Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kuvay-İ Milliye Neden Sona Erdi?

Etkili direniş hareketi Kuvay-i Milliye Hareketi neden sona ermiştir?

Etkili direniş hareketi Kuvay-i

İkinci etkili silahlı direniş hareketi yani örgütlü ilk Kuvâ-yi Milliye hareketi olan İzmir’in İşgali’nden sonra; Kuvâ-yi Milliye hareketini, milliyetçi ve yurtsever olan bazı subaylar halkı örgütleyerek Ege Bölgesi’nde resmen başlatmışlardır.

Batı Anadolu’daki Kuvâ-yi Milliye birlikleri düzenli ordu kuruluncaya kadar geçen sürede Yunan birliklerine karşı vur kaç taktiği ile savaşmıştır. Güney Cephesi’nde Adana, Maraş, Antep ve Urfa illerinde Kurtuluş Savaşı’nı düzenli ve disiplinli Kuvâ-yi Milliye birlikleri yapmıştır. Ulukışla’da faaliyet gösteren Kuvâ-yi Milliye de ilk kurulanlardan olup Fransızların, Toroslar’ın ardında ulaştığı bu en iç noktadan kısa sürede püskürtülmelerini sağlamışlardır. Çalışmalarını belgeleyen bir karar defteri çabalarıyla günümüze ulaşmıştır.

KUVAY-İ MİLLİYE MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNDE FAYDALAR SAĞLADI

Kuvay-i Milliye, Kurtuluş Savaşı’nın filizlenmesi için milli mücadele döneminde büyük rol oynamıştır. Bölgesel olarak başlayıp zamanla yurt çapında işgal güçlerine karşı birlik ve beraberliğin oluşmasını sağlamıştır. Böylece işgal güçlerine karşı ulusal olarak pes etmemekte kararlı olunduğunu yansıtarak savaşın kazanılması için gerekli olan umut ışığını ortaya çıkarmıştır.

KUVAY-İ MİLLİYE’NİN SONA ERMESİNE NEDEN OLAN GELİŞME NEDİR

Kuvay-i Milliye düzenli orduya geçiş sürecinde, orduya destek sağlamak amacıyla ortadan kaldırılmıştır. Düşmana karşı tam teşekküllü direnç gösterme amacı kaldırılmasının temel sebebidir. Kimi Kuvayi Milliye şeflerinin TBMM’ye aykırı hareket etmeleri, düzeni bozmaları, halktan rızasız para ve mal toplamaları da sona ermesinin sebepleri arasındadır. Yerel sivil örgütlenmeler, çeteler olarak ortaya çıkan Kuvâ-yi Milliye, düzenli ordulardan oluşan işgalci güçlere karşı, bugünkü deyimiyle bir gerilla savaşı uygulamıştır. İlk direniş olayları Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Fransızlara karşı görülmüşse de, örgütlü direniş İzmir’in düşmanca ele geçirilmesinden sonra Ege Bölgesi’nde Kuvâ-yi Milliye olarak başlamış ve bağımsız yerel örgütlenmeler olarak yayılmıştır. Bölgesel kuruluşlar, daha sonra TBMM’nin kurulması ile birleştirilmiş ve I. İnönü Muharebesi sırasında da düzenli orduya dönüşmüştür.

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti