• Haberler
  • Sağlık
  • Karşınızdaki Kişinin Narsist Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Karşınızdaki Kişinin Narsist Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Son yıllarda, ikili ilişkilerde giderek daha fazla karşılaşılan ve gündeme gelen bir psikolojik kavram olan Narsist Kişilik Bozukluğu (NKB), günümüz ilişkilerinde önemli bir sorun haline gelmiş durumda.

Birçok kişi, bu bozukluğa sahip partnerleriyle zorlu ilişkiler yaşarken, bazen bu durumun farkında dahi olmayabiliyor. Peki, karşınızdaki kişinin narsist kişilik bozukluğu olduğunu nasıl anlayabilirsiniz?

NARSİST KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDİR?

Narsist kişilik bozukluğu, kişinin aşırı derecede kendini beğenmesi, empati eksikliği ve başkalarına karşı duyarsızlık göstermesi ile karakterizedir. Narsistler genellikle kendilerini üstün görür ve başkalarının ihtiyaçlarına ve duygularına saygı göstermezler. Kendilerine olan bu aşırı güven, ilişkilerde büyük sorunlara yol açabilir.

NARSİST KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Aşırı Övgü ve Onay Arayışı: Narsist bireyler, sürekli olarak çevrelerinden ilgi ve onay beklerler. Sürekli övgü istemek, değerli olduklarını hissettirme arayışı içinde olabilirler.
Empati Eksikliği: Bu kişiler, başkalarının duygularına karşı duyarsızdır. Partnerlerinin ya da çevrelerindeki kişilerin hislerini anlamakta zorluk çekerler.

Manipülasyon ve Kontrol :Narsist bir kişi, ilişkilerde sürekli kontrol kurma çabası içindedir. Partnerini kendi çıkarları doğrultusunda manipüle edebilir ve onu kontrol etmeye çalışabilir.

Karşınızdaki Kişinin Narsist Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Eleştiriye Dayanıklılık Eksikliği: Narsistler, eleştiriye karşı aşırı hassastır. Küçük bir eleştiri bile onlar için büyük bir tehdit oluşturur ve buna karşı savunmacı bir tavır sergilerler.
Bencillik ve Kendini Ön Plana Çıkarmak: Narsistler, her durumda kendi ihtiyaçlarını ve isteklerini ön planda tutarlar. Partnerlerinin ihtiyaçlarına ve duygularına duyarsızdırlar.
Başkalarını Küçümseme: Narsist kişiler, başkalarını küçümseme eğilimindedir. Kendi başarılarını, diğer insanların başarısından üstün görürler.

NARSİST KİŞİLİK BOZUKLUĞU İLE İLİŞKİLERDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

İkili ilişkilerde narsist kişilik bozukluğu olan bireylerle sağlıklı iletişim kurmak, birçok zorluk barındıran bir süreçtir. Narsistlerin özellikleri, ilişkilerde sıkça duygusal tükenmişlik, özgüven kaybı ve stres yaratabilir. Ancak, bu bozukluğu tanımak ve doğru stratejilerle yaklaşmak, ilişkinin daha sağlıklı bir temel üzerine oturmasına yardımcı olabilir. İşte narsist kişiliği olan bireylere nasıl yaklaşılmalı, bazı öneriler:

1.    Narsist bir insana karşı davranış sınırları belirgin hale getirilmelidir.

2.    Duygusal ve psikolojik anlamda bütün manipülatif davranışları sınırlandırılmalı ve izin verilmemeli.

3.    Onu kaybetme korkusu ile yaklaşıldığı gösterilmemeli ve hissettirilmemeli.

4.    Eğer kişiyi kaybetme korkunuz varsa altında yatan neden de belirlenmeli.

5.    Narsist bir insanın karşısında suçluluk, değersizlik, yetersizlik gibi duygulara kapılmamalıyız. Narsist kişiliğin egosunu besleyici görev edinilmemeli.

6.    Onu değiştirme ve düzeltme çabasına girilmemeli.

7.    Narsist bir insana karşı olumlu ya da olumsuz hissedilen duygular net bir şekilde ifade edilmelidir.

Karşınızdaki Kişinin Narsist Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

NARSİSTLİK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Genellikle ilaçla tedavi edilmesi mümkün gözükmeyen bir bozukluktur. Narsistik kişilik bozukluğu yaşayan bireyler tedaviye dirençlidir, dolayısı ile tedavi edilebilir olsa da ancak bireyin kendisi değişim isteği göstermelidir. Bu yüzden tedavi narsist kişilik bozukluğu tedavisinde uzun süreli Psikoterapi yöntemi uzman bir klinik psikolog tarafından ele alınmalıdır.

Terapi yöntemlerinde sıklıkla bilişsel davranışçı terapi kullanılır. Terapistlerin en çok zorlandığı hastalık grubudur. Narsistik kişilik bozukluğu olanların iyileşmesi uzun bir terapi sürecine bağlıdır. Ancak kişilik bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan kaygı bozukluğu ve depresyon için ilaçlar verilmektedir. İlaçlar sayesinde kişilik bozukluğunun diğer sorunlara bağlı olarak büyümesi engellenebilmektedir. Psikolojik rahatsızlıklarla ilgili tedavi görmek ve bu süreci online olarak yürütmek isterseniz online psikolog hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Bakmadan Geçme