Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İran fırsatlar ülkesi! – Kocatepe Gazetesi

“Irak’a Yapılan İhracatta Yaşanan
İran fırsatlar ülkesi!

“Irak’a Yapılan İhracatta Yaşanan Sorunlar ve İran Pazarı” konulu bilgilendirme semineri düzenlendi. ATSO Toplantı Salonu’nda dün öğleden sonra gerçekleştirilen seminere işadamları katıldılar.
HEDEFTE İRAN PAZARI VAR
Seminerin açılış konuşmasını ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Gül yaptı. Gül, Ekonomi Bakanlığı’ndan dış ticaret uzmanı üç değerli kişinin Afyonkarahisar’da ki işadamlarını İran ve Irak pazarları hakkında bilgilendirilmek üzere gönderildiğini söyledi. Mustafa Gül, Bağdat’ta, Erbil’de ve Tahran’da Ticari Ateşelikte görev yapan konuşmacıların sözü edilen yerlerin pazarlarında yaşananları anlatacaklarını kaydetti. Gül; “Bu pazarlarda ki kayıplarımız yeni kalkan ambargolarla birlikte yaklaşık 100 milyar dolar değerinde bir pazara sahip olan İran pazarına nasıl girebiliriz? Bu konularda birbirinden değerli konuşmacılar bizlere ışık tutacaklar. İnşallah bu seminerin Afyonumuza, ilimizin sanayine ve Türkiyemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Katılımları nedeniyle konuşmacılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
MÜŞAVİRLİK DÖNEM
 ŞARTLARI ZORDU
Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzmanı Önceki Tahran Ticaret Müşaviri Himmet Geriş konuşmasına, İran’ın coğrafi, kültürel ve siyasi özelliklerinden bilgiler vererek başladı. Ekonomi Bakanlığı’nda 16 yıldır görev yaptığını söyleyen Geriş; “2013 yılının Şubat ayından 2016 yılı Şubat ayına kadar Tahran Ticaret Müşaviri olarak görev yaptım. Bir yandan İran’da görev yapan Ticaret Müşavirleri arasında en şansız olanı bendim. Çünkü benim görev dönemim İran’ın en zor şartlarında idi. İran-Irak savaşı döneminde dahi bu türden ambargoların yaşanmadığı biliniyor. Ama benim dönemim de İran’da yürütülen nükleer faaliyetlerden dolayı bilindiği üzere uluslararası toplumun İran üzerinde çok ciddi bir baskısı oluşmuştu. Bundan dolayı açıkçası zor bir dönemde görev yapmış oldum” diye konuştu.
İRAN İSTİKBAL
 VAAD EDİYOR
İran başkentinin Tahran, İslam Cumhuriyeti Devleti kuruluş tarihinin 1 Nisan 1979 olduğunu hatırlatan Himmet Geriş, yönetimin biçiminin teokratik cumhuriyet olduğunu kaydetti. İran’da dini liderlerin ölüm sonrası seçildiğini belirten Geriş; “İran’da 79 milyon kişi yaşıyor. Dini anlamda İran şiiliğin kalesi konumunda. Yüzde 89 oranında ülke Şii Müslümanlar’dan oluşuyor. Etnik yapı Fars, Azeri, Arap, Kürt şeklinde oluşuyor. Ambargoların kalktığı dönemden sonra Ortadoğu bölgesinde en hızlı büyüyen ülkenin İran olacağı tahmin ediliyor. Siyasi şartlar değişmez, başka parametreler devreye girmezse. Bizim dini bayramlarımız nasıl önemli ise İran’da da Nevruz Bayramı önemlidir. İran’a gitme planlamasında 21 Mart’tan 10 gün gönce ya da 10 gün sonra ülkeye gitmenizi öneririm. Nevruz dönemlerinde İran’lı işadamlarını Antalya’da bulursunuz. İran’da yılbaşı 21 Mart tarihinde başlar. İran’a gidecek olanların akıllarında bulunması için belirtiyorum; İran’da Cuma günü ülkenin resmi tatilidir. Türkiye Büyükelçilikleri ve Konsolosluklarının ise tatilleri Cuma ve Cumartesi günlerini kapsar” diye konuştu.
İRAN’LA TİCARET GELİŞTİRİLEBİLİR
Himmet Geriş, İran’ın enerjisinden ve sahip olduğu kaynaklar bakımından önem taşıdığını belirtti. İran’ın 157.8 milyar varil petrol rezervine sahip bulunduğunu dile getiren Geriş; “Bu durum dünya sıralamasında Venezuella ve Suudi Arabistan’ın ardından İran’ı 3. sıraya yerleştiriyor. İran doğal gaz rezervleri bakımından da 34 trilyon metreküp rezerve sahip. Doğal gazda da Rusya’nın ardından dünya da 2. sırada yerini almaktadır. İran fırsatlar ülkesi. Pek çok yeraltı kaynağına sahip. Mermercilik başta olmak üzere pazar iyi araştırılmalı. İran bakir bir ülke. Bu fırsatları dikkatli biçimde iyi değerlendirerek ticarete dönüştürmek mümkün” şeklinde konuştu.
150 YILLIK PETROL REZERVİ VAR
Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzmanı Önceki Bağdat Ticaret Müşaviri Harun Koçak, 2011-2015 döneminde Bağdat’ta görev yaptığını dile getirdi. Öncesinde 2004 yılı ve öncesinde Bağdat’ta geçici görevlerde bulunduğundan söz eden Koçak şunları söyledi: “Irak ile İran ekonomi sorunlar ve gelişmeler noktasında aşağı yukarı benzerlikler vardır. İran’da olduğu gibi ekonomik geliri petrole dayanan bir ülkedir Irak. Doğal gaz da var ama henüz işletim noktasında değil. Elinin altında duruyor. Aslında çok ellerinin altında da değil. Alt tabaka da petrol var. Onun üzerinde doğal gaz var. Petrolü çıkarmak için doğal gazı yakmak durumundalar. Televizyonlarda bazen yanan kuyular görülür. O yanan madde maalesef doğal gazdır. Önümüzde ki dönemde herhalde doğal gazı da ekonomiye katacaklar. Ülke de 150 yıllık bir petrol rezervi mevcut. ABD müdahaleleri sonrası terör olayları sonrası ekonomik sıkıntılarda yaşandı. Üçte biri işgal altında olan Irak’ın IŞİD mücadelesi gibi sorunları nedeniyle aylık ihracaatı 3 milyor dolara düştü. KDV ve ÖTV uygulaması bulunmuyor.
KUZEY IRAK EKONOMİSİ KRİZDE
Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzmanı Önceki Erbil Ticaret Ataşesi Vekili Mustafa Yılmaz seminerin son konuşmasını yaptı. Yılmaz, Erbil’de 3 ay süre ile geçici görevde bulunduğunu Türkiye’ye yeni döndüğünü belirtti. Erbil’de ki durumun çok sıcak olduğunu kaydeden Yılmaz şöyle konuştu: “Orada devlet olmadığından istatistiksel veri bulma konusunda sıkıntı yaşanıyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) merkezi yönetimle Kerkük konusunda şu anda bir itilafları var. Kerkük’ün büyük ihtimalle büyük kısmı şu anda Kürt bölgesel yönetiminde. Bölgenin toplam nüfusu 5,5 milyon. Bölge de konuşulan dil Kürtçe ve Arapça üzerine. Eskiden oldukça Türkçe konuşan kişi varken son zamanlarda durumun değişmesi ile Türkmence çok fazla konuşulan bir dil değil. Bölgesel yönetimin başkenti Erbil. Kuzey Irak ekonomisi ağır bir ekonomik kriz içindedir. Bu durumda; Merkezi hükümetin bütçe payını kesmesi, petrol fiyatlarının düşüşü, DAİŞ ile devam eden savaş ve ülke içi mülteciler başlıca nedenlerdir.”  >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti