- Haberler
- Kültür Sanat
- Mısri Camii Hayırseverleri Bekliyor
Mısri Camii Hayırseverleri Bekliyor
Afyonkarahisar'ın en önemli manevi mekanlarından Mısri Sultan Camii'nde yapılması gereken tamirat ve tadilat çalışmaları için hayırseverlerin destekleri bekleniyor
Afyonkarahisar'ın manevi önderlerinden Mısri Sultan'ın de medfun bulunduğu Mısri Camii'nde yapılacak olan bakım ve onarım çalışmaları için hayırseverlerin katkısı bekleniyor.
Son yaşanan depremlerin ardından tarihi Mısri Camii'nin ana yapısında bir hasar oluşmazken, bazı noktalarında çatlaklar oluştu. Özellikle kubbelerde bazı çatlaklar olduğunu ve bunlara müdahale edilmesi gerektiğini belirten Abdurrahim Mısri Camii Onarma ve Yaptırma Derneği Başkanı Osman Korkmaz, "Hayırsever hemşehrilerimizin destekleri ile gerekli çalışmaları yapmayı planlıyoruz" dedi.
Abdurrahim Mısri Camii Onarma ve Yaptırma Derneği'nin resmiyette kamu yararına çalışan dernek vasfında olması nedeniyle bu derneğe yapılacak bağışların vergi avantajı oluşturduğunu hatırlatan Dernek Başkanı Osman Korkmaz, "Kubbelerde ve bazı duvarlarımızda çatlaklar oluştu. Çatlakların giderilmesi çok zor olamasa da özellikle kubbelerdeki hat ve süslemelerin orijinal haliyle korunup yenilenmesi gerekiyor. Bu da belli bir bütçe gerektiriyor. Hayırseverlerimizin bu konuda bizlere destek olacaklarına eminiz" dedi.
Abdurrahim Mısri Camii Onarma ve Yaptırma Dernneği'ne katkı sağlamak isteyenler Osman Korkmaz'ın 0533.216 66 99 numaralı telefonundan bilgi alabilirler.
MISRİ CAMİİ HAKKINDA
Mısri Mahallesi'nde Hacı Eyüp Mısri Sokağı'ndadır. 1483’te Şakkancıoğlu Evliya Kasım Paşa yaptırmıştır. Kesme moloz taştandır. İki büyük kubbeyle örtülüdür. Doğu duvarı bitişiğinde bulunan minaresinin tabanı kesme taştan, gövdesi tuğladandır. Mukarnaslı mihrabında, mavi lacivert tonlarda yazı ve geometrik desenli çiniler vardır. Minberi mermerdendir.
ABDURRAHİM MISRİ KİMDİR?
15. Yüzyıl ünlü mutasavvıflarındandır. Afyonkarahisar'da doğmuştur. Akim bir kişi olan Mevlana Alaaddin'in oğludur. Zengin bir ailenin oğlu oluşu nedeniyle iyi bir tahsil görmüş, maddi bir sorunu olmadığından, durmadan gezmiş ve yazmıştır. Doğum ve ölüm tarihleri kesinlikle bilinmemekle beraber 15. yüzyılın ilk yıllarında doğmuş ve vakfiyesini yazdırmış olduğu 1483 yılından kısa bir süre sonra öldüğü sanılmaktadır.
Abdürrahim Karahisari 1437 yılında Beypazarında, Fatih'in hocası Akşemsettin'le buluşmuş bundan sonra her yerde ve her zaman birlikte görülmüşlerdir. Giderek, Akşemsettin halife olarak kendisine Abdurrahim'i tayin etmiştir. Bu iki dost, İstanbul'un fethinde, Fatih Sultan Mehmet'in yanında bulunmuşlardır. Tüm tarihçiler, birinden söz ederken, ötekini de anmışlardır. Beraberlikleri Akşemsettin'in Fatih'e küsüp İstanbul'u terkedişine değin sürmüştür. 1453 yılında İstanbul'un alınışından 1 ay sonra, Abdurrahim Afyon'a dönmüş ve en ünlü eseri olan 'Vahdetname' yi yazmaya başlamıştır.
Abdürrahim birkaç kez evlenmiştir. Birçok da çocuğu olduğu muhakkak. Ancak, bunlardan sadece Niyaz adlı kızı bilinmektedir. Niyaz, babasının yakın dostu olan Kasım Paşa'nın oğlu olan Sofi Çelebi ile evlenmiştir.
Mısri Sultan, Afyonkarahisar halkının herşeyi idi. Kent halkının tüm sorunlarını çözümlerdi. Kendi adını verdiği bir camii yaptırmış, Gedik Ahmet Paşa Medresesinde Müderrislik yapmıştı... Ölümünden sonra tüm vakviyesine kızı Niyaz mütevelli olmuştur. Bugün halk ağzında 'Mısri Sultan Camii' adını alan, Kasım Paşa Camiinde damadı Sofi Çelebi ile yanyana yatmaktadır...
Abdürrahim'in en önemli, eseri, 'Vahdetname' dir. Aşık Paşa'nın 'Garipname' si tarzında ahlaki ve tasavvufi mahiyette yazılan bu mesnevi 'Failatün, Failatün, Failün' vezninde tertip edilmiştir. 3030 beyitten ibaret olan 'Vahdetname'nin bir nüshası Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa Kütüphanesinde bir nüshasıda İstanbul'da Üniversite kütüphanesindedir. (Tasavvuf No:253) kimi nüshalarıda kişilerde olduğu sanılmaktadır. Dinle Zat-ı Can-ı Pakdn Kadem-i Peyda Kılubdur Hakden Hamd İden Ol Zate Canı Pak Olan Kim Hilafet Buldı Anda Hak Olan dizeleri ile başlayan 'Vahdetname' nin 1460 yılında yazıldığı şu dizelerden anlaşılmaktadır.
Çün Muin oldı vü yarı kıldı Rab
Ahır oldı bu mübarek name heb
Hicret idelden o Sultan-ı harem
Mefhar-i kevneyn me'mul-i ümem
Bil sekiz yüz dahi altmış beş idi...
Abdürrahim Karahisari'nin Vahdetname'den başka bilinen büyük eserleri şunlardır. 'Münyetül Ebrar ve Günyetül Ahyar' ve 'Tercümei Kasidei Bürde (manzum) 'dir.
Eserlerin tümü Türkçe'dir. 'Münyetül Ebrar ve Günyetül Ahyar' ın yazma bir nüshası İstanbul'da Molla Murat Kütüphanesinde, 'Düğümlü baba' kitapları arasında 376 numarada kayıtlıdır. Bir nüshası da Ali Emiri Kütüphanesinde Reşit Efendi kitapları arasında 485 numarada kayıtlıdır. Ayrıca bir nüsha da Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa Kütüphanesinde bulunmaktadır... Mısri Sultan'ın öteki eseri 'Kasidei Bürde' nin bir nüshası İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanesinde, bir nüshası da merhum Edip Ali Bakı Hoca'nın özel Kütüphanesindedir.
.... "Minyetül Ebrar ve Gunyetül Ahyar'ın ........ bir nüshası da Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa Kütüphanesi'nde bulunmaktadır" diyorsunuz. Şu anda kütüphanede el yazma ve Arap harfli basma eser hiç yoktur. 1382 adet el yazma eser 2000 yılında Ankara Milli Kütüphane'ye, 3824 Arap harfli basma kitap da 2014 yılında Konya Bölge Kütüphanesi'ne gönderilmiştir. Selamlar.