Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

FETÖ’de 14 ceza, 1 tahliye: Eski polislere ceza yağdı

Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel
FETÖ’de 14 ceza, 1 tahliye: Eski polislere ceza yağdı

Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) davalarında Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün gün boyunca 15’i tutuklu, 4’ü tutuksuz toplam 19 sanığın haklarında FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç iddiasıyla açılmış kamu davaları görüldü.
FETÖ’DE SABAH
9 CEZA, 1 TAHLİYE
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün sabah tutuklu olarak; Abdullah Taş, İkram Ekici, Ömer Uz, Selçuk Erdoğan, İbrahim Türker,    Levent Sağlam, İsmail Çay, Ali Burma, Şükrü Taktak, Onur Başoğlu yargılandı. Sanıklar; Mustafa Kesler, Şaban Koç, Erkan Özkara’nın yargılamaları tutuksuz olarak yapıldı. Sabah görülen karar celselerinde; Abdullah Taş’a 9 yıl 9 ay; Mustafa Kesler’e 7 yıl 6 ay; İkram Ekici’ye 9 yıl 9 ay; Ömer Uz’a 5 yıl; İbrahim Türker’e 10 yıl 6 ay; Levent Sağlam’a 9 yıl 9 ay; İsmail Çay’a 10 yıl 3 ay; Ali Burma’ya 10 yıl 6 ay; Şükrü Taktak’a 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Tutuklu sanıklardan Ömer Uz hükümle birlikte cezası kesinleşinceye kadar tahliye edildi. Sanıklar; Şaban Koç, Selçuk Erdoğan, Erkan Özkara ve Onur Başoğlu’nun duruşmaları ileri bir tarihte görülecek.
ÖĞLEDEN SONRA
6 DURUŞMA GÖRÜLDÜ
Öğleden sonraki celselerde; Uğur Kaya, Süleyman Gür, İrfan Çetin, Salih Albay ve İsak Masat tutuklu olarak yargılanırken Akif Arısoy tutuksuz olarak hâkim karşısına çıktı. Bu yargılamaların sonucunda Süleyman Gür’ün duruşması ileri bir tarihe ertelenirken; Akif Arısoy’a 7 yıl 6 ay; Uğur Kaya’ya 12 yıl; İrfan Çetin’e 10 yıl 6 ay; Salih Albay’a 11 yıl; İsak Masat’a 10 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi. Tutuksuz yargılanan Akif Arısoy cezası kesinleşinceye kadar serbest bırakıldı.
TAŞ’A 9 YIL 9 AY
KHK ile görevden ihraç edilen eski polis Abdullah Taş’a 9 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Karar duruşmasında Taş’ın kullandığı örgütün gizli haberleşme programı bylock analiz raporu okundu. Taş’ın bylock surverlerine yaklaşık 4 ay süre ile Tunceli’de bağlandığı tespiti belirtildi. Abdullah Taş karar duruşmasında çocuğunu göndermek zorunda kaldığı kreş binasının devlete ait olduğunu, yapı tarafından kiralandığını belirtti. 17-25 Aralık sürecinde devlet büyüklerinin tavsiyesini dinleyerek çocuğunu bu kreşe göndermediğini söyleyen Taş, “Ben devlete 12 yıl hizmet ettim. Bank Asya ile olan durumu anlattım. Zengin değilim. Şahin model bir araç aldığımda kart çıkartmıştım. Şartları uygundu. Bu banka ile çalıştım. Ana muhalefet partisinin el sallayarak Bank Asya’ya para yatırın dediği zaman ben paramı çektim. Konumum gereği terörist olmam mümkün değil. Bilerek, isteyerek niye terör örgütü üyesi olayım. Bu durum hayatımın akışına aykırıdır. Adli denetimden faydalanamadım. Ben nasıl bir insanım anlayamadım. Ben anayasal düzeni korumaya yemin etmiş bir insanım. Katiller bile serbest bırakıldı. Dosyama benimle ilgisi olmayan akrabalarımın bile bilgisi konulmuş” dedi. Sanık Taş karar öncesi sorulan son sözünde, “Devletimi ve milletimi seviyorum. Suç işlemedim” ifadelerini kullandı.
KESLER’E 7 YIL 6 AY
Hocalar ilçesinde esnaflık yapan ve tutuksuz yargılanan Mustafa Kesler’e mahkeme 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi. 2012 yılında bireysel emeklilik amacıyla Bank Asya’ya para yatırdığını belirten Kesler, dernek üyeliğini hatıra binaen sayı doldurma şeklinde gerçekleştiğini söyledi. KHK ile meslekten ihraç edilen eski polis İkram Ekici’ye 9 yıl 9 ay ceza verildi. Daha önceki savunmalarını tekrarladığını belirten Ekici, “Silahlı terör örgütüne üye olduğum suçlamasını reddediyorum. Birçok doğu ilinde çalıştım, terörle mücadele ettim. 15 Temmuz darbe girişimini lanetliyorum. Darbe girişiminin önlenmesi için görevime layıkıyla yerine getirmeye çalıştım. Bylock kullanmadım.” dedi. Eski asker Şaban Koç’un duruşması ileri bir tarihte görülecek.
UZ TAHLİYE EDİLDİ
Sekiz yıl boyunca Bank Asya’da Müdür Yardımcısı olarak çalışan ve bankanın kayyuma devredildi��i dönemde Şube Müdürü olarak görev yapan tutuklu sanık Ömer Uz’a 5 yıl hapis cezası verildi. Uz, hükümle birlikte cezası kesinleşinceye kadar tahliye edildi. Mahkeme Başkanı tarafından Uz’a önceki duruşmada gündeme gelen “eksik hesap” konusu hatırlatıldı. Mahkeme Başkanı, “Darbe teşebbüsünden önce 2016/157 sayılı 129 sanıklı esas dosyasından tefrik (ayırma) yaparak geliyoruz. O dosyada ifadesi bulunan gişe çalışan S.O, FETÖ/PDY bağlı okul ve dershanelerde çalışan öğretmenlerin maaş ödeme gününde eksik hesap uygulamasının kullanıldığını anlatıyor. Bu işlemin mesai saati dışında yapıldığı ifadesi bulunuyor. Yani örgütün ‘eksik hesap’ uygulaması ile öğretmenlerin maaşından belli bir kısmını kestiği anlaşılıyor. Siz Müdür Yardımcısı bir banka yöneticisi olarak bu durumdan haberdar değil miydiniz?” dedi.
“ÖRGÜTLE
BAĞIM YOK”
Kendisinin Bank Asya’da Müdür Yardımcısı olmasına karşın KOBİ bölümü ile ilgili olduğunu söyleyen Ömer Uz şöyle konuştu: Bu yapıya mensup değilim. Ben 12 yıl boyunca burada çalıştım. Yapıdan olmadığım için 8 yıl boyunca Müdürlük görevine getirilmedim. Yapının sohbet toplantılarına katılmadım. Aykırı bir sosyal yaşantım var. Sigara içiyorum, eşim ve çocuklarımın bikinili tatil fotoğrafları var. Her zaman cemaate karşıydım. Ekonomim müsait olmasına rağmen çocuklarımı cemaatin okullarına yollamadım. Profesyonel, başarılı çok iyi bir bankacı olduğum için beni çalıştırdılar. Terör örgütü ile bağım yok. Sadece ailemin geçimini temin etmek amacıyla çalıştım. Suçsuzum, tahliyemi ve beratımı talep ediyorum”
ERDOĞAN’IN
DURUŞMASI ERTELENDİ
Duruşmaya tutuklu olduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanan Selçuk Erdoğan’ın duruşması ileri bir tarihte görülecek. Dokuz aydır tutuklu olduğunu ve yargılamasının tutuksuz devamını talep eden Erdoğan’ın talebi mahkeme heyetince reddedildi. Eski Polis İbrahim Türker’e 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Türker karar öncesi sorulan son sözünde, “Görev sürem boyunca kanunlar çerçevesinde amirlerimin dışında kimseden talimat almadım. Bu örgüt içinde bulunmadım, suçsuzum” dedi.
ÖZKARA’NIN
DURUŞMASI ERTELENDİ
Yargılaması tutuksuz süren Erkan Özkara’nın duruşması ileri bir tarihte görülecek. Özkara’nın dünkü celsesinde tutuklu olduğu cezaevinden duruşmaya SEGBİS ile bağlanan Uğur Ergün tanık olarak dinlenildi. Sanık Özkara ile interneti ortak kullandıklarını dile getiren Ergün, “Biz Erkan abi ile birlikte kaldık. İnterneti ortak kullanıyorduk. Bana bylock kullanım iddiasıyla Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde hapis cezası verildi. Erkan abinin zerre miktar bylock kullandığına inanmıyorum. Kendisi Atatürkçü, milliyetçi bir insandır. Cemaatçi olduğuna inanmıyorum” dedi.
SAĞLAM’A 9 YIL 9 AY
9 yıl 9 ay hapis cezası alan eski polis Levent Sağlam, savunmasını avukatsız olarak kendisi yaptı. Tahliye ve beraatını talep eden Sağlam, “Dosyamda terör örgütü üyesi olduğuma dair somut bir delil yok. Hakkındaki suçlamaları kabul etmiyorum. Ben 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Bolvadin İlçe Emniyet Amirliğinde görevliydim. Hiç kimsenin elini taşın altına koymadığı bir zamanda görev aldım. Böyle terörist olur mu? Ankara Adliyesi’nde 17 gün boyunca görev yaptım. Biz o zaman kaldırımlarda yattık. FETÖ’cü paşaları adliyeye götürdüm” diye konuştu. Eski Polis İsmail Çay’a 10 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Çay son sözünde hakkındaki suçlamaları kabul etmeyip, tahliyesini ve beraatını talep etti. Polislikten ihraç edilen Ali Burma’ya 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Burma, şahsına kumpas ve iftirada bulunulduğunu ileri sürerek örgütle ilgisi olmadığını kaydetti.
TAKTAK’A 10 YIL 6 AY CEZA
AKÜ’nün eski akademisyenlerinden Şükrü Taktak’a 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Taktak karar duruşmasında, örgütün finansal kuruluşu Bank Asya’ya kesinlikle talimatla para yatırmadığını, Afyon’da özel okul seçeneği olmadığı gerekçesiyle çocuklarını örgüt bağlantılı okula gönderdiğini ifade etti. Tanık beyanlarını kabul etmeyen ve bu beyanları iftira olarak nitelendiren Taktak, “Tanık ifadelerini kabul etmiyorum. Tamamen yalan ve iftiradır. Tanıklar İ.G ve R.D ile husumetim var. Tanık R.D açığa alındıktan sonra herşeyi yapabilecek karakterde bir kişidir. Ayrıca R.D’nin psikolojisi de bozuktur” dedi. Şükrü Taktak son sözünde, “Terör örgütü ile iltisakım yoktur. Tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum” diye konuştu.  
BAŞOĞLU TEM’DE İFADE VERECEK
Eski polis Onur Başoğlu’nun duruşması etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma talebi doğrultusunda TEM Şube’de vereceği ifade nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi. Başoğlu’nun dünkü duruşmasında tutuklu olduğu cezaevinden SEGBİS ile bağlanan Mehmet Fatih Erdoğdu tanık olarak dinlenildi. “Hayrettin” kod adlı Satılmış Halid Koçer’in vasıtasıyla Afyonkarahisar’a tayin olduğunda Nazmi Saatçi Mahallesinde bir evde sanık Onur Başoğlu ile tanıştığını söyleyen Erdoğdu, “Onur Başoğlu ile ‘Hayrettin’ kod adlı Satılmış Halid Koçer’in vasıtasıyla tanıştım. Aynı evde Abdülkerim Aydın ve Onur Başoğlu vardı. Yaklaşık bir ay kadar aynı evde kaldık. Sonra Onur evlenince gitti. Haftada bir veya iki haftada bir sohbet toplantısı yapılır, bu toplantılarda Fethullah Gülen’in kitaplarını okur, kimi zaman cd izlerdik. Onur Başoğlu’nu himmet vs şeklinde para verip vermediğini bilmiyorum. Sohbeti ‘Hayrettin’ kod adlı Satılmış Halid Koçer yapardı. Satılmış Halid Koçer bana 2014’ün Ağustos ayında bylock yükledi. Onur’un da kullandığını biliyorum. Ama ona kim ne zaman yükledi, ne kadar süre ile kullandı bilmiyorum. Ben bylock listesinde Onur’u görebiliyordum. Eagle programında ekli olup olmadığını hatırlayamıyorum” şeklinde konuştu.
“ONUR ‘OSMAN’
İSMİYLE KAYITLIYDI”
Tanık Mehmet Fatih Erdoğdu, örgütün sohbet olarak tanımlanan toplantılarında hocalık yapan bir diğer ismin Hasan Karaşahin olduğunu söyledi. Mahkeme Başkanı tanık Erdoğdu’ya darbe girişimi gecesi eagle programında “Kimse darbeye, askere karşı koymayacak” iletisini sordu. Kendisine örgütün gizli haberleşme programı eagle üzerinden bu mesajın geldiğini doğrulayan Erdoğdu, “Tango görünümlü eagle üzerinden bu mesaj bana geldi. Ama Onur Başoğlu bu mesajı gördü mü okudu mu bilmiyorum. Onur Başoğlu listede ‘Osman’ ismiyle kayıtlıydı. Tam ayından emin olmamakla birlikte 2015 yılının Mart veya Mayıs ayına kadar bylock kullandık. Ben listede Onur’u görüyordum” ifadelerine yer verdi.
“BASİRETSİZDİM İŞİN
 CİDDİYETİNE VARDIM”
Tanık beyanı ardından söz verilen sanık Onur Başoğlu, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini tanık Mehmet Fatih Erdoğdu’nun eksik bıraktığını söylediği yerleri doldurmak istediğini dile getirdi. “Keşke baştan bylock kullandığımı söyleseydim” diyen Başoğlu, “Bylock kullandım. Keşke başından söyleseydim. Basiretsizdim işin ciddiyetine yeni vardım. Avukatıma da söyledim pişmanım. Cezaevinden çıkıp ailemin rızkını kazanmak istiyorum. Pişmanım bildiklerimi anlatacağım. Ama eagle ve tango kullanmadım. Tanık sanırım bylock ile karıştırıyor” diye konuştu.
ARISOY’A 7 YIL 6 AY CEZA
Öğleden sonraki ilk duruşmada adli kontrol şartıyla tahliye edilen Şuhut ilçesinde saat tamirciliği yapan esnaf Akif Arısoy’a 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Karar celsesinde suç işlemediği için vicdanen rahat olduğunu söyleyen Arısoy, “Vicdanen rahatım çünkü suç işlemedim. Adaletin tecelli edeceğinden şüphem yok” dedi.
“ÖRGÜTÜN BENİMSEDİĞİ PROJE”
Hakkında örgütle müzahir Köylere Hizmet Götürme Derneğine üye olma iddiası bulunan Akif Arısoy’a Mahkeme Başkanı devletin Köylere Hizmet Götürme Birlikleri ile örgütün eş değer isimle kurduğu derneğe dikkat çekti. Mahkeme Başkanı, “Köylere Hizmet Götürme Derneği bütün ilçelerde örgüt müzahirinde kurulan bir dernek. Tüm ilçelerde derneğin ismi aynı. Bir saat tamircisi esnaf olarak dernek kurmaya vaktiniz var mı? Derneği kurarken Köylere Hizmet Götürme Derneği olarak yola çıkılmaz. Bu örgüt tarafından benimsenmiş bir proje. Dosyalarda yeni yeni dernek isimleri var” dedi. Sanık Akif Arısoy konu hakkında bilgisi olmadığını, derneğin terör örgütü ile bağlantılı olduğunu bilmediğini ifade etti. Mahkeme heyeti üyesi bir hâkim sanığa, “İfadenizde sanık Numan Top derneğin tüm işlerine bakıyor ifadeniz var” hatırlatması üzerine Arısoy, Top’un derneğin muhasebe işlerine baktığını belirtti. Şuhut ilçesinin 13 bin nüfuslu küçük bir yer olduğuna işaret eden Mahkeme Başkanı, “Sanık Numan Top hüküm giydi. Şuhut 13 bin nüfuslu bir yer. Böyle bir yerde kimin cemaat ve dernekle bağlantılı olduğu herkesçe bilinir” dedi. Silahlı terör örgütüne üye olma suçlaması ile yargılanmaktan üzgün olduğunu belirten Arısoy, beraatini talep etti.
KAYA’YA 12 YIL CEZA
12 yıl hapis cezası verilen eski polis Uğur Kaya’nın duruşmasında sanığa ait bylock analiz raporu okundu. Sanık Kaya’nın kişi listesinde, hakkında emniyetin imamı olduğu iddiası bulunan Halil Karagöz, Bayram Kaya ve Musa Sürer’in ekli olduğu öğrenildi. Kaya, Halil Karagöz’ü tanımadığını diğer iki şahsı tanıdığını söyledi. İsmi geçen şahıslarla bylock programı aracılığıyla mesajlaşmadığını belirten Kaya hakkındaki iddiaları reddetti. Kaya son sözünde, “Şimdiye kadar hiçbir suç örgütüne, terör örgütüne üye olmadım. Yardımda bulunmadım. Soyut isnatlar var. Tespit ve doğrulama yok. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum” diye konuştu. Baro tarafından avukat atanması talebi kabul edilen eski polis Süleyman Gür’ün duruşması ileri bir tarihte görülecek.
ÇETİN’E VE ALBAY’A CEZA VERİLDİ
Son sözünde hakkındaki iddiaları kabul etmeyen eski polis İrfan Çetin, “Bank Asya’daki hesaptan haberim olmadı kullanmadım. Sadece bankanın kredi kartını kullandım. Haberim yoktu suç delili sayıldı. KHK ile ihraç edilmek idari bir işlemdir. Ben terörist değilim” ifadelerine yer verdi. Çetin’e 10 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Hakkındaki tüm suçlamaları reddeden Salih Albay’a 11 yıl hapis cezası verildi. Albay şunları söyledi: “Silahlı terör örgütüne üye olma suçlamasını reddediyorum. Ben terörle mücadeleye yemin etmiş bir emniyet mensubuydum. Yeminimi asla bozmadım. Son nefesime kadar da devletin bekası için bu yeminime sadık kalacağım. İki çatışma geçirdim. Birinde yaralanmama rağmen özveriyle görevime devam ettim. 15 Temmuz hain darbe girişimini lanetliyorum. Hiçbir zaman kanun dışı bir iş yapmadım. Terör örgütüne üye olmakla yargılanmak haksızlıktır. Bir yerde hata yapıldığını düşünüyorum.”
MAHREM İMAMI MATEMATİK
 DERSİNDEN TANIYORMUŞ!
10 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verilen eski komiser İsak Masat son savunmasında, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı akşam çalıştığını, 40 polis memuruna komiserlik yaptığını söyledi. Masat şöyle konuştu: “Darbe girişimi akşamında asker gelirse tutuklanmasını söyledim, silahları vermeyelim dedim. Silahlı terör örgütüne üye değilim. Tanık beyanlarını kabul etmiyorum. İki telefonuma da bylock programını ben google playden yükledim. Ali Kapusuz’u imam hatip mezunu olan kızım aracılığıyla matematik dersinden tanırım. Hakkımdaki iddiaları kabul etmiyorum” Masat son sözünde beraatını talep etti. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti