Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eyvah! Kuş Gribi Öldürdü!

Dünya Sağlık Örgütü, kuş gribi dolayısıyla Meksika’da bir ölümün meydana geldiğini açıkladı

Dünya Sağlık Örgütü, kuş

Bir dönem dünyayı kasıp kavuran, insan ve hayvan sağlığını tehdit eden; insanlarda ölüm, hayvanlarda itlafla sonuçlanan gelişmeleri yaşatan kuş gribi, geri döndü. Bu seferki haber Meksika’dan…

Dünya Sağlık Örgütü, Meksika Uluslararası Sağlık Tüzüğü Ulusal Odak Noktası’nın Meksika Eyaleti’nde bir kişinin A(H5N2) virüsü (kuş gribi) nedeniyle öldüğünü bildirdiğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasında “Bu, dünya çapında bildirilen influenza A(H5N2) virüsü ile laboratuvar tarafından doğrulanan ilk insan enfeksiyonu vakası ve Meksika’da bildirilen ilk kuş H5 virüsü enfeksiyonudur. Bu vakada virüse maruz kalmanın kaynağı şu anda bilinmemekle birlikte, Meksika’daki kümes hayvanlarında A(H5N2) virüslerinin görüldüğü rapor edilmiştir. UST’ye (2005) göre, yeni bir influenza A virüs alt tipinin neden olduğu insan enfeksiyonu, halk sağlığı üzerinde yüksek etki potansiyeli olan bir olaydır ve DSÖ’ye bildirilmesi gerekir. Mevcut bilgilere dayanarak DSÖ, bu virüsün genel nüfusa yönelik mevcut riskini düşük olarak değerlendirmektedir” denildi.

Açıklamada, vakanın ayrıntısına da yer verilirken “Vakanın öldüğü hastanede tespit edilen ve izlenen 17 temaslıdan biri 28 ve 29 Nisan tarihleri arasında burun akıntısı bildirdi. 27 ve 29 Mayıs tarihleri arasında bu hastane temaslılarından alınan örneklerin influenza ve SARS-CoV 2 testleri negatif çıktı. Vakanın ikametgahının yakınında on iki temaslı (yedi semptomatik ve beş asemptomatik) tespit edildi. Bu kişilerden faringeal eksuda, nazofaringeal sürüntü ve serum örnekleri alındı. 28 Mayıs’ta InDRE, hastanın ikametgahına yakın temaslılardan alınan on iki numunenin tamamının RT-PCR ile belirlendiği üzere SARS-CoV-2, influenza A ve influenza B açısından negatif test edildiğini bildirdi. Serolojik numunelerin sonuçları bekleniyor. Mart 2024’te, vakanın bulunduğu Meksika Eyaleti sınırındaki Michoacán eyaletindeki bir arka bahçedeki kümes hayvanı çiftliğinde yüksek patojeniteli bir kuş gribi A(H5N2) salgını tespit edildi.Ek olarak, Mart 2024’te Meksika Eyaleti, Texcoco’da kümes hayvanlarında düşük patojeniteli kuş gribi (LPAI) A(H5N2) salgını tespit edildi ve Nisan ayında Temascalapa belediyesinde ikinci bir LPAI A(H5N2) salgını tespit edildi. aynı durum. Şu ana kadar, bu insan vakasının yakın zamandaki kümes hayvanı salgınlarıyla ilgili olup olmadığını tespit etmek mümkün olmadı” ifadelerine yer verildi.