Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Palyatif bakım yaşam kalitesini arttırır

Sağlık Olsun programını hazırlayıp
Palyatif bakım yaşam kalitesini arttırır

Sağlık Olsun programını hazırlayıp sunan Gün FM Genel yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in programına Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr. Arif Halil İbiş konuk oldu.
HEDEF ERKEN TANI VE TEDAVİ
Palyatif bakımın diğer tedavilerin alternatifi olmadığına dikkat çeken Anestezi Uzmanı Dr. Arif Halil İbiş, her yıl 58 milyon kişinin öldüğünü, bunların en az yüzde 60’ının palyatif bakımdan yararlanacak bir hastalığa sahip olduğunun bilindiğini ifade etti. Dr. İbiş; “ 2002’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan tanımlamada palyatif bakım, yaşamı tehdit eden bir hastalıkla yüz yüze kalan, hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesinin arttırılmasına yönelik bir yaklaşım olup, başta ağrı olmak üzere fiziksel, psiko sosyal ve manevi problemlerin erken tanı ve tedavisini hedefler. Ayrıca acı çekmenin önlenmesine yönelik uygulamalar yapar ve yaşam kalitesini arttırmayı amaçlar. Palyatif bakım kanser hastaları, nörolojik rahatsızlıkları olan hastalar ve yoğun bakım ünitesinden kabul edilen hastalara uygulanır” dedi.
PALYATİF BAKIM MERKEZİ HİZMETTE
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde Palyatif Bakım Merkezi’nin hizmete girdiğini söyleyen Dr. Arif Halil İbiş, palyatif bakımın multi disipliner bir ekip tarafından yapıldığını belirti. Dr. İbiş, “Doktor, hemşire, Psikolog, Sosyal Hizmet Uzmanı, Fizyoterapist, Diyetisyen, manevi destek uzmanı, gönüllüler ve hasta yakınları palyatif bakımda görev almaktadırlar. Palyatif bakım ağrı ve sıkıntı veren şikâyetlerin tedavisinde uygulanır. Afyonkarahisar Devlet Hastanemizde de Palyatif Bakım Merkezimiz hizmete girdi. 11 hemşire, personel ve temizlik personelimiz görev yapıyor. Odalarımız tek kişilik odalar şeklinde ve refakatçilere kalma imkânı sunuluyor. Serviste hasta ve refakatçiler için meşgale odası ile toplantı odası da mevcut” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti