Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“İddialıyım bir yıl sonra Sandıklı dünya gündeminde”

Sandıklı Belediye Başkanı Dr.

Sandıklı Belediye Başkanı Dr. Mustafa Çöl, son derece iddialı konuştu. Başkan Çöl, “Türkiye’nin en büyük holdingleri ilçemize yatırım için geliyor. İddia ediyorum bir yıl sonra bu ilçenin yatırımları bırakın Türkiye’yi dünya gündeminde yer alacak” dedi

 

Sandıklı Belediye Başkanı Dr. Mustafa Çöl, Kocatepe Gazetesi Yazı İşleri Burak Aydın’ın sorularını cevaplandırdı.
“AKADEMİK TEZİMİZLE GÜZEL FİKİRLER ORTAYA ÇIKTI”
Sandıklı’nın eğitimci Belediye Başkanı Dr. Mustafa Çöl, uzun yıllar üzerinde çalıştığı doktorluk programını tamamladığını söyledi. Çöl, “Akademik tezimizi tamamladım. Eğitim adına ülkemize güzel sonuçlar doğuracak, ülkemizve eğitim adına çok güzel fikirler ortaya çıktı. Güzel bir tez ortaya çıkardık. Önce şahsıma sonra güzel ülkeme bu akademik çalışmamın hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum.” dedi.
“SOSYAL MEDYADA GÜZEL ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”
Sosyal medyada Afyon ve Sandıklı ile ilgili gündem oluşturabilen bir Belediye Başkanı olmayı nasıl sağladığını anlatan Çöl, “Sosyal medya günümüzün vazgeçilmezlerindendir. Yaptıklarımızı her platformda vatandaşlarımıza ayrı ayrı anlatmamız gerekiyor. Bunlardan bir tanesi sosyal medyadır. Farklı sosyal medya alanları var. Takipçilerin yoğunluğu ve yaş grupları farklıdır. Bunlara baktığımızda ülke gündemini belirleyecek, Afyonkarahisarımız ve Sandıklı ilçemiz adına gündem oluşturan çalışmaları biz twetter üzerinden yapıyoruz. Tabiki bu sayfalar hemen açtım yarın bir noktaya ulaştı tarzında değildir. Bu sayfalarda yılların emeği vardır. Tabii ki sosyal medyanın dilinden anlamanız gerekiyor. Burada paylaşacağınız şeylerin önem arz etmesi gerekiyor. Bir o kadar etkili aynı zamanda bir o kadarda tehlikeli sosyal medya. Yanlış bir algı ya da yanlış bir paylaşım sizi farklı noktalara götürebilir. En çok kulllandığım sosyal medya aracı twetterda ilimiz adına güzel çalışmalar yapıyoruz.” diye konuştu.
“SOSYAL MEDYAYI GÜZEL VE ETKİN KULLANIYORUZ”
Etkin kullandığı twetter sayesinde farklı illere, ilçelere gittiğinde insanların kendilerini takip ederek fikir sahibi olduklarını fazla şekilde hissettiğini söyleyen Çöl, “Ülkemizde gerek siyasetin gerekse bürokrasinin birçok kısmı tarafından takipleşiyoruz. Buda bizim hizmetlerimizi sosyal medya üzerinden anlatılmasına bir vesile oluyor. Bu noktada bizim bu alanı güzel kullanmamız neticesinde ilçemiz bir çok yatırımı alıyor diyebilirim. Mutlaka bununda faydası vardır. Tabiiki doğru kullanımı tavsiye ederim. Bunları bir şehri bir yerden bir yere getiren adım adım büyüten argümanlar olarak söyleyebiliriz. Farklı kitlelere hitap edebiliyoruz. Facebook, twetter, ınstagram gibi sosyal medya hesaplarımızla paylaşımlarda bulunuyoruz. Bunlarla konunun gündemine göre hangisinin daha çok etkileşim aldığını görebiliyorsunuz. Bazı paylaşımlarımızda 8-10 milyona yakın etkileşimler sağladığımız oluyor ki bu muhteşem oluyor. Afyon olarak trend-topik çalışması yapıyoruz. Albikere.com için başlangıçta bizden destek istenilmişti. İlimiz için her zaman ne gerekiyorsa elimizden geleni yapmayı hazırız. Onda sıkıntı yok. İlimizin birçok güzelliği var. Bunları peyder pey ortaya çıkarmak onları ilçe geneline sokarak paydaşlarımızla ortaya koymak bizim için ayrı bir mutluluktur. Özellikle Belediye Başkanı olarak Sandıklı özelinde çalışmalar yapıyorum. Ortaya çıkardığımız ürünlerimiz, gıdalarımız Sandıklı’da inanılmaz derecede etki gösteriyor. Yoldan geçen vatandaşlarımız sırf bundan dolayı alışverişe geliyorlar. Bu noktada bu tarz basın araçlarının kullanılmasını destekliyorum. Genellikle sosyal medya hesaplarını kendim kullanıyorum. Ama aslında çok ciddi vakit ayıramıyorum. Başarılı oluşumuzun bir nedeni de birinci elden takip etmemizdir. Paylaşımınız net ve içinizden geldiği şekilde olmalıdır. Bazen mizansel paylaşımla ve çalışmalar yaparsanız farklı bir boyuta götürüyor. İki tane twetimiz Türkiye gündeminde 24 saat kaldı. O zamanki twetimiz yaklaşık 25 milyonun etkileşiminde oldu.” şeklinde konuştu.
“LEBLEBİ SANDIKLI İLE MÜSEMMAN BİR ÜRÜNDÜR”
Sosyal medya da gündeme gelen twetlerden bir tanesinin de Sandıklı leblebisi ve Çorum leblebisi kapışması olduğunu belirten Çöl, “Sandıklı Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde adından bahsedilen 56 tane leblebi işletmecisinin evlerinin altında işlendiğine dair resmi olarak seyahatnamede üretim anlamımda geçen bir ilçedir. Ama bunların sayıları düştü. Leblebi Sandıklı denildiği zaman özel olarak alınabilen Sandıklı’nın ismiyle müsemma olan bir üründür. Hatta Sandıklı’da pazar yolu diye tabir ettiğimiz yerdeki camiide bir yatırımız vardır. Şeyh Nureddin Hazretleri leblebicilerin piri olarak anılır. Onlara mesleği öğreten kişi olarak tanınır ve orada meftundur. Bu noktada tabi Çorum’da bizim, Sandıklı’da bizimdir. Herkes ürününü en güzel şekilde pazarlamak satmak istiyor. En güzel yapan dostluk kazansın diyorum.” ifadelerine yer verdi.
“TAPDUK EMRE VE YUNUS EMRE’NİN MEZARLARI SANDIKLI’DA”
Yunus Emre ve Tapduk Emre’nin mezarlarının Sandıklı ilçesinde olduğunu ifade eden Çöl, “Yunus Emre ve Tapduk Emre’nin her ikisinin mezarlarının Sandıklı’da olduğuna dair bilimsel çalışmalar geçmişe dair yazılarla bunun tespitini gerçekleştirdik. Bakanlığımıza yazılarla sunmuş olduk. Türkiye’nin birçok yerinde Yunus Emre’nin mezarının bizde olduğu söyleniyor. Bununla ilgili çalışmalar yaparak kitaplarımızı bastık, belgelerimizi de koyduk. İki çayın arasında kendi mezarının nerede olabileceğine dair şeylerin tamamı ülke geneline baktığınız her yeri değerlendirdiğinizde Sandıklı’nın bu koordinatlar içerisinde yer aldığı açık ve net şekilde yer aldığı görülmüş oluyor. Bu çalışmaları bilimselliğe dökerek, bilimsel bir çalışma haline getirip arşivlere o şekilde kaynak olarak kullanmak gerekiyor. İnşallah bunu Sandıklı’da ispat edip kıymetli insanların Sandıklımız da meftun olduklarını belgelemek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“GURBETÇİLERLE ÇALIŞMALARI İSTİŞARE EDİYORUZ”
İstanbul, Ankara, İzmir ve yurtdışındaki Sandıklılarla sürekli görüştüklerini dile getiren Mustafa Çöl, “Ülkemizin birçok ilinde Sandıklılı kardeşlerimiz var. Özellikle Antalya, İzmir, Denizli, Nazilli, İstanbul’da, Ankara’da olmak üzere birçok yerdeler. Sandıklılı hemşehrilerimiz var. Onlarla irtibat halindeyiz. Onlarla beraber çalışmalar yapıyor dernekleşiyoruz. Onun dışında da yurt dışında Sandıklılı hemşehrilerimizin çok fazla yaşadıklarını biliyoruz. Özellikle 60 binden fazla hemşehrimiz artık dördüncü nesil diye tabir ettiğimiz kardeşlerimiz Fransa, Almanya, İsviçre ve Avusturya’da yaşıyorlar. Buralarda Sandıklılar’ın bir yoğunlukları var. Yaklaşık bir 10 gün sonra Sandıklı şimdiki nüfusunun üç katına çıkacak. Yüz binin üzerinde bir nüfus görüyoruz. Biz bunu ilçeye verdiğimiz hizmetlerden ilçemizde kaç kişinin yaşadığına dair tespitlerimiz oluyor. Bu bize gerçekçi bir yaklaşım ortaya koyuyor. Onlarla yurt dışına gittiğimizde görüşüyoruz. Sandıklı’ya geldiklerindeki beklentilerimizi onların bizlerden beklentilerini ele alıp nasıl yol alabileceğimizi konuşuyoruz. Sandıklı ilçemize nasıl bir katkımız olabilir bunları konuşuyoruz. Bu görüşmeler çok verimli oluyor. Hiçbir şey konuşamasak bile Sandıklı’nın Belediye Başkanının yanlarında olması, hasbihal etmek, benim adıma da onların yanında olmak gerçekten muhabbeti, sevgiyi, saygıyı geliştiriyor. Bu bağlamda çok mutlu oluyorum. Fırsatları değerlendirerek hemşehrilerimizin yanında oluyoruz. Onlarda her geldiklerinde güzel bir kaynaşma vesilesi oluyor. Fırsat buldukça bir çayımızı kahvemizi içerler. Sandıklı’ya dair çalışmaları beraber istişare ediyoruz.” dedi.
“DOĞA TURİZMİ İLE TERMAL TURİZMİ BİRLEŞTİRMEK ÜZEREYİZ”
Sandıklı’nın termal turizmde üç tane beş yıldızlı otele sahip olduğunu belirten Çöl, “Sandıklı termal turizmde üç tane beş yıldızlı, bir tane üç yıldızlı otel ve Belediyemize ait yaklaşık 300 termal villanın bulunduğu güzel bir konumdadır. Hüdai Kaplıcalırımız güzeldir. Özellikle çamur banyoları açısından ülkemizin en meşhur tesislerinden birisidir. Toplamda 5 bine yakın yatak kapasitemiz vardır. Sandıklı sadece termal turizmle alakalı bir konsepte değil onun yanında etrafına yapılan semt sahalarının varlığıyla spor turizmine, yakın zamanda açtığımız yeni hizmete girecek olan Geleneksel Tıp Merkezimizle beraber artık termal suyun sağlık alanında geliştiği, sağlık alanında hizmet verdiği o muhteşem döngüyü oluşturmak üzere ilk adımları çok şükür gerçekleştirmiş olduk. Termal turizmi ilçemizde Orman ve Su İşleri eski Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’nun ilçemize en büyük katkıları olan Akdağ Tabiat Parkı ile birleştirerek bu noktada doğa turizmi ile termal turizmini birleştirmek üzereyiz. İlçemiz kadim bir ilçedir. Gelenekleri, kültürleri, tarihi geçmişi Sandıklı’nın çoktur. Özellikle beylikler döneminden Sandıklımız da birçok eser vardır. Bilindiği üzere dönemimizde konakları, hamamları, caddeleri restore eden bu noktada kültüre, eğitime yön veren bir Belediye Başkanı profili çiziyorum ki bu noktada onlarla beraber bu şehrin termal turizmini, doğa turzimini, kültür turizmini bir üçgen halinde ilçede barındırıyorum. İlçemizde konaklama süresini 6 güne çıkardık. Oyuncak müzemiz var. Türkiye’de çok az yerde var. bir çok konağı hayata geçirdik. Yaklaşık 39 evimizi restore ediyoruz. Yakın zamanda Hisar Kalemize başladık. İnşallah yılsonuna doğru bu eserleri muhteşem bir halde hizmete açacağız.” diye konuştu.
“YENİ SERALARLA 2 BİNİ KADIN YAKLAŞIK 2 BİN 500 İSTİHDAM SAĞLANACAK”
Sandıklı ilçesinde yeni yapılacak olan seralarla beraber 30 adet sera olacağını belirten Çöl şöyle konuştu: “Bunlar tamamlandıktan sonra yaklaşık 2 milyon metrekareye kadar bir alanda oluşacak. Yapılacak olan seralarla birlikte yaklaşık 2 bin kadının istihdamı sağlanacak. Bu istihdam oranı servisçi v.s dışındaki rakamdır. Sadece her bin metrekarede bir kadının çalışması gerekiyor. Diğer eklentilerle birlikte yaklaşık 2 bin 500 kişilik bir istihdam sözkonusu olacak. Seraca nakliyecesinden pazarcısına kadar herkesi kapsamaktadır.”
“EN KIYMETLİSİ GELECEK NESİLLERE TERMAL KAYNAĞI BIRAKMAK”
“Şunun altını çizmek isterim biz ilçemizin yüzde 90’nı jeotermal enerji ile ısıtıyoruz.” diyen Çöl şunları söyledi: “Bizden önce jeotermal suyumuz Sandıklımızı ısıttıktan sonra birkaç tane seraya suyu veriyor. Daha sonra o seralar suyu tekrar o boruya vererek dereye su akıp gidiyordu. Yaklaşık 20 yıl boyunca durum böyle devam etti. Biz çocukken dere içerisinden suyun çıktığını biliyorduk. 2014 yılında biz Belediye’yi devir aldığımızda termal suyumuz 80 metre kadar aşağıya inmişti. Biz dereye boşa akan suyu gördüğümüzde kafamı çevirip geçiyordum. Çünkü vicdanım sızlıyordu. Bir Coğrafya Öğretmeni olarak çözüm bulmam gerekiyordu. İvedilikle bir proje yaparak Kültür ve Turizm Bakanlığına sunduk. Çok şükür bu projemizi hayata geçirdik. Dönen suyumuzu bir havuzda biriktirdik. O suyun sıcaklığını arttırıp tüm seralarımıza dağıttık. Seralar o suyu bir litre dahi kaybetmeden bize getirmek zorundalar ve getiriyorlar. Biz bu su ile çiçek yetiştiriyor, meyve ve sebze kurutuyoruz. Balık yetiştirmeye başladık. Su ilçeyi dolaşıp sıcaklığı 35-40 santigrat dereceye düştükten sonra biz bu suyu yer altına basıyoruz. Bazı noktalarda elektrik parası ödeyerek dahi geri basıyoruz. Benim için en kıymetli olan bu sıcak suyu yani termal su kaynağını gelecek nesillere miras olarak bırakmaktır. 80 metreye kadar inen sularımızı şu anda yükselttik. Bundan daha güzel bir miras gelecek nesillere bırakılamaz diye düşünüyorum.”
“YILLIK 600 BİN ADET ÇİÇEK ÜRETİYORUZ”
Termal serada çiçek yetiştiriciliğinin nasıl geliştiğini anlatan Çöl şunları kaydetti: “Domates yetiştiriciliğinde hız kazandık. Bu kadar güzel ürünlerin yetiştiği bir ilçenin seralarında peyzaj için bir sürü para ödemek yerine çiçek yetiştirmeye karar verdik. Bin metrekarelik bir sera kurup kendimizin üretip kullanacağı çiçekleri kendimiz üretmeye karar verdik. Yıllık bin metrekarelik serada yaklaşık 600 bin adet çiçek üretiyoruz. Sandıklı Belediyesi’nin tüm ihtiyaçlarına yetiyor. Birçok Belediye’ye satış yapıyoruz. Her mevsim iki üç ayda bir çiçek üretebiliyoruz. Artık arkadaşlarımız bu işte profesyonelleştiler. Bunu artık biraz daha genişleterek bölgeye hitap eder bir konuma gelmek istiyoruz. Tüm alt yapılarımız hazır. Biz termal su ile meyve sebze ve çiçek yetiştirmenin yanı sıra 30 meyve sebzeyi kurutuyoruz. Portakaldan sarımsağa kadar akla gelen ürünü kurutuyoruz. Pek çok yere bunun satışını okullarımızdaki çocuklarımıza da ikramını yapıyoruz. Biz hayallerimizi gerçekleştirmek için yola çıktık. Yaklaşık 12 tane büyük akvaryumlarda 12 çeşit balığı üretmeye başladık. Yaklaşık 80 bin fidanın üretimini gerçekleştirdik.
“SANJET BANYO VE MUTFAKTA SICAK SU KULLANDIRIYOR”
SANJET’te ısınma AFJET’teki gibi bir maksimum düzeyde bir ısınma sorunun Sandıklı ilçesinde yaşanmadığını belirten Çöl, “Lokal düzeyde bazı yerlerde ısınma sorunları oldu. Uzun ve sert bir kış geçirdik. Bu yıl hava sıcaklığı sıfırın altında eksi 25’lere kadar indi. Yalıtım olmayan ayrık nizam konutlarda ısınma problemi kısmen yaşanmış olabilir. SANJET olarak 15 konuta değer ısıtma gerçekleştiriyoruz. Sandıklı’nın büyük çoğunluğu çok cüzzi miktarlarda bedelle ısınma ihtiyacını karşılıyor. Biz banyo ve mutfakta da sıcak suyu kullandırıyoruz. Konforlu bir ısınma var. Kontörlü sistemde vatandaş istediği kadar ısı alıyor. Faturalı ısınma bedeli yüksektir, azaldı. Kontörlü, ekonomik ısınma sistemini teşvik ettik.”
“AKDAĞ TABİAT PARKINDA 4 MEVSİM TURİZMİ HEDEFLİYORUZ”
Milletvekilliği düşüncesi olup olmadığı sorusuna “Nasip, Afyonkarahisar halkı bizi nerede görmek isterse orada hizmet etmeye devam ederiz.” diyen Çöl sözlerini şöyle sürdürdü: “Akdağ Tabiat Parkı yolunu önceki Valimiz Sayın Gökmen Çiçek’in desteğiyle harika bir yol yaptık. Yarısını Belediye olarak biz yarısını İl Özel İdaresi karşıladı. Sekiz metre genişliğinde güzel bir yolumuz oldu. Orman ve Su İşleri eski Bakanımız Veysel Eroğlu’na arz etmiştim bu yolun açılmasını sağlamıştı. Son haliyle bu yol daha da genişledi. Sayın Bakanımızın o dönem ‘Av Köşkü’ diye tabir ettiği 30 kişilik bir oteli inşallah yakında halkımızın hizmetine açacağız. Biz artık Akdağ Tabiat Parkı’nda 365 gün, dört mevsim farklı güzellikler yaşatmak istiyoruz. Bunun konseptini otelle birlikte ilk adımını atmış oluyoruz. Sandıklımıza ve ülkemize hayırlı olsun. Altını çizerek ifade ediyorum Akdağ Tabiat Parkı’nda plakalara baktığımızda yüzde 75 oranda yabancı plakalar görülür. Kafa dinlemek cenneten bir köşeyi görmek isteyen mutlaka Akdağ’a gelmelidir.”
“BİR YIL SONRA SANDIKLI DÜNYA GÜNDEMİNDE YER ALACAK”
Alt ve üst yapı çalışmalarının mahalle mahalle sürdürüldüğünü belirten Çöl, “Sanayi esnafımız iki yıl zorluk çekti. Havai hatları yer altına aldık. Türkiye’nin ilk ve tek jeotermalle ısıtılan sanayisi Sandıklı’dadır. Biz üç dört kalemde alt yapı sıkıntılarını kapattık. Gücümüz yettiğince yol çalışmasına devam edeceğiz. Çoğu bitti, hızlı bir yol çalışmasına bu yıl girerek noktaya koymak niyetindeyiz. Eksik bitmez. Zamanında belirlenmiş imar yollarımız dardır. Yol açan, vatandaşın gönlünü razı eden çalışmalar yapıyoruz. Helalleşme kriteri benim için çok mühim. İlçemize muhteşem bir 72 bin metrekarelik millet bahçesi yapılıyor. Nasip olursa 15 Ağustos 2022 tarihinde açılış planlıyoruz. Yakın zamanda 500 kişiyi çalıştıracağımız bir tesis hayata geçecek. Türkiye’nin en büyük holdingleri ilçemize yatırım için geliyor. İddia ediyorum bir yıl sonra bu ilçenin yatırımları bırakın Türkiye’yi dünya gündeminde yer alacak. Mesela Alman ve Hollanda’dan yatırım için gelenler var. Euro ve sterlin bazında çalışmalar Sandıklı ekonomisine büyük katkı sağlıyor.”
“VATANDAŞ BENİ SEVMEK ZORUNDA DEĞİL BEN HERKESE HİZMET ETMEK ZORUNDAYIM”
Çöl sözlerini şöyle tamamladı: “Sabaha karşı 3.00’de il dışından bile dönüyor olsam sabah saat 8.00’de Belediye’de olurum. Asla taviz vermem. Vatandaş beni sevmek zorunda değil. Ama ben herkese hizmet etmek zorundayım. Böyle bir algımız ve felsefemiz var. İnşallah Allah bize bu şekilde hizmet etmeyi ve geldiğimiz makamları bu anlayışla bırakabilmeyi nasip eder. Siyasete girmek bizim kendi kaderimiz ve kendi tercihimizdir. Ama siyasette ilerleyecek süreç bağlı bulunduğumuz siyasi partinin bir ön görüsü ve yaklaşımı önemlidir. Sandıklı ve Afyonkarahisar halklarının ön görüleri ve yaklaşımları önemlidir. Şöyle tanımlamak gerekirse halkımız bizleri nerede görmek nerede hizmet etmemizi isterse orada olmamız gerektiğine inanıyoruz. Veya hizmet edemiyorsun artık dinlen diyorsa biz bunu yapmaya hazırız. Kesinlikle bir makam mevki beklentim yoktur. Ama ifade ettiğim gibi halkımız ve partimiz makam ve mevki olarak nereye uygun görürse verilecek görevi en güzel şekilde yapacağıma canı gönülden inanıyorum.” >> Burak AYDIN’ın Özel Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti