde ‘uçtan uca yönetim’ anlayışıyla uygulanıyor.
Bu kapsamda, 40 yaş ve üzerindeki vatandaşlar aile hekimleri tarafından düzenli olarak kardiyovasküler risk değerlendirmesine tabi tutuluyor. Değerlendirmede kişinin yaşı, cinsiyeti, sigara kullanımı gibi bilgiler kaydedilirken, kan basıncı ölçülüyor ve kolesterol düzeyleri analiz ediliyor. Elde edilen verilere göre kişinin 10 yıllık risk profili hesaplanıyor ve bu kapsamda kişiye özel danışmanlık sağlanarak tedavi şekli planlanıyor.
ŞU ANA KADAR DEĞERLENDİRME SAYISI 2,5 MİLYONUN ÜZERİNDE
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle birlikte 1 Kasım 2024 ile 14 Nisan 2025 tarihleri arasında Türkiye genelinde toplam 2 milyon 483 bin 467 kişiye kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapıldı. Bu taramalar sonucunda 317 bin 776 bireyde kalp damar hastalığı açısından ciddi risk tespit edildi.
Riskli bireyler, Sağlıklı Hayat Merkezleri’ne yönlendirilerek ücretsiz danışmanlık hizmetlerinden faydalandırılmaya başlandı. Bu merkezlerde sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, tütün kullanımının bırakılması gibi konularda kişiye özel destek verilerek, yalnızca hastalığın tedavisine değil, önlenmesine de odaklanılıyor.
BAKANLIKTAN TAVSİYELER
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, vatandaşların kalp sağlığını koruyabilmeleri için günlük hayatta dikkat etmeleri gereken temel alışkanlıkların altını çizdi. Buna göre, işlenmiş ve hazır gıdalardan uzak durulması, tuz tüketiminin azaltılması, sigara ve alkolden tamamen kaçınılması, düzenli fiziksel aktivitenin ihmal edilmemesi ve kaliteli uyku düzenine önem verilmesi önerildi.
Uzmanlar, bu temel önlemlerin sadece kalp hastalıklarını değil, beraberinde gelişebilecek pek çok kronik hastalığı da önleyebileceğine işaret ediyor. Sağlıklı bir toplum yapısı oluşturulmasında bireysel farkındalık ve kamu hizmetlerinin eşgüdümlü yürütülmesinin kritik rol oynadığı vurgulanıyor.