Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mübaşir Ne Demek?

Memur alımlarını takip eden gençler, birçok meslek unvanını da araştırıyor. Bunlar arasında yer alan mübaşirlik mesleğinin de ne olduğu merak ediliyor. Mübaşir ne demek? sorusunun cevabı yazımızda.

Memur alımlarını takip eden

Birçok genç üniversiteyi bitirdikten sonra, bir memuriyete yerleşip hayata atılmanın hayallerini kuruyor. KPSS sonrası elde edilen puanlarla özellikle Adalet Bakanlığı unvanlarına da yerleşmek için başvuru yapan adaylar, buradaki mesleklerin de ne anlama geldiğini merak ediyor. Mübaşir ne demek? Mübaşir ne iş yapar? gibi soruların cevabını arayanlar için işte yazımız. Bu Faydalı Bilgiyi umarım beğenirsiniz.

MÜBAŞİR NE DEMEK?

Mübaşir, mahkemelerde duruşmaya girecek davalı/davacı kişileri ve tanıkları çağıran, hakimin emir ve beyanlarını bildiren, gerekli evrak ve dokümanların takibini yapan, duruşmanın disiplininden sorumlu olan, duruşma boyunca hakime yardımcı olan, genel anlamda duruşma işleyişinin sağlıklı olarak yürütülmesini sağlamaya çalışan, ‘Çağırıcı’ olarak da adlandırılan memurlardır.

MÜBAŞİR NE İŞ YAPAR?

Bir kamu görevlisi olan mübaşir, mahkeme salonunda düzeni sağlamak ve mahkeme başkanının talimatları doğrultusunda işlemleri yürütmek, duruşma salonunu hazırlamak, gerekli belgeleri hazırlamak ve ilgili taraflara sunmak, duruşmalara katılan kişilerin kimlik bilgilerini kontrol etmek, tanıkları duruşmaya çağırmak ve onları mahkemeye yönlendirmek, mahkeme kararlarını ilgililere tebliğ etmek, dava dosyalarını düzenlemek ve saklamak, mahkeme kararlarını yazmak ve gerekli yerlere iletmek, mahkeme salonlarının temizliğini yapmak ve düzenini sağlamak, duruşmanın iç disiplinini, hakimin emirleri doğrultusunda düzenlemek, duruşmada konuşacak kişinin, beyanlarını ayakta vermesini sağlamak ve hakim karar aşamasına gelindiğini beyan ettiğinde salondaki herkesi ayağa kalkmaları için uyarmak, ertelenen duruşma olması halinde, taraflara ertelenen tarihi bildiren belgeyi hazırlamak, mevzuatta bulunan uygun resmi kıyafeti giymek, kapalı duruşma yapılması halinde salonu boşaltmak ve duruşmanın gizliliğini belirten yazıyı duruşma salonunun kapısına asmak, günlük duruşma listesini görünebilir bir yere asmak, yazı işleri müdürünün denetimi altında kalem işlerinde çalışmak, arşivdeki dosyaların düzenini sağlamak ve arşivdeki dosyalara ilişkin giriş çıkış işlemlerini kontrol altında tutmak gibi görevleri üstlenir.