Kalkınmak için 'milyonluk' projeler var
Zafer Kalkınma Ajansı'nın 2014-2023 Taslak Bölge Planı'nda Afyonkarahisar ve çevresini geliştirecek önemli projelerin yapılması öngörülüyor. Projeler arasında Serbest Sağlık Bölgesi'nin kurulması, Biyokütle Enerji Santrali öne çıkıyor Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak'ta hizmet veren Zafer Kalkınma Ajansı, bölgenin 2023'e gelişmiş bir şekilde ulaşabilmesi için taslak rapor hazırladı. Raporun, tam anlamıyla yürürlüğe girmesiyle birlikte bölge için rehber [&hellip]
Zafer Kalkınma Ajansı’nın 2014-2023 Taslak Bölge Planı’nda Afyonkarahisar ve çevresini geliştirecek önemli projelerin yapılması öngörülüyor. Projeler arasında Serbest Sağlık Bölgesi’nin kurulması, Biyokütle Enerji Santrali öne çıkıyor
Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak’ta hizmet veren Zafer Kalkınma Ajansı, bölgenin 2023’e gelişmiş bir şekilde ulaşabilmesi için taslak rapor hazırladı. Raporun, tam anlamıyla yürürlüğe girmesiyle birlikte bölge için rehber olması bekleniyor. Zafer Kalkınma Ajansı’nın çeşitli toplantılar ve istişareler sonucunda hazırladığı 2014-2023 Taslak Bölge Planı’nda, Afyonkarahisar ve çevresi için önemli 18 önemli proje önerisine yer veriliyor.
BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ ÖNERİSİ
ZEKA’nın raporunda önerilen projelerin en dikkat çekeni, Biyokütle Enerji Santrali kurulması. Taslak raporda Afyonkarahisar ve Manisa’da kurulması önerilen ve yaklaşık 10 milyon liraya mâl olacağı tahmin edilen Biyokütle Enerji Santrali için şu ifadeler kullanılıyor:
“Proje Bölge’nin ve Türkiye’nin enerji darboğazını aşmasına yardımcı olacaktır. Biyokütle enerji santrali sayesinde son yıllarda ısınmada daha az kullanılmasından dolayı fiyatı azalan odunun tekrar ekonomiye kazandırılması sağlanacaktır. Kurulacak tesiste organik atıkların yanı sıra bitkisel yağ atıkları, tarımsal hasat artıkları dâhil olmak üzere, tarım ve orman ürünlerinden ve bu ürünlerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan yan ürünlerden katı, sıvı ve gaz halinde yakıt elde edilecektir. Buna ek olarak bu santralde evsel atıklar da değerlendirilecek böylece bu atıkların çevreye verdiği zarar minimuma indirilecek ve bu atıklar ekonomiye kazandırılmış olacaktır. Ayrıca Bölge’de yoğun olarak yapılan tarımsal faaliyetlere bağlı atıklardan kaynaklanan hayvan dışkıları da biyokütle santralinde enerjiye dönüştürülebilecek ürünlerdendir.”
SAĞLIK SERBEST
BÖLGELERİ İÇİN HAZIRLIK
Taslak raporda, termal turizm ve sağlık sektörlerinin gelişimi için de önemli bir öneri gündeme getirildi. Afyonkarahisar ve Manisa’da Sağlık Serbest Bölgesi Kurulması Projesi adını alan öneri, şöyle tanımlanıyor:
“Yapılacak serbest bölgede hastaneler, rekreasyon ve rehabilitasyon alanları, SPA merkezi yapılar oluşturulacaktır. Bu tesislere dinlenme ve şifa bulma amaçlı gelenler hem bürokratik işlemlerle uğraşmayacak, hem de kullanacağı tesisler bir arada bulunduğundan zaman maliyetinden tasarruf etmiş olacaktır. Bu nedenle, söz konusu serbest bölgenin termal kaynaklar çevresinde, havaalanına yakın ve lüks konaklama tesislerinin bulunduğu yerde olması önemlidir. Ayrıca; kurulacak Ar-Ge merkezinde sağlık alanında nitelikli personel araştırmalar yapacaktır.”
Serbest Sağlık Bölgesi’nin toplam 16 milyon liraya mâl olması bekleniyor.
8 MİLYON LİRALIK LABORATUVAR
Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak için gündeme gelen bir başka proje önerisi ise Kimya, Metal Olmayan Mineral Ürünler Araştırma Enstitüsü ve Laboratuvarı. 8 milyon liralık finansmana ihtiyaç duyulan proje gerçekleşirse hem ürünlerin analizi yapılacak hem de katma değerli ve uç ürünlerin geliştirilmesi ve üretimine yönelik çalışmalar yürütülecek. Bu merkezlerde çalışanlar da koordineli bir biçimde çalışarak bu alanlarda ortak gerçekleştirilecek projelerde birlikte çalışacak. Bu sayede bölgesel bir sinerji oluşacak ve Bölge’nin üretim ve sanayi altyapısı, Bölge’deki yerelleşmiş maden, metalik olmayan mineral ürünler ve kimya gibi sektörler vasıtasıyla geliştirilek. Araştırma merkezleri üniversitelerle işbirliği içerisinde çalışarak karşılıklı olarak birbirine girdi sağlayacak.
DİĞER PROJELER NELER?
Zafer Kalkınma Ajansı’nın 2014-2023 Taslak Bölge Planı’nda bölge için geliştirilecek diğer projeler şöyle sıralanıyor:
Aizanoi Antik Kentinin Canlandırılması Projesi, Altıntaş – İhsaniye – Soma OSB’leri Kurulması Projesi, Termal Seracılık Merkezi Projesi, Bölgesel Fuar ve Kongre Merkezi Projesi, Bölgesel Zafer Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kurulması Projesi, Bilgi ve Deneyim Aktarımı Projesi, İç Ege Havzası Tarımsal Gelişim Bölgesi Projesi, İl Merkezlerinde Firmalar Arası Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Projesi, İş Geliştirme Merkezleri Kurulması Projesi, İllerde Lojistik Merkez Kurulması Projesi, Manisa-İzmir-Turgutlu Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Murat Dağı Turizm Merkezinin Kurulması Projesi, Sağlık Serbest Bölgesinin Kurulması Projesi, Ulubey Kanyonu’nun Turizme Kazandırılması Projesi, Bölgesel Gıda Araştırma Enstitüsü ve Laboratuvarları Projesi, Teknoloji Odaklı Gelişim Alt Bölgelerinde Firmalar Arası Teknoloji Transferi Merkezi Kurulması Projesi.
Murat ARISOY
Bakmadan Geçme