Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Genetiği değiştirilmiş şekere karşı ortak tavır

Bu haberin fotoğrafı yok
Genetiği değiştirilmiş şekere karşı ortak tavır

Afyon Şeker Fabrikası’nda 37’nci Dönem Pancar Alım Kampanyası başlatıldı. Kampanya töreninde konuşan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün ile CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, “genetiği değiştirilmiş mısır”dan üretilen şekerin, zarar verdiğini belirtti

Afyon Şeker Fabrikası’nın 37’nci Dönem Pancar Alım Kampanyası, Afyon Şeker Fabrikası’nda düzenlenen törenle başladı.
Törende AK Partili Halil Ürün, CHP’li Ahmet Toptaş “genetiği değiştirilmiş mısır”dan üretilen şekere karşı söylem birliği yaptı. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, “Gıda sektörünün en önemli bölümü şeker ve şeker üretimi. Genetiği değiştirilmiş mısırdan üretilmiş şeker konusundaki riskin farkındayız. Bu ülke dekara 9-10 ton pancar üretimine yükselmişken, bu topraklar bu kadar verimliyken, genetiği değiştirilmiş mısırdan şeker üretmenin hiçbir mantığı yok. Ancak maalesef birileri bizim alınterlerimiz üzerinden daha fazla rant elde etmek için böyle bir yolu seçmiş bulunuyorlar. Bu konu, 28 Şubat sürecinden sonra kurulan hükümetler döneminde, Kemal Derviş’in bakanlığında kanunlaşmıştı. O zaman da çok itiraz ettik” dedi.
“KENDİ BİNDİĞİNİZ DALI KESTİRMEYİN”
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş da Şeker Fabrikası’nın Türkiye’nin tarım okulu olduğunu altını çizdi. Toptaş, “Türkiye, şeker üretimini engelleyerek genetiği değiştirilerek mısırla üretilen şekeri piyasaya sürmek isteyenler, bizlerden daha güçlü ki bizim tatlı şekerimiz elimizden alınıyor, yerine ne olduğu belli olmayan bir mısır şekeri ikamet edilmeye çalışılıyor. Bu da üretimdeki insan sayısını düşürüyor. Şeker şirketini ben çocukluktan tanırım. Şeker şirketi Türkiye’nin tarım okuludur. Türkiye tarımının okulu olan şeker şirketi giderek yok olmakla karşı karşıyadır. Bunun önce şeker şirketi çalışanları farkında olmalıdır. Yoksa şeker şirketi çalışanlarının ipi ne idüğü belirsiz özelleştirmelerle kesilmek istenmektedir. Bunun farkında olmazsak, kendi bindiğimiz dalın kesilmesine seyirci kalırız. Şeker şirketi, Türkiye tarımının garantisidir” ifadelerini kullandı.
110 MİLYON LİRA ÖDEME YAPILACAK
Afyon Şeker Fabrikası Müdürü Ali Erdoğmuş, fabrikanın Türkiye’de önde gelen fabrikalardan biri olduğuna dikkat çekti. Erdoğmuş, “Fabrika bugüne kadar 14 milyon lira ayni avans şeker, gübre ve tohum 21 milyon lira nakdi avans, ekim, bakım ve sulama avansı olmak üzere toplam 35 milyon lira avans verilerek üreticilere katkı sağlanmıştır. 2013 yılında üreticilerden satın alınacak ve yüzde 16 polar şeker ihtiva eden 1 kilogram firesi düşürülmüş A kotası pancarı avans alım fiyatı 0,135 lira olarak belirlenmiştir. Üreticilerimize 2013 yılı pancar bedeli olarak yaklaşık toplam 110 milyon lira ödeme yapılacaktır. Kampanya döneminde bütün çalışmalar hiç ara vermeden devam edecek günde 3 vardiya çalışma düzeni ile kampanya bitinceye kadar özverili ve fedakarca bir çalışma temposu ortaya konulacaktır” diye konuştu.
Törene milletvekillerinin yanı sıra MHP İl Başkanı Aziz Aslan, Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, sendikaların şube başkanları, Afyon Pancar Kooperatifi Başkanı Mustafa Yakup ve Şeker Fabrikası çalışanları katıldı.

ÖZELLEŞTİRME ŞİMDİLİK ASKIDA

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün Afyon Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesinin şimdilik kaydıyla askıya alındığını belirtti. Ürün, “Özelleştirme konusunda şeker şirketi şu anda farklı bir çalışma ile karşı karşıya. Bütün pancar üreticileri, çalışanları, işçileri ve memurları ile birlikte bu ülkeyi seven herkesin bu konuda fikri alınıyor. Bir şekilde bu ülke gerçeklerine daha uygun olan, 70 bin pancar üreticimizin menfaatlerini gözeten 11 binin üzerinde çalışan işçimizin, 2 binin üzerinde çalışan memurumuzun menfaatini gözeten bir karar verilecektir. Bu konuda bu kardeşiniz de elinden gelen gayreti gösteriyor. Her türlü fikri dinlemeye açığız. Özelleştirme şimdilik durduruldu gibi, en azından programdan çıkarıldı” dedi.

ŞEKER SEKTÖRÜ KÜÇÜLÜYOR

Şeker-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu şeker sektörünün giderek küçüldüğünü vurguladı. Karamoçu, şu ifadelere yer verdi:
“Ülkemiz şeker sektörü 13 yılı aşkın süredir, hızla ilerleyen teknolojik gelişimin gerisinde kalan bir politika uygulamasına maruz bırakılmıştır. Kaldı ki şeker sanayinde ihtiyaç duyulan çalışan temin edilmemekle birlikte üretim sürecinde zorunlu olan teknik ve idari personel dahi karşılanamaz hale gelmiştir. Buna rağmen, Türk şeker endüstrisi mevcut üretim potansiyeli, kendi yağıyla kavrulma imkanını yaratmıştır. Özelleştirme kapsam ve programında olan şeker sanayi ne yazık ki ihtiyacı olan personeli temin Edememekle birlikte üretim sürecinde zorunlu olan teknik ve idari personeli dahi karşılayamaz hale gelmiştir. Özelleştirme kapsamına alındığı 2000 yılında Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş bünyesinde memur, sözleşmeli ve işçi olmak üzere toplam 30 bin 612 personel çalışmakta iken, 2013 yılı Şubat ayında bu sayı yaklaşık yüzde 56 oranında azalarak 13 bin 466 kişiye kadar düşmüştür. Bunun yanı sıra, mevcut çalışan üyelerimizin yüzde 70’inin emekliliğe hak kazanmış olması, unvanlı kadroların yetersizliği ve yıllardır süregelen ancak bir türlü çözüme kavuşmayan kadro sıkıntısının hat safhaya ulaşması nedeniyle ağırlaşan çalışma koşulları da göz önüne alındığında bu durum sanayinin asıl faaliyetlerinin yürütüldüğü bölümlerde üretimin devamlılığını tehdit eder hale gelmiştir.”

Pancarını fabrikaya ilk teslim eden Ahmet Özer, Mehmet Demiröz ve İsmail Böcek’e simgesel hediyeler verildi

İlk pancar alımı töreninde kurban kesildi. Kurban kesimi sırasında CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, kesilen hayvana bakamadı.

MURAT ARISOY