İYİ Partili Akalın'dan Kanun Teklifi: Özel Okul Öğretmenlerine Yeşil Pasaport Hakkı
İYİ Parti Edirne Milletvekili Mehmet Akalın, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak ve özel sektörde görev yapan öğretmenlerin özlük haklarını iyileştirmek amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na kritik bir kanun teklifi sundu. Teklif, özel öğretim kurumlarında en az 10 yıl hizmet süresi bulunan öğretmenlere hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesini öngörüyor.
İYİ Parti Edirne Milletvekili Mehmet Akalın resmi X hesabından yaptığı paylaşım, yeşil pasaportla ilgili mevcut uygulamada eşitsizliğe dikkat çekti. Devlet okullarında görev yapan meslektaşlarının yararlandığı bu hakkın, özel okul öğretmenlerinden esirgenmesinin çalışma barışını zedelediğini vurgulayan Akalın, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunduğumuz kanun teklifiyle; Millî Eğitim Bakanlığına bağlı özel öğretim kurumlarında görev yapan ve en az 10 yıl hizmet süresine sahip öğretmenlerimize de hususi damgalı pasaport hakkı verilmesini teklif ettik. Bugün resmi okullarda görev yapan öğretmenlerimiz bu haktan yararlanabilirken, aynı müfredatı uygulayan, aynı öğrencileri yetiştiren ve aynı sorumluluğu taşıyan özel okul öğretmenlerimiz bu kapsam dışında kalmaktadır. Teklifimizle birlikte; eğitimcilerimizin mesleki gelişimlerinin desteklenmesi, uluslararası eğitim programlarına ve akademik çalışmalara daha kolay erişebilmeleri de amaçlanmaktadır.” dedi.
KANUN TEKLİFİNİN GEREKÇESİ
İYİ Parti Edirne Milletvekili Mehmet Akalın tarafından Meclis’e sunulan teklifte, eğitim hizmetinin Anayasa ile güvence altına alınmış bir kamu hizmeti olduğu hatırlatıldı. Teklifte şu ifadelere yer verildi: “Eğitim hizmeti, Anayasa ile güvence altına alınmış temel kamu hizmetlerinden biridir. Bu hizmetin yürütülmesinde görev alan öğretmenler, ister kamu ister özel sektörde istihdam edilsin, aynı müfredatı uygulamakta, aynı pedagojik sorumlulukları taşımakta ve aynı nesilleri yetiştirmektedir. Mevcut uygulamada yalnızca kamu görevlisi statüsünde bulunan öğretmenlere hususi damgalı pasaport hakkı tanınmakta; özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenler ise bu haktan yararlanamamaktadır. Oysa özel okul öğretmenleri de Milli Eğitim Bakanlığı denetimi altında görev yapmakta, kamu hizmeti niteliği taşıyan eğitim faaliyetini yerine getirmektedir. Bu durum, aynı işi yapan öğretmenler arasında özlük hakları bakımından eşitsizlik yaratmakta ve çalışma barışını zedelemektedir. Ayrıca eğitimde kaliteyi artırma, öğretmenlerin mesleki gelişimini destekleme ve uluslararası hareketliliği teşvik etme açısından da özel okul öğretmenlerinin bu haktan yararlanması önem arz etmektedir.
Teklif ile özel öğretim kurumlarında görev yapan ve belirli bir hizmet süresini tamamlamış öğretmenlere de hususi damgalı pasaport verilmesi sağlanırken, kamu hizmetinin niteliği ve devlet güvenliği gözetilerek belirli suçlardan kesinleşmiş mahkümiyeti bulunan kişilerin bu haktan yararlanamaması düzenlenmektedir. Böylece eşitlik ilkesi ile kamu güvenliği arasında dengeli bir düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.”
