Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sağlık Müdürü Korkmaz’dan yürüyüş yapın çağrısı

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü vesilesiyle, Covid-19 gibi
salgınları yenmek için sporun ve fiziksel aktivitenin gücünden hareketle bugünden başlayarak yürüyüş yapılmasını önerdi

 

İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, 3-4 Ekim 2022 Dünya Yürüyüş Günü nedeniyle açıklama yaptı.
FİZİKSEL AKTİVİTE
BÜYÜK ÖNEME SAHİP
Dr. Serhat Korkmaz, her geçen gün oturarak her zamankinden daha fazla zaman geçirildiğini dile getirdi. Korkmaz, “İş yerinde, işe giderken veya evde bilgisayar karşısında olsun, bu hareketsiz yaşam tarzı sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Çalışmalar oturmanın yeni sigara içmek olduğunu hatta yaşam süresini daha olumsuz şekilde etkilediğini gösteriyor. Hareketsiz bir yaşam ile obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artırmıştır. Uluslararası Herkes İçin Spor Federasyonu (TAFISA) tarafından 1991 yılında başlatılan Dünya Yürüyüş Günü, fiziksel olarak aktif olmanın ve fiziksel hareketsizliğin küresel krizine karşı basit ve eğlenceli bir kutlama yöntemi sağlamaktadır. Fiziksel aktivite bedensel, ruhsal ve sosyal sağlığın korunması ve iyileştirilmesi açısından da büyük bir öneme sahiptir. Günlük yaşamı mümkün oldukça aktif geçirmek sağlıklı bir yaşam için atılacak ilk adımdır. Düzenli yapılan fiziksel aktivitenin farklı yaş gruplarındaki insanların sağlığına aşağıda sıralanan başlıklarda büyük katkıları olmaktadır.” ifadelerine yer verdi.
EN YAYGIN VE KOLAY UYGULAMA AEROBİK AKTİVİTESİ
Fiziksel aktivitenin yararları hakkında bilgi veren Korkmaz; “Fiziksel aktivite ile vücut sistemleri; kas-iskelet, bağışıklık, kardiyo-pulmoner vb düzenler ve iyileştirir. Fiziksel uygunluğu geliştirir. Kronik hastalık diyabet, hipertansiyon, kanser, kardiyo-vasküler hastalılar vb. riskini azaltır. Kilo kontrolünü sağlar. İmmün sistem (bağışıklık) üzerine olumlu etkiler yapar. Duygu durumu olumlu etkileyerek genel iyilik halini artırır. Kognitif (zihni) fonksiyonu geliştirir. Yürüyüş yapmak, her yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen dayanıklılık (aerobik) aktivitesidir. Dayanıklılık aktiviteleri vücudumuzun oksijeni kullanma kapasitesini arttıran, büyük kas gruplarının dinamik ve ritmik olarak çalıştığı aktivitelerdir. İçinde bulunduğumuz süreçte sosyal mesafeyi koruyarak bireysel olarak yapacağımız yürüyüş aktivitesi fiziksel ve ruhsal açıdan sağlığımızı destekleyeceği gibi pandemi sürecinde kendimizin ve toplumun sağlığını riske atmadan yapabileceğimiz ideal bir aktivitedir.” dedi.
YÜRÜYÜŞ GÜNLÜK AKTİVİTELERE KOLAYCA YERLEŞTİRİLEBİLİR
Toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktiviteyi, “spor” kelimesi ile eşanlamlı olarak algıladığına dikkat çeken Korkmaz şunları kaydetti: “Fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir. Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 günü en az 30 dakika; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. Tempolu yürüyüş bu aktivitelere en iyi örneklerden birisidir. Fiziksel aktiviteyi yaşam biçimi haline getirmemizde yürüyüş önemlidir. Çünkü yürüyüşü günlük aktiviteleriniz içerisine kolayca yerleştirebilirsiniz. Yürüyüş yapmak için ayrıca bir alet veya özel hazırlık gerekmez. Gün içerisinde toplu taşım aracı kullanıyorsanız ineceğiniz yerden bir-iki durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek gideceğiniz yere yürüyebilirsiniz. Size en yakın belediyelere ait yürüyüş yollarından veya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait spor tesislerinden faydalanabilirsiniz. 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü vesilesiyle, Covid-19 gibi salgınları yenmek için sporun ve fiziksel aktivitenin gücünden hareketle bugünden başlayarak yürüyüş yapılması öneriyoruz.”
>> Ş. Cüneyt BURSALIOĞLU’nun Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti