• Haberler
  • Genel
  • LGS Öncesi Uyarı: Uykunuzu İyi Alın, Çıkmış Soruları Tekrar Edin

LGS Öncesi Uyarı: Uykunuzu İyi Alın, Çıkmış Soruları Tekrar Edin

Mesleki Yeterlilik Koçu Nezahat Canvan, LGS sınavına girecek olan öğrenci ve velilerine uyarılarda bulunarak, sınava yakın tarihlerde öğrencilerin uzun saatler çalışarak uykusuz kaldığına, bunun da oldukça yanlış bin çalışma sistemi olduğuna dikkat çekti.

TV3 Televizyonunda yayınlanan Gülsüm Kızılyokuş’un hazırlayıp sunduğu “Birlikte Konuşalım” programına konuk olan Mesleki Yeterlilik Koçu Nezahat Canvan, “Bu benim en yaralı olduğum bir yer. Çünkü sınav çok yaklaştı ve öğrencilerimde ben şunu çok görüyorum. Günde 12 saatler 14 saatler gece yarılarına kadar çalışarak, uyumamalarıyla çok karşılaşıyoruz. Sınava yakın ne kadar çok çalışırsam o kadar iyi olur diye düşünüyor. Aslında bu gerçeklik değil. Bizim öğrencilerimiz LGS için düşündüğümüzde 14-15 yaşında çocuklarımız. YKS için de düşündüğümüzde 18-19 yaşında çocuklarımız. Ve dolayısıyla gelişim çağındalar. Ve uykuyu tam olarak almalılar. Çünkü uyku dinlenmenin ötesinde öğrenme aracıdır. Sağlıklı bir şekilde uyursanız öğrendiğiniz her şeyi beyin yerine oturtur. Bizim burada hep söylediğimiz şey son haftalarımızda sağlıklı uyku, düzenli uyku. Peki ders çalışmalı mıyız? Tabii ki ders çalışmalıyız. Mesela bundan 20 küsur yıl önce girdim ben üniversite sınavına. O zaman bize diyorlardı ki sakın ders çalışmayın öyle bir şey yok. Çünkü bilimsel çalışmalar bunu kanıtladı. Nasıl bir antrenmandan önce bir ısınma hareketleri yaparsanız. İşte maçım var çok önemli bir maç var ben bir hafta yatayım dinleneyim diyemezsiniz” dedi.

BÜYÜK FAYDASI OLACAK

Velilerin ve öğrencilerin “geçmiş yıllarda çıkan soruları defalarca çözdü, yeniden tekrar etmenin ne anlamı var” diyerek bir yanılgı içerisinde bulunduklarını hatırlatan Canvan, şunları söyledi:
“Çıkmış sorular kitaplarda var. Çocuk bunu defalarca çözdü. Ne gerek var deniyor. Ama öyle bir dünya yok. Yine spordan örnek vereceğim ama. Profesyonel maçlara girmeden önce ne olur? O takımın daha önceki maçları izlenir. Kim nerede duruyor? Nasıl çalışıyor diye. Burada da öğrencimiz tamamen o çözdüğü çıkmış soruların üzerinden gidecek. Çok büyük faydasını görecek. Yani inanılmaz derecede büyük faydasını görecek. Hiç görmediği bir soru tipi karşınıza geldi. Ve o anda onu yapamadınız. Ne hissedersiniz? Eliniz ayağınıza karışır. Onunla girmemek için biz son hafta sadece diyoruz ki çıkmış sorular, çözdüğünüz sorular, elinde çözümü ve nasıl çözüldüğünü bildiğiniz sorular üzerinden genel tekrarlar soru çözümleri. Kendinizi yormayacak kadar çalışmak. Kendini yormayacak demek şu demek değil. 8 saat, 9 saat, 10 saat değil. Herkesin bir bünyesi var. Herkesin bir yapısı var. Ama en önemlisini söylememiz gerekirse gece 11 ile 3 arası uykuda. Niye 11 ile 3 arası uykuda? Gelişim çağında çocukların hormonlarının en iyi salgılandığı, öğrenmenin en iyi öğrendiği bilimsel olarak o saatler içerisinde uyuyan çocuklarda daha fazla olduğu görülmüş. O yüzden o saatlerde çocuklarımız uyuyabilirse ve yine şu da çok önemli. Sınav sabahı kaçta kalkacaklarsa bu kalan son 3 günde o saatte kalkacaklar. Ben sınavdan önce bir 10'a kadar uyuyayım ya da 12'ye kadar uyuyayım denilmeyecek. Sınav sabahı kaçta kalkacaklarsa kalan 3 günümüz boyunca o saatte kalkmak zorundalar.”

GECE ÇALIŞIP GÜNDÜZ UYUMAYIN

Birçok öğrencinin gece sabahlara kadar çalışıp gündüz de uyumayı tercih ettiğine dikkat çeken Mesleki Yeterlilik Koçu Nezahat Canvan, bünyenin buna alıştırılmasının sınavda büyük zarar vereceğinin altını çizdi.
Nezahat Candan, “Benim geçmişte böyle bir öğrencim vardı. Gece kuşu derdim ona. Gece çalışır gündüz uyur. Ondan sonra tekrar gerçekten verimli çalışır ve öğrenir de. Evet çocuğun fıtratı böyle alışmış böyle devam ediyor. Sınava yakın bir süre kala dedim ki oğlum ne olur şunu biraz değiştirmeye çalışalım. Lütfen değiştirmeye çalışalım. Yok hocam dedi ben alışığım. Sınava girdi çıktı beni aradı ve dedi ki hocam ne oldu biliyor musunuz? Dikkatini de aldı değil mi dedim. Nereden bildiniz dedi. Çünkü senin vücudun günlerdir neredeyse bir yıldan fazla süredir sürekli o tempoda. Ve sen onu alıştırmak için de hiçbir şey yapmadın. O saatte ne oluyor? Biz mesela her gün 11'de uyursak 11'de esnemeye başlarız değil mi mesela? O saatte de o çocuk normalde uyuduğu için sınavın yarısına kadar geliyor. Uyku saati geldiği için esnemeye başlıyor. Dikkatini dağıtıyor. Bunlar yaşanmış hadiseler. Dolayısıyla yapabileceğimiz şu son 3 günde LGS için yine 10 günde YKS için belli saatte yatıp belli saatte kalkmak sınava giderken saat kaçta kalkacaksak o saatte kalkmayı alışkanlık haline getirirsek bunu rutin haline getirmiş oluyoruz” diye konuştu.

LGS Öncesi Uyarı: Uykunuzu İyi Alın, Çıkmış Soruları Tekrar Edin

AİLE KAYGISI ÇOCUĞA YANSIYOR

Öğrencilerin ezber yerine öğrenmeye yönelik çalışmalar yapması gerektiğini belirten Canvan, öğrenilen konunun cevaplarda yer değiştirmesi halinde kolaylıkla bulunabildiğine ezber yapılması halinde bunun karıştırıldığına dikkat çekti.
Sınav öncesi velilerde oluşan kaygıyı çocukların da yaşadığına dikkat çeken Mesleki Yeterlilik Koçu Nezahat Candan, şöyle konuştu:
“Aile kaygılıysa çocuk da kaygılı. Bu öğrenilen bir duygu. Anneden geçiyor, babadan geçiyor. Anne ne kadar yüksek kaygılıysa çocuğun da o kadar kaygısı artıyor. Dün ben bir telefon aldım. Beyefendi çocuğun durumunu anlatıyor. Dedim ki öncelikle siz çok kaygılısınız. Benim çocuğu dedi görmek ister misiniz? Çocuğu görmeme gerek yok dedim. Siz çok kaygılısınız. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Önce bir sakin olun, derin nefes alın. Kaygı öğrenilen bir davranış. Dolayısıyla ailelerden geçer. Peki ailelerimiz neyi burada çok hata yapıyor? Üç gün kalmış. Çocuğumuz diyelim ki ders çalışıyor. Mola veriyor. Aile diyor ki ne yaptın? Neden boş duruyorsun? Ne oldu? Niye boş durdun? Ya da mesela çocuk biraz çalışıyor. Neden bu kadar çok çalıştın? Şimdi ben hep şunu söylüyorum bütün velilere. Cevabı olmayan soruları lütfen sormayın. Bu çok önemli bir şey. Cevabı yoksa o çocukta onu sormayın yani. O anda mola vermek istemiştir.”

SINAV DEĞİL SEN ÖNEMLİSİN

Öğrencilerin sınava sakin bir kafayla girmesinin oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Canvan, öğrencilerin ve velilerin sınavdan önce kendilerinin önemli olduklarını idrak etmesi gerektiğini vurguladı.
Öğrencinin kendine “Bu sınav çok önemli bir yer. Farkındayım, benim hayatımı değiştirecek, belki benim hayallerimin kapısını açacak. Ama bu sınava ben gireceğim. Dolayısıyla kendimi zihinsel olarak ve biyolojik olarak sağlam bir şekilde bu sınava sokmalıyım. Öğrencinin bence hatırlatması gereken en önemli nokta bu. Bu sınavı istiyorsam hem psikolojik olarak hem de biyolojik olarak sağlam bir şekilde girmeliyim. Ve kendimi kesinlikle yıpratmamalıyım” diyerek kendine bir hatırlatma yapması gerektiğini ifade eden Mesleki Yeterlilik Koçu Nezahat Candan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Öğrencimizin hatırlatması gereken en önemli şey bu. Peki şunu söylemeli miyiz? En önemli sensin. Evet sen olmazsan zaten bu sınav da bizim için bir anlam ifade etmiyor. Tabii ki en önemli sensin. Sen kendine iyi bakmalısın. Bu noktaya hep girmeliyiz. O yönüyle çocuklarımıza da vereceğimiz nasihat varsa eğer, vereceğimiz şey bu olmalı. Şöyle yapmayalım yani. Senin dışındaki hiçbir şey önemli değil. Yok, o çocuğun hedefini küçük küçük görmek olur. Çok önemli ama o hedefin içinde sen önemlisin. O hedefe de sen ulaşacaksın.  Peki LGS-YKS öğrencilerimize ne söyleyelim, nasıl kapatalım? Bu bir sınav, bu bir dönemeciniz sizin. Çok güzel bir tekâmül sürecinden geçiyorsunuz. Ne demek tekâmül? Kendini geliştirmek. Hayatınızda daha bir sürü sınavınız olacak. Ömrünüz olduğu sürece bu yolda devam edeceksiniz, yürüyeceksiniz. O sınavlardan biri belki de en güzel simülasyonlarından biri. O simülasyonu yapıyorsunuz. O simülasyonun yapma duygusuyla lütfen bu sınava girin. O simülasyonda olduğunuzu fark ederek girin. Elinizden gelen her şeyi yaptıysanız, sonuca lütfen odaklanmayın. Ben elimden gelen her şeyi yaptım. Elimden gelen her şeyi burada ortaya koyabilecek miyim deyin. Ve sınav anında da şu düşünceye girmeyin. Şu soruyu yapamadım, şimdi ne olacak? Tamam işte bir yerde takıldık. Devam et. Devam edin yolculuğunuz devam ediyor. Bitmedi o soruyu yapamadığınız diye. Dünya kapanmadı. Devam et, bu bir sıralama sınavı. O sıralamada ne kadar yukarıda olabilirsen, tercih havuzun o kadar geniş olur. Bu düşünceyle girin. Şu neti yapacağım, bu puanı yapacağım düşüncesiyle girmeyin. Ama burada en çok şunu düşünün. En kıymetli sizsiniz. Her ne kadar öğretmenleriniz, anne babalarınız size kızsa da bazen, bazen sizi kaygılandırsa da bazen sizi yorsa da sizi anne ve babanızdan daha fazla seven hiç kimse olamaz. Öğretmenleriniz de sizin faydanız için ne söylediyse söylemiştir deyip, kendinize bunu hatırlatıp, ne kadar kıymetli biri olduğunuzu hatırlatıp, çünkü sizden bir tane daha yok. Bir taneciksiniz. Kendinizi severek mutlu bir şekilde o sınava girin.”

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme