Fon Zararı Hesabı: 144 Belediye Bütçesi…

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Yeni Parti Grup Başkanı Dr. M. Kemal Demirkırkan, AK Parti'nin 2002 yılında iktidara gelirken '3 Y' ile mücadele sözü verdiğini hatırlatarak, Türkiye'nin bugün geldiği noktada yoksulluk ve yolsuzluk başlıklarının yeniden gündemde olduğunu belirtti.

Demirkırkan, “Yasaklar, yolsuzluk, yoksulluk” sözleriyle ifade edilen 3Y hedefini hatırlatırken, bugün emekli, işçi ve çiftçilerin yoksulluk sınırının çok altında gelirlerle yaşamaya çalıştığını vurguladı. Yoksulluğun geldiği noktaya dikkat çeken Demirkırkan, “geçinemiyoruz” diyen bir polis emeklisinin emekli maaşı eylemi sırasında intihar ettiğini belirtti.

Emeklilerin, esnafın ve küçük yatırımcıların enflasyona karşı birikimlerini korumak amacıyla fonlara yöneldiğini ifade eden Demirkırkan, SPK denetiminde olması gereken yatırım fonlarında yaşanan yolsuzluklar nedeniyle yüz binlerce insanın parasının buharlaştığını söyledi.

“OLAY AK PARTİ İÇİNDE YUKARI KATLARA DOĞRU İLERLİYOR”

Ortaya çıkan bilgilerde AK Parti’li eski bakanlar, yöneticiler, bürokratlar ve yandaş firmaların da yer aldığını belirten Demirkırkan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısının istifa ettiğini, bir bakan yardımcısının damadının gözaltına alındığını ve onlarca tutuklama ile gözaltı bulunduğunu ifade etti.
Demirkırkan, “Yolsuzlukla mücadele sözü verenler, şimdi şüphelerin gölgesinde” ifadelerini kullanarak, her gün yeni bilgilerin ortaya çıktığını ve olayın AK Parti içinde yukarı katlara doğru ilerlediğini vurguladı.
Fon vurgununda buharlaşan paranın yaklaşık 20 milyar dolar olduğunun ifade edildiğini belirten Demirkırkan, “Bu aklımızın almayacağı kadar büyük bir para.” dedi.

Fon Zararı Hesabı: 144 Belediye Bütçesi…

“BU PARAYLA AFYONKARAHİSAR’DA NELER YAPILABİLİRDİ?”

20 milyar dolarlık rakamın büyüklüğünü ortaya koymak için “bu parayla Afyonkarahisar’da neler yapılabilirdi” sorusundan hareket eden Demirkırkan, 750 bin nüfus üzerinden yaptığı hesaplamada kişi başına yaklaşık 26 bin 666 dolar düştüğünü belirtti.
Dört kişilik bir aile açısından bu rakamın yaklaşık 106 bin dolara, yani yaklaşık 5 milyon liraya karşılık geldiğini ifade eden Demirkırkan, “Bu parayla her aileye en az 3+1 bir ev alabilirdik.” dedi.
Afyonkarahisar Belediyesinin 2026 bütçesinin 138 milyon dolar olduğunu belirten Demirkırkan, 20 milyar dolar ile yaklaşık 144 yıllık belediye bütçesinin karşılanabileceğini vurguladı.
Afyonkarahisar’ın 2026 yılı kamu yatırım ödeneğinin 127 milyon dolar olduğunu ifade eden Demirkırkan, 20 milyar doların yaklaşık 156 yıllık kamu yatırım ödeneğine karşılık geldiğini söyledi. Demirkırkan ayrıca bu paranın, Valilik yatırım programında yer alan yaklaşık maliyeti 1 milyar dolar olan 682 projenin 20 katına denk geldiğini belirtti.
İl Özel İdaresi bütçesinin 51 milyon dolar olduğunu kaydeden Demirkırkan, 20 milyar doların bu bütçenin yaklaşık 392 yıllık karşılığı olduğunu vurguladı.

TERMAL OTELDEN KENTSEL DÖNÜŞÜME

Rakamın büyüklüğünü daha anlaşılır hale getirmek için Afyonkarahisar’daki çeşitli yatırım ve proje maliyetlerini de sıralayan Demirkırkan, yaklaşık 22 milyon dolar maliyeti bulunan 750 yıldızlı termal otelden 943 adet yapılabileceğini belirtti.
Sinanpaşa 2. OSB projesinin altyapısının 20 milyon dolara mal olacağını ifade eden Demirkırkan, bu kaynakla 981 adet daha Sinanpaşa 2. OSB projesinin hayata geçirilebileceğini söyledi.
Yaklaşık 4 milyon dolar maliyeti bulunan Emirdağ OSB Atıksu Arıtma Tesisi'nden 4 bin 900 adet daha yapılabileceğini belirten Demirkırkan, Afyonkarahisar merkezinin önemli gündemlerinden biri olan kentsel dönüşüme de dikkat çekti.
Belediyenin Mısri-İmaret bölgesi için 42 milyon dolar maliyet çıkardığını belirten Demirkırkan, bu kaynakla 47 adet daha Mısri-İmaret büyüklüğünde kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirilebileceğini ifade etti.
Demirkırkan, yaklaşık 180 milyon dolara mal olan Afyon Çimento Fabrikası'ndan 111 adet, 57 milyon dolara mal olan Zafer Havalimanı'ndan 350 adet daha yapılabileceğini belirtti. Ankara-İzmir hızlı tren hattının maliyetinin 2 milyar dolar olarak belirtildiğini ifade eden Demirkırkan, 20 milyar dolarla 10 tane daha bu büyüklükte hat yapılabileceğini söyledi.
Demirkırkan, açıklamasının sonunda emekli maaşından, esnaf kazancından artırarak devletin kontrolü altında olduğuna inanarak fonlara yatırım yapan vatandaşların yaşananların hesabını sorması gerektiğini vurguladı.
Demirkırkan, “Afyonlu hemşehrim, emekli maaşından, esnaf kazancından artırıp devletin kontrolü altında olduğuna inanarak fona koyduğu paranın hesabını kimden soracak?
Cevap basit: Denetlemesi gerekenden, göz yumandan, “her şey kontrol altında” diyenden.
Bütün mesele hakkını aramak, hesap sorulana kadar da susmamaktır” ifadelerini kullandı.

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme