Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Global kriz Türkiye’yi çok etkilemez

Bu haberin fotoğrafı yok
Global kriz Türkiye'yi çok etkilemez

İş dünyasının önde gelen isimleri olası bir global krizde Türkiye’nin durumuna yönelik öngörülerini ortaya koydular

ATSO Meclis Başkanı Mustafa Hancıoğlu olası bir global krizin her ülke gibi Türkiye’yi de etkileyeceğini söylerken; TÜMSİAD Başkanı M. Emin Birliktir, HÜRSİAD Başkanı Ramazan Özçelik ekonomik krizin Türkiye’yi çok fazla et-kilemeyeceğini söylediler. TOSYÖV Başkanı İhsan Beşer ise global krizin öz kaynaklar ve grişimlerle aşılabileceği görüşünü açıkladı
Hancıoğlu: Dalganın geliş boyutu önemli
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Mustafa Hancıoğlu, dünyayı sarsacağı söylenen bir ekonomik krizde Türkiye’nin içinde bulunacağı duruma yönelik şu an için net bir şey söylemenin doğru olma-yacağını belirtti. “Doğmamış çocuğa don biçilmez” diyen Hancıoğlu, Avrupa’da ülkelerinde süre gelen ekonomik krize yönelik ileriye dönük bir çözüm üretilmemesi halinde dışarıdan alım satımların sıkıntıya gireceğine dikkat çekti. İhracat yapan firmaların çözümsüzlük halinde mal satamayacaklarını ifade eden Mustafa Hancıoğlu; “Amerika para basmaya hazırlanıyor. Eğer bu kararı verirse piyasaya bol para çıkacak. Bu paralar ya emitaya ya da faize gidecek. Büyük ihtimalle emita fiyatları yükselecek. Dalganın geliş boyutu önemli. Olası bir dünya krizi her ülkeyi dolayısıyla da Türkiye’yi mutlaka etkiler.”dedi.
Birliktir: 2001 Krizi kadar ağır olmaz
Tüm Sanayici ve İşadamları (TÜMSİAD) Başkanı Mahmut Emin Birliktir, 1994-1995-2001 ekonomik krizinin yaşandığını ancak geçmiş tecrübelerine dayanarak, dünyada başgösterecek bir ekonomik krizde Türkiye’nin olumsuz et-kilenmeyeceği görüşünü bildirdi. Türkiye’de ki ekonomik hareketliliğin geçen yıllara oranla daha iyi olduğu tahminini aktaran Birliktir; “Afyonkarahisar’da yaklaşık bine yakın mermer fabrikası ve a-tölyesi bulunuyor. Bu tesislerde hareketlilik normal seyirdedir. Bu nedenle ben çok büyük bir ekonomik kriz olacağını düşünmüyorum. Şehirlerarası yollara baktığımızda kamyon ve tırların çok hareketli seyirleri gözüküyor. Bu da ekonomik hareketliliğin bir işaretidir. Türkiye’nin büyük bir ülke olduğu kabul edilmelidir. On yıldır uygulanan istikrarlı ekonomi ve siyasetin ülkemizi ekonomik krizlere dayanıklı hale getirdiğini düşünüyorum. Esnaf açısından duruma baktığımızda kredi çeken esnafımızın şu anda icra takibine düşüme oranı yüzde 8’dir. Bu önemli bir veridir. Dünya da ekonomisi bozulmak üzere olan veya İtalya, Portekiz ve Yunanisten gibi ekonomisi bozulmuş ülkelerin oludğu malum. Ben bunların tamamının batsalarda 2001 krizi gibi ağır bir darbe vuracaklarına inanmıyorum.” diye konuştu.
Özçelik: Bizi teğet geçer
Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Başkanı Ramazan Özçelik, 2008 yılından bu tarafa dünyada ağır bir ekonomik kriz olamayacağı görüşünü aktardı. 2008 Yılında yaşanan ekonomik krizin artçı sarsıntılarının olduğunu söyleyen HÜRSİAD Başkanı Ramazan Özçelik, ABD’nin 2008 krizi etkilerinden hâlâ tam olarak kurtulamadığını belirtti. AB’nin ise ekonomik krizi sakladığını kaydeden Özçelik; “AB tarafından saklanan kriz daha yeni ortaya çıkıyor. Dünyadaki ekonomiyi olumsuz etkileyen faktörlere Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki karışıklıklarda negatif etki yapmaktadır. Bu krizin bize bakan tarafının bizi yine teğet geçeceğini düşünüyorum. Şu an bizim bu düşüncemizi destekleyen unsunlar; Tek başına ve tecrübeli bir hükümet devleti yönetmektedir. Ekonomi programları önceki dönemle aynı istikrarla sürdürülmektedir. Özellikle Ali Babacan gibi isimler bu olumsuzluğu 3 ay önce fark ederek ona göre önlemler aldılar. Şu anda Merkez Bankası ağzına kadar dolu. 90 Milyar dolar rezerv var. IMF borcumuz 4 milyar dolar kaldı. Bütçe açığımız makul sınırların altında. Özel sektörde artık belli bir donanım ve tecrübeye sahip. Türkiye son 5 yıldır yeni pazarlar arayışını etkin bir şekilde devam ettiriyor. Ekonomik kriz ağırılklı olarak bazı Avrupa ülkelerinde var. Ticaretin yönünü farklı ülkelere yönlendirirsek bu kriz bizi etkilemez. Biz şu anda TUSKON ekibi olarak arı gibi çalışıyoruz. Hükümetimizin desteği de sınırsız. İstikrar ve uyum daha güçlü olmamızı sağlıyor.” şeklinde konuştu.
Beşer: Kendi kaynaklarımızla krizi aşarız
TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer, girişimciler için zor ve kritik bir dönemin geliyor olduğu düşüncesini bildirdi. Uluslararası piyasada altının ons fiyatının, 1.606.35 doları görerek rekorunu yenilediğini söyleyen Beşer şöyle konuştu: “Uluslararası piyasada altın yükselişini sürdürüyor. Uluslararası piyasalarda geçen haftayı 1.593,60 dolardan tamamlayan altının ons fiyatı, 18 Temmuz 2011 günü 1.6000 dolar seviyesini aşarak rekor kırdı. Döviz kurlarının son zamanlarda sürekli yükselişe geçişi küresel bir krizin habercisi, Ülkemizde 22 Kasım 2000 ve 22 Şubat 2001 tarihlerinde iki ciddi kriz yaşandı. Bunları dikkate alarak ve yeni krizlerinde gelebiliyor olduğunu düşünerek öncelikle hızlı karar almalı ve uygulamalıyız. Kendi kaynaklarımızla ve girişimci gücümüzle olası bir krizi aşmalıyız. Yalnızca yurt dışı kaynaklara bel bağlamak doğru değildir. Ülke olarak bütçe politikalarımızın çok önemli bir hale geldiğiniz unutmamalıyız. Bütçemizin gelirlerini arttırmak yerine, öncelikle bütçe harcamalarından tasarruf yapmak gerekmektedir.
Türkiye’nin vergi yükü ABD, Almanya, İspanya ve Yunanistan ile kıyaslayınca oldukça fazladır. Bu vergi yükünü bununla beraber Türkiye’de üreten ihracat yapana, girişimciye ilave yük çok fazladır. Krizlere yenik düşmemek için harcama reformu yapılması gerektiğine inanıyorum. Küresel kriz gelmeden herkes bir tedirginlik içinde. Umutsuzluk havası aralıklarla yayılmaya başlamış ve ara ara esintilerini gösterip geliyorum dercesine her an her şeye hazırlıklı olmalı kendi gücümüzle, dinamik KOBİ’lerimizle geçmiş yıllarda olduğu gibi bugünde bir krizle karşı karşıya kaldığımızda aşacağımıza yürekten inanıp kendimize güvenmeliyiz.”