Durduk Yere Hareket Etme Hastalığı: Tourrette Sendromu

Dışarda gezerken bir insan size karşı müstehcen hareketlerde bulunuyorsa bu kişinin yüzde yüz sapık olduğunu göstermez. Neden mi? Allah düşmanımın başına vermesin denilecek cinsten bir hastalığa maruz kalmış olma ihtimali yüksek. Beyni ve kasları onun hükmünden çıkıp kendi kendine hareket ediyor olabilir.

Tourette sendromu, istemsizce kas hareketleri, ses çıkarmalar ve bu davranışları ardı ardına tekrarlaması demektir. Halk arasında ‘’tik’’ olarak adlandırılan hareketlerin ilerlemiş bir nörolojik bozukluk türüdür. Bu hastalık daha çok insanlarda 10’lu yaşlarda başlayıp ergenlik döneminde aşırı derecede şiddetlenen bir hastalıktır. Ama bu hastalık illa bu yaşlardaki gençlerde değil yetişkin insanlarda da kendini göstermektedir. Bu hastalık 20’li yaşlardan sonra şiddetini azaltabiliyor hatta bir süre sonra komple iyileşmiş olunabiliyor. Tabi bu iyileşme kendi kendine olmaz bir uzman eşliğinde bu süreç atlatılmalıdır. Çünkü bu hastalığın sebebi genetik bir sıçramadır. Bu sıçrama nasıl aksetmiş gibi durumlara bakıp ona göre ilerlenmelidir. Aksi taktirde çok kötü sonuçlar doğurabilir.

Durduk Yere Hareket Etme Hastalığı: Tourrette Sendromu

TOURETTE SENDROMU NEDİR?

Tourette sendromunu kısa şekilde özetleyecek olursak, istemsiz hareket ve tiklerle karakterize olmuş nörolojik bir hastalık türüdür. Halk arasında tik olarak adlandırılan, üzerinde kontrol bulunmayan hareketlerden tutalım istemsiz ses çıkarma hatta konuşmalara kadar çoğu kontrolsüz harekete sebep olur.

Tourette, genetik faktörler, bakteriyel enfeksiyonlar ve beyin kimyasalındaki metabolizmik hareketler nedeni ile sıklıkla 5-9 yaş arasında ki erkek çocuklarında görülür. Fakat bu demek olmuyor ki kızlarda ya da yetişkin bireylerde olmaz.

Durduk Yere Hareket Etme Hastalığı: Tourrette Sendromu

Tourette sendromunun ana sebebi genetik olduğu için hastalığa sebep olanlar anne ya da babadır. Bu hastalık gen değişikliğinden kaynaklandığı için bu anne karnında iken nüfuz eder. Ama bu durumda annenin ve babanın da elinden gelen bir şey yoktur. Ama anne ve babada bilmeli ki çocuklarının akli dengelerinde bir gerileme ya da bir gelişmeme gibi bir durum yoktur. Sadece çocukları hastadır. Her hasta çocuğun götürüldüğü gibi hemen uzman birinden yardım alıp çocuğumuzun sağlığına kavuşması için elimizden geleni yapmalıyız.

TOURETTENİN BELİRTİLERİ

Bu hastalığa sahip kişilerde yaptıkları hareket, önce bir dürtü olarak hissedilir. Daha sonrasında ise dürtüsü yaklaşan tik meydana getirilir. Hareket etmeden kendini kontrol edemez ya da başka bir şey edebilir.

İlk belirtileri baş ve boyun tarafında ki standart tiklerdir.

Ani hareketler

Göz seyirmesi

Yüz ekşitme

Omuzları silkelemek

Öksürüp tıksırmak

Boğazda gargara yapar gibi sesler

Uzuvlarını sallamak

Eşyalara veya insanlara dokunmak

Durduk Yere Hareket Etme Hastalığı: Tourrette Sendromu

TOURETTE İLE İLİŞKİLENDİRİLEN BAZI HASTALIKLAR

DEHB (dikkat eksikliği hiper aktivite bozukluğu)

OKB (opsesif kompulsif bozukluk)

Anksiyete (belirsizlikten kaynaklı duyulan endişe)

Zeka sorunu olmayan çocuklarda okuma yazmanın veya bazı matematik problemleri öğrenmekte güçlük çekmek

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme