Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İl Hıfzıssıhha Meclisi toplandı, tedbirler karara bağlandı

İl Hıfzıssıhha Meclisi toplandı, tedbirler karara bağlandı

İl Hıfzıssıhha Meclisi Vali Mustafa Tutulmaz başkanlığında bir araya geldi. Toplantıda Koronavis salgınına karşı bir dizi tedbir alınarak, karara bağlandı

Alınan kararlar kapsamında hastanelerde, hasta ziyaretinin yasaklanmasına, otogarlarda verilen hizmetlerin acil durumlar haricinde en asgari seviyeye indirilmesine karar verildi.
TARIM SEKTÖRÜNDE ÇAŞILANLAR PANDEMİYE KARŞI KORUNACAK
Tarımsal üretimin/arzın sürdürülebilirliğinin sağlanması ile birlikte tarım sektöründe çalışanların (Mevsimlik işçiler dâhil) pandemiye karşı korunması kapsamında da bazı tedbirler alındı. Bu çerçevede mevsimlik işçiler başta olmak üzere tarımsal üretimde çalışan vatandaşların barınma, çalışma alanları İl/İlçe Tarım müdürlükleri tarafından sürekli kontrol edilecek, virüsün bulaşma riskinin yüksek olduğu değerlendirilen alanlarda İl Sağlık Müdürlükleri ile koordineli olarak gerekli tedbirler alınacak. Ayrıca tarım işçilerinin ulaşım koşullarının; hem virüsün yayılımın kontrol edilmesi hem de trafik kazaları ve mevzuatı yönünden yakinen takip edilerek gerekli tedbirlerin trafik zabıtası İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından alınmasına, tüm bu hususlarla birlikte çiftçilerin üretim alanına erişimini kısıtlamayacak ve hasat edilen ürünler ile tarımsal girdilerin pazara ulaşımını engellemeyecek şekilde tarımsal üretimin aksatılmadan yürütülmesine karar verildi.
SPOR VE YÜRÜYÜŞ FAALİYETLERİ YASAKLANDI
Toplantıda 23.03.2020 tarih ve 5 nolu İl Hıfzıssıhha Kararında alınan “Toplu yaşam alanlarının Park ve Mesire alanlarında; mangal ve piknik yapılması, sosyalleşme, eğlence, vakit geçirme ve benzeri toplu olarak yapılan etkinlik ve faaliyetlerin geçici olarak durdurulmasının sağlanması”nı içeren Madde 7’ye ilave olarak toplu olarak yapılan (bireysel hariç) spor, yürüyüş vb. faaliyetlerin hafta içi ve hafta sonu olmak üzerine tamamen yasaklanması kararlaştırıldı.
PAZARLARDA ZARURİ OLMAYAN İHTİYAÇ ÜRÜNLERİ SATILMAYACAK
Koronavirüs Salgını ile Mücadele Kapsamında Pazar/Satış Yerleri İle İlgili de bazı tedbirler alındı. Buna göre, kamuoyunda sosyete pazarı olarak adlandırılanlar başta olmak üzere sergi ve tezgâhlarda giyim, oyuncak, süs eşyası, çanta vb zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı tüm pazarların faaliyetlerinin 27 Mart saat 17.00 itibariyle geçici bir süreliğine durdurulmasına, vatandaşların sebze, meyve, tahıl, bakliyat, temizlik malzemesi gibi temel gıda/temizlik maddelerinin karşılandığı pazarlarda giyim, oyuncak, vb. zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının durdurulmasına karar verildi. Tohum, fide ve fidan satışları ise devam edecek.
İKİ TEZGAH ARASINDA MESAFE OLACAK
Toplantıda pazarlara ilişkinde bazı tedbirler alındı. Alınan kararlar kapsamında İl, ilçe ve beldede yaşayan vatandaşların temel gıda/temizlik maddelerinin karşılanması için mevcut pazarlardaki yoğunluk göz önünde tutularak ihtiyaca göre yeni pazar/satış yerleri belirlenmesi, pazarlara ilişkin alınacak tedbirler kapsamında vatandaşların temel gıda/temizlik maddelerine erişiminde belediyeler tarafından doğrudan hizmetin sunumu başta olmak üzere tedbirler alınması, mevcut pazar yerlerinde ve yoğunluğu dağıtmak için belirlenen yeni pazar/satış yerlerinde her bir satış yeri (tezgah/sergi) arasında en az 3 metre mesafe olacak şekilde pazar/satış yerleri düzenlenmesi, bu amaçla mevcut pazar yerlerinin genişletilmesi (ilave cadde ve sokakların dahil edilmesi vb), yeni satış yerlerinin belirlenmesi, gerek görüldüğünde geçici süreliğine zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı pazar yerlerinin/parsellerinin bu amaçla tahsis edilmesi tedbirlerinin biri veya hepsi birlikte kullanılacak şekilde tedbirlerin alınması kararlaştırıldı. HİJYEN KONUSUNDA ZABITA DENETİM YAPACAK
Pazarlarda Hijyen kurallarına da dikkat edilecek ve kurallar sıkı bir şekilde uygulanacak. Pazar/satış yerlerinde ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelerin tüketicilerce temas edilmeden, doğrudan pazarcı esnafı tarafından hijyen koşullarına dikkat edilerek poşetlenmesi/satışının yapılması sağlanacak. Bu husus pazar/satış yerlerinde görevlendirilecek zabıta memurları tarafından sürekli kontrol edilecek. Pazarcı esnafı kişisel hijyen kurallarına uyması konusunda uyarılarak koruyucu önlemler alınması sağlanacak; bu husus belediye zabıtası ve ilgili esnaf odaları tarafından denetlenerek gerekli işlem yapılacak.
PAZARLAR EN GEÇ 19’A KADAR FAALİYET YÜRÜTECEK
Hijyen konusunda pazar yerleri/satış yerlerinde belediyeler pazar esnafı ve vatandaşlar için el dezenfektanı konusunda destek olacak. Belediyelerce pazar/satış yerlerinde çöp toplama, hijyen ve dezenfeksiyon hususunda gerekli tedbirler alınacak. Pazar/satış yerleri en geç saat 19.00’a kadar faaliyet yürütecek. Tedbirlerin ivedilikle uygulanması ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi için gerekli durumlarda genel kolluk marifetiyle denetlemeler yapılacak.
CENAZELERİN DEFİN İŞLEMLERİNDE HASSAS DAVRANILACAK
Toplantıda Cenazeler ile ilgili de tedbirler alındı. Yurtdışından ülkemize getirilen cenazelerin taşındığı tabutlarda cenazenin dışarısı ile hiçbir teması olmayacak şekilde yerleştirilip yerleştirilmediğinin kontrol edilmesi, dışarısı ile temas olmadığının anlaşılması halinde tabutun açılmaması, temas olma ihtimali var ise bu temasın kesilmesine yönelik işlem yapılmasına, cenazenin getirildiği araçtan cenaze aracına naklinde mümkün olduğunca az sayıda kişinin görev alması, bu nakli yapacak kişilerin koruyucu kıyafet, maske vb. tedbirleri almış olmasının sağlanmasına, cenazenin doğrudan defnedileceği mezarlığa naklinin sağlanması, dini vecibelerin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 23.03.2020 tarihli ve 284518 sayılı yazısı doğrultusunda yerine getirilmesinin sağlanmasına,, cenaze namazı ve defin işlemlerine katılımın olabildiğince az sayıda tutulması, cenaze namazına katılanlar arasında yeterince mesafe bırakılmasına, Cenazelerin bekletilmeden tabutla birlikte defnedilmesine, Covid-19 nedeni ile vefat eden kişilerin cenazelerini taşıyan cenaze araçlarının diğer cenaze nakil işlemlerinde kullanılmaması ve her nakilden sonra dezenfekte edilmesine karar verildi.
KURALLARA UYULARAK DEFİN İŞLEMİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Yurtiçinde gerçekleşen vefatlar konusunda ise hastanede vefat eden kişilerin cenazelerine ilişkin yıkama ve kefenleme işlemleri hastane morgunda yapılması, yıkama ve kefenleme işlemlerinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 23.03.2020 tarihli ve 284518 sayılı yazısındaki hususlara uyulması, Cenazeler vakumlu ceset torbası içine yerleştirilmiş şekilde teslim alınarak cenaze aracına naklinde mümkün olduğunca az sayıda kişinin görev alması, bu nakli yapacak kişilerin koruyucu kıyafet, maske vb. tedbirleri almış olmasının sağlanması, yurtiçinde cenazelerin nakillerinin havayolu ve demiryolu ile yapılmasının zaruri olduğu durumlarda Sağlık Bakanlığı’nın 23.03.2020 tarihli ve 149 sayılı yazısındaki hususlara riayet edilmesinin sağlanması, cenazenin doğrudan defnedileceği mezarlığa naklinin sağlanması, dini vecibelerin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 23.03.2020 tarihli ve 284518 sayılı yazısı doğrultusunda yerine getirilmesinin sağlanması kararlaştırıldı.
AÇIK ALANLARDA GEZİNMEK YASAKLANDI
Toplantıda vatandaşları yakından ilgilendiren önemli bir karar da alındı. Alınan karar gereği önceki kararlarla sokağa çıkması yasaklananlar ve girilmesi yasaklanan alanlar ile zaten kapatılmış olan yerler dışındaki bütün umuma açık alanlarda (yol, meydan, çarşı vb) acil gıda, sağlık, ilaç vb zaruri ihtiyaçlar dışında gezinmek, toplu halde bulunmak, açılmasına izin verilmiş olan iş yerlerinin içinde ve dışında toplu halde oturmak, zorunlu nedenlerle dışarda bulunanların aile ilişkileri dışında yakın mesafede bulunmaları yasaklandı.