Hıdırellez Olayı Nedir?

Türk kültürünün önemli bir günü olan Hıdırellez, mevsim bayramı olarak da bilinir. Doğanın uyandığını ve canlandığını simgeler. İşte Hıdırellez olayının detayları…

Güzel olaylara vesile olan her anı kutlamak ve yüceltmek, Türk kültürünün manevi unsurlarından birisidir. Baharın başlangıç döneminde, neredeyse herkese neşe ve huzur veren, evleri bereketlendiren bir gün olan Hıdırellez, mevsim bayramı olarak da bilinir.

Dünya tarihinde bilinen en eski bayram olarak kabul edilen Hıdırellez, insanlık tarihi için de oldukça önemlidir. UNESCO tarafından “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi”nde yer alan Hıdırellez, insan ve doğa arasındaki uyumun, teşekkürün bir yansıması olarak kendini gösterir. Her yıl heyecanla beklenen ve geldiğinde de büyük bir coşku ile kutlanan Hıdırellez Bayramı, insanların birbirine karşı hoşgörüsünü ve yardımlaşma duygularını da pekiştirir.

Hıdırellez Olayı Nedir?

HIDIRELLEZ NE ZAMAN KUTLANIR?

Uzun yıllar boyunca her yıl Mayıs ayının 6’sında kutlanan Hıdırellez Bayramı, yazın başlangıç günü kabul edilerek çeşitli kutlamalara sahne olur. Ülkemizde neşe ve birlik içinde kutlanan bu gün için genelde “Hıdırellez Şenlikleri” düzenlenir. Bu özel günde duaların kabul olduğu inancı yaygın olduğu için, insanlar kalpten inanarak dileklerini dualarla dile getirir.

Hıdırellez Olayı Nedir?

HIDIRELLEZ’DE NELER YAPILIR?

Hıdırellez Bayramı’nın kendine has birkaç inanışı vardır. Bunlardan en yaygını Hıdırellez gününde Hızır’ın tüm evlere uğrayacağına inanıldığı için, insanlar evlerini baştan aşağıya dip köşe temizlerler. Girdiği haneye huzur ve bereket getireceği inanılan Hızır’ın temiz olmayan eve gelmeyeceği inancı yaygın olduğu için, kişisel bakım da bir hayli önemlidir.

Hıdırellez Bayramı’nda edilen duaların kabul olacağı inancı da oldukça yaygın bir inançtır. Bu nedenle insanlar Hıdırellez Bayramı’nda mezarlık, türbe, yatır gibi alanları ziyaret ederek dileklerini dua ve çeşitli sembollerde dile getirir. Her zaman kalpten ve içten yapılması gereken Hıdırellez duaları, özellikle evlenmek isteyen veya çocuk sahibi olmak isteyen kimseler bugünlerde dilek tutarlar. Bazı aileler bu özel gün için kurban keser, ihtiyaç sahiplerine dağıtır, bazıları ise oruç tutar.

Hıdırellez Olayı Nedir?

Hıdırellez Bayramı’nda bazı çiçek ve ağaçlar daha da değerli hale gelir. O günün sabahında kırlardan toplanılan bitkiler, şifa vereceği inancı gereği gün içinde tüketilir. Benzer şekilde bahar yeşillikleriyle harmanlanan kuzu etinden yapılan Hıdırellez pilavının da şifa kaynağı olduğuna inanılır. Öte yandan Hızır ve İlyas Peygamber’in (a.s) gül altında buluştuğu inancı da oldukça yaygındır. Bu nedenle insanlar, bir kağıda dileklerini yazarak gül ağacına iple bağlar veya gül ağacı dibine gömer. İlyas Peygamber’in (a.s) denizden geleceği inancı nedeniyle gül ağacı altına gömülen dilekler, ertesi sabah kimse görmeden alınır ve akan suya bırakılır. Genelde Hızır’dan bir ev, araba veya mutlu bir yuva dilenir.

Hıdırellez gününde düzenlenen şenliklerle piknik yapılır, oyunlar oynanır, uçurtma uçurulur, maniler söylenir. Hıdırellez Bayramı’nda sıkça yapılan bir diğer olay ise baht açma olayıdır. Hayatı boyunca şanssızlıklar yaşayan kişilere Hıdırellez’de baht açma törenleri yapılır. Dualar ile geçen bu törenler, Denizli’de bahtiyar, Türkmenler’de mantıfar, Balıkesir’de dağara yüzük atma, Erzurum’da ise mani çekme merasimleri ile geçer. Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar geniş bir coğrafyada bu bayram, çeşitli şenliklerle kutlanır.

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme