Evin Hizmetçisi Olduğunu Sanıyordu, Patronun Kızı Çıktı. Büyük Mirasa Ortak Oldu
43 yıl boyunca Manisa'daki Üzmez ailesinin yanında hizmetçi olarak çalışan Kalbiye Sağlam, yanında çalıştığı iş insanı Niyazi Üzmez'in öz babası olduğunu öğrendi. Turgutlu 2. Aile Mahkemesi'nde açtığı babalık davasını DNA test sonuçlarının ardından kazanan Sağlam, Üzmez'in dördüncü çocuğu olarak 1 milyar TL'lik servete ortak oldu.
Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yaşanan ve Yeşilçam senaryolarını aratmayan olayda, 75 yaşındaki Kalbiye Sağlam, ünlü avukat Varol Turbay aracılığıyla açtığı babalık davasını kazandı. Yapılan DNA testi sonucu ünlü iş insanı Niyazi Üzmez’in biyolojik kızı olduğu kesinleşen Sağlam, 1 milyar liralık dev servete ortak olarak Üzmez soyadını aldı.
75 yaşındaki Kalbiye Sağlam, DNA testiyle iş insanı Niyazi Üzmez'in biyolojik kızı olduğunu kanıtladı. Mahkeme, Sağlam'ın Üzmez'in nüfusuna kaydedilmesine karar vererek onu 1 milyar TL'lik servetin 4. mirasçısı yaptı. DNA örnekleri, 2022'de ölen Niyazi Üzmez'in cenazesinden ve annenin mezarından alındı.
1950'Lİ YILLARDA BAŞLAYAN FİLM GİBİ HİKAYE
Türk filmlerindeki senaryoları hatırlatan olay, 1950'li yıllarda o dönem henüz 16 yaşında olan Niyazi Üzmez ile 21 yaşındaki Ümit Etyüzen'in birlikteliğiyle başladı. Etyüzen'in hamile kalması üzerine, gebelik gizlenmeye çalışılarak apar topar dönemin tuğla fabrikası bekçisi Enver Zorlukaya ile evlendirildi. Sabah'ta yer alan habere göre; dünyaya gelen kız bebeği ilk etapta istemeyen Zorlukaya, iddiaya göre bebeği bir dere kenarına bıraktı. Ancak daha sonra vicdan azabı çekerek bebeği geri getirdi. Ümit Etyüzen, "Kalbiye" adını verdiği kızını Enver Zorlukaya'nın nüfusuna kaydettirerek büyüttü.
GERÇEĞİN PEŞİNİ BIRAKMADI
Yıllar sonra gerçek biyolojik babasının Turgutlu’nun tanınmış iş insanlarından Niyazi Üzmez olduğunu öğrenen 75 yaşındaki Kalbiye Sağlam, hukuk mücadelesi başlattı. Babalık davalarındaki başarılarıyla bilinen avukat Varol Turbay aracılığıyla Turgutlu Aile Mahkemesi’ne başvurdu.
MORGDAYKEN DNA ÖRNEKLERİ ALINDI
İş insanı Niyazi Üzmez, dava süreci devam ederken 2022 yılında 88 yaşında hayatını kaybetti. Mahkeme kararıyla, Üzmez’in cenazesi henüz morgdayken DNA örnekleri alındı. Gerçeğin tam olarak netleşmesi için anne Ümit Etyüzen'in de mezarı (fethi kabir işlemiyle) açılarak örnekler toplandı.
İzmir Adli Tıp Kurumu’nda yapılan detaylı incelemelerin ardından beklenen rapor mahkemeye ulaştı. DNA testi sonuçlarına göre, Niyazi Üzmez’in %99,9 oranında Kalbiye Sağlam'ın biyolojik babası olduğu resmen tescillendi.
1 MİLYAR LİRALIK SERVETE ORTAK OLDU
Turgutlu 2. Aile Mahkemesi'nde görülen davanın son duruşmasında karar çıktı. Mahkeme, Kalbiye Sağlam'ın, merhum iş insanı Niyazi Üzmez'in nüfusuna kaydedilmesine hükmetti. Bu kararla birlikte resmen "Üzmez" soyadını alan ve iş insanının 4. çocuğu olan Kalbiye Sağlam; 2 adet büyük tuğla fabrikası ve 30 adet değerli taşınmazın da aralarında bulunduğu yaklaşık 1 milyar lira değerindeki dev servetin yasal ortaklarından biri oldu.
Yıllarca ailesinden gizlenen Kalbiye Sağlam'ın babası kimdir? sorusu, mahkeme kararıyla netlik kazanırken, yaklaşık 1 milyar TL'lik miras davası Türkiye'nin en çok konuşulan hukuk süreçlerinden biri oldu.
NİYAZİ ÜZMEZ KİMDİR?
Niyazi Üzmez, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde uzun yıllar sanayi sektöründe faaliyet gösteren, iş dünyasının önde gelen isimlerinden biri olarak tanınıyordu. Ailesiyle birlikte özellikle tuğla ve toprak sanayisi alanında yaptığı yatırımlarla önemli bir servet oluşturan Üzmez, hem ticari başarıları hem de eğitim alanındaki hayır faaliyetleriyle yıllarca kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerden biri oldu.
1934 doğumlu olan Üzmez, 20 Şubat 2023 tarihinde 88 yaşında hayatını kaybetti. Ancak ölümünden kısa süre önce ortaya çıkan aile sırrı, adının Türkiye genelinde yeniden gündeme gelmesine neden oldu.
NİYAZİ ÜZMEZ NE İŞ YAPIYORDU?
Niyazi Üzmez, babası Hasan Üzmez ile birlikte Turgutlu'da kurdukları sanayi yatırımlarını yıllar içinde büyüttü. Özellikle tuğla üretimi yapan fabrikalarıyla bölgenin önemli sanayicileri arasında yer aldı.
Sanayi yatırımlarının yanı sıra Manisa, İzmir ve Çeşme başta olmak üzere farklı bölgelerde çok sayıda gayrimenkule sahip olan Üzmez'in onlarca taşınmazı bulunduğu biliniyor.
Bakmadan Geçme


