Prof. Dr. Hakkı Yazıcı soruları cevaplandırıyor
1-Sizi tanıyabilir miyiz? 1961 yılında Eskişehir ili Sarıcakaya ilçesinde dünyaya geldim. İlk ve ortaokulu aynı ilçede, lise eğitimini ise Eskişehir İmam Hatip lisesinde tamamladım. 1979 yılında kazandığım Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümünden 1983 yılında mezun oldum. 1985 yılında aynı üniversitenin Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi, Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü, Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalında Araştırma [&hellip]
1-Sizi tanıyabilir miyiz?
1961 yılında Eskişehir ili Sarıcakaya ilçesinde dünyaya geldim. İlk ve ortaokulu aynı ilçede, lise eğitimini ise Eskişehir İmam Hatip lisesinde tamamladım. 1979 yılında kazandığım Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümünden 1983 yılında mezun oldum. 1985 yılında aynı üniversitenin Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi, Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü, Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalında Araştırma Görevlisi olarak akademik hayata başladım. Sırasıyla yine aynı bölümde 1992 – 1997 yılları arasında Yardımcı Doçent, 1997 – 2003 yılları arasında Doçent unvanlarıyla görevime devam ettim. 2003 yılı ocak ayında Profesör kadrosuna atandım.
2004 yılının Mayıs ayında, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim dalındaki görevine başladım. Halen Afyon Kocatepe Üniversitemiz EğitimFakültesi’nde görevime devam ediyorum.
2001-2004 yılları arasında Atatürk Üniversitesi, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi, Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanlığı görevini üstlendim. 2004-2007 yılları arasında Afyon Kocatepe Üniversitesinde Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinde bulundum. 2005-2011 yılları arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Başkanlığı görevini yürüttüm. Ayrıca Senato Üyeliği , Üniversite Yönetim Kurulu Üyeliği ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyeliği yaptım. 2011-2014 yılları arasında ise Üniversitemizde Rektör Yardımcılığı görevini üstlendim.
Ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış birçok makalem, bilimsel kitaplarım ve kitap bölümlerim bulunmaktadır. Çok sayıda Yüksek Lisans ve Doktora tezi yönetmiş olup, projeler yürüttüm. Ayrıca kitap editörlükleri ve çeşitli dergilerde hakemlikler yapıyorum. Evli ve 3 çocuk babasıyım.
2- Rektör adayı olma sebebiniz nedir?
Rektör adayı olmamdaki öncelikli hedefimiz Afyon Kocatepe Üniversitesinin, ülkemizin yakaladığı gelişim ve büyüme trendine katkı yapacak seviyeye erişmesini sağlayabilmektir. Çünkü Cumhuriyetimizin 100. yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen ülkemizin bu hedefe ulaşması ancak dünya standartlarında eğitim almış gençlerle gerçekleşecektir. Bu amaçla geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi eğiten akademik kadrolarımızın huzurlu ve refah dolu bir çalışma ortamı içinde ,bilgi ve birikimlerini sanayi ve iş dünyamıza aktararak ülkemizin kalkınma ve gelişimine katkı sağlaması önceliklerimiz arasında yer almaktadır.Bunları sağlayabilmek için akademik özgürlüğün hâkim olduğu, özlük hakları ve liyakatin esas alındığı şeffaf, adil, girişim ve yeniliklere açık, başarının ödüllendirilip, bilginin paylaşıldığı, insan odaklı, aidiyet duygusu güçlü ve rekabete açık bir yönetim anlayışına ihtiyacımız var. Söz konusu bu ilkelerin hayat bulmasının, ortak akıl ve katılımcı anlayışla mümkün olacağına inanıyorum. Bölüm başkanlığından dekanlığa, senato üyeliğinden rektör yardımcılığına kadar Afyon Kocatepe Üniversitesinin hemen her kademesinde görev almış olmamdan dolayı hem üniversitemizi iyi tanıyorum,hem de yaşanan sorunları ve bunların nasıl çözülmesi gerektiği konusunda yeterince tecrübeye sahibim.
Üniversitemizin iç huzurunu sağlamış, gelirlerini ve bütçesini arttırmış, hak ettiği kadro sayısına ulaşmış, her türlü ötekileştirme ve ayrıştırmadan uzaklaşmış, Türkiye’nin sayılı ve başarılı üniversitelerinden birisi olma hedefini gerçekleştirmek amacıyla aday olduğum Rektörlük görevinde, hedeflenen başarıya ulaşabilmek için üniversitemizin aklıselim bireyleriyle birlikte BİZ duygusunu oluşturarak çalışacağım.
3- Rektör olursanız AKÜ’de ne değişecek?
Üniversitemiz, ilimiz ve ülkemiz için en hayırlısı kim ise; Rektörlük görevine o kişinin atanmasını umut ediyor, öncelikle Öğretim Üyelerimizin daha sonra devlet büyüklerimizin en doğru kararı vereceğine inanıyorum. Üniversitemize bugüne kadar katkı sağlamış tüm rektör, yönetici, öğretim elemanlarımız ve personelimize en içten duygularla teşekkür ediyorum.
Göreve geldiğimiz taktirde öncelikle kapsamlı bir kadro çalışması başlatarak kimseyi ötekileştirmeden öğretim üyelerimizin hak ettikleri kadrolara atanmalarını sağlayacağız.Eş zamanlı olarak bütün iletişim kanallarının açık olduğu ulaşılabilir, şeffaf ve eşitlikçi bir yönetim anlayışı oluşturacağız. Bu hedefler gerçekleştiğinde hem iç huzur sağlanmış olacak, hem de bilimsel ve akademik gelişimin önü açılmış olacaktır.
Süreç içerisinde beklenti ve sorunlara çözüm üreterek ivedilikle cevap verecek; çalışanların ve öğrencilerin karar verme sürecine dâhil olmasını sağlayacağız. Kişisel kararların değil, kuralların geçerli olacağı; özeleştiri yapabilen, kolay ulaşılabilen, samimi ve insan odaklı bir yönetimi oluşturacağız. Teşvik edici, paylaşımcı ve ödüllendirici bir yönetim tarzıyla, insan odaklı tüm olumlu uygulamaları Üniversitemizin mensuplarına sunacağız.
4- Projeleriniz nedir? Rektör olursanız; görev süreniz bittiğinde, nasıl bir üniversite hayal ediyorsunuz?
Üniversitemizin,öncelikle ülkemiz ve gelecekte dünya üniversiteleri arasında yerini alabilmesi ideali çerçevesinde; personel rejiminden yapılaşmaya, sosyal imkanlardan eğitim kalitesine kadar pek çok alanda çalışma yapılması gerekmektedir. Gelişen ve büyüyen her kurum gibi Üniversitemizde de her zaman bu gelişim ve büyümeye uygun olarak imkanlar arttırılmalıdır.
Üniversitenin iyi yönetilmesi ve başarılı olması; Birimlerin (Enstitü, Fakülte, YO, MYO, Araştırma Merkezi) ve alt birimlerin (Bölüm, Program) iyi yönetilmesine ve başarısına bağlıdır. Bu nedenle birim ve alt birimlerimizin ihtiyaçları karşılanmalı, daha donanımlı hale getirilmeli ve daha güçlü kılınmalıdır. Bunun için;
Tüm birimlerimizde bilimsel bir anlayışla ihtiyaç analizi yapılarak tespit ettiğimiz öncelikli ihtiyaçlar kısa sürede giderilmeye çalışılacak.
Vekâleten yürütülen tüm birimlerin en kısa sürede yönetici ataması yapılacaktır. Ayrıca kuruluşunun üzerinden uzun zaman geçen Eczacılık Fakültesi ile Eğitim Bilimleri ve Güzel Sanatlar Enstitüleri teşkilatlandırılarak faal hale getirilecektir.
İdari personelimizin meslek içi eğitimlerine ağırlık verilecek ve daha eğitimli/donanımlı olmalarına yardımcı olunacak.
Teşkilatlanmasını henüz tamamlayamamış akademik birimlerimizden;
Öğrenci almış olmasına rağmen Yüksek Öğretim Kurulu’nun öngördüğü asgari öğretim üyesi sayısını tamamlayamayan Hukuk Fakültesi’nin bu eksiklikleri giderilecektir.
Mezun verdiği halde öğretim üyesi sayısı açısından Yüksek Öğretim Kurulu’nca belirlenen asgari kriterleri taşımayan Bölümler/ Anabilim Dalları öncelikle tespit edilerek bu eksiklikler giderilecektir.
Öğretim üyesi yeterli olduğu halde öğrenci alamayan bölümlerdeki yetişmiş insan gücü için özel bir planlama yapılacaktır.
Bu gruptaki öğretim üyelerinden çalışma alanları uygun olanların üniversitemizin ihtiyaç duyulan diğer birimlerine geçmeleri sağlanacaktır.
Geri kalanlar için Temel Bilimler Koordinatörlüğü oluşturularak;
Bu öğretim üyelerinin katkılarıyla, yeni örgün ya da uzaktan eğitim lisansüstü programları açılacak
Yine bu koordinatörlük bünyesinde oluşturulacak Temel Bilimler Ders Havuzu ile hem üniversitemiz birimlerindeki temel bilimler derslerinin daha disiplinli yürütülmesi, hem de yurt dışından gelmesi muhtemel Erasmus öğrencilerinin ders alabilme imkânlarının arttırılması sağlanacaktır.
Meslek Yüksekokulu, Yüksek Okul ve Fakültelerimizde tüm Bölüm, Anabilim Dalı ve programlar gözden geçirilerek, aktüalitesini yitirmiş, beklenti ve ihtiyaçları karşılayamayan birimler kapatılarak çağın, bilimin ve ihtiyaçların gereği olan yeni bölümler açılacaktır.
Yabancı Diller Yüksekokulu yeniden yapılandırılarak yabancı dil öğretiminin lisans düzeyinde de yapılması sağlanacaktır.
Birimlere göre idari personel dağılımında; öğrenci sayısı, akademik personel sayısı, birimin özellikleri ve iş yükü dikkate alınacaktır.
Akademik birimlerde yaşanan sorunların tespiti ve çözümü için; birimlerde görev yapan tüm öğretim elemanlarının katılacağı akademik toplantılar düzenlenecektir.
Üniversitemizin gelecek stratejilerinde hem yerel ve bölgesel gereksinimler hem de ulusal hedefler (2023 ve 2071) ile uluslar arası gelişmeler dikkate alınacaktır. Bu çerçevede plansız büyüme yerine ihtiyaç ve kaliteyi gözeten gelişme trendi izlenecektir.
Üniversitemizde bütçe dışı gelirlerini arttırıcı (Birimlerin döner sermaye gelirlerini arttırmak için proje, kurs, danışmanlık vs) teşvik ve destekler sağlanacaktır.
Öğretim elemanlarının yurt dışındaki bilimsel faaliyetleri için yaşanan yolluk-yevmiye ve katılım ücreti sorunları giderilecektir.
Üniversitemiz Birim ve Alt birimlerince organize edilen ulusal / uluslararası bilimsel toplantıları (Konferans, Kongre, Sempozyum vb.), sayı ve kalite bakımından artırabilmek için Rektörlük bünyesinde ve bir Rektör Yardımcısının sorumluluğunda “Bilimsel Toplantılar Destek Ofisi” kurulacaktır. Bu ofiste akademik ve idari kadrodan temsilciler yer alacak ve bu sayede bu tür toplantılar için her türlü lojistik destek sağlanacaktır.
Birimlerin Ar-Ge faaliyetlerinin ve proje bazlı çalışmaların artırılması temel hedeflerimizden birisi olacaktır. Bunun için; kurulu olan proje destek birimleri aracılığı ile proje hazırlama faaliyetleri teşvik edilecektir. TÜBİTAK proje başvuru ve kabul sayılarında artış sağlamak için bazı üniversitelerde uygulandığı gibi “Proje yaz teşvik al” uygulaması başlatılacaktır. Ayrıca projelerden yurt dışı malzeme satın alma işlemlerini kolaylaştırmak için ayrı bir birim oluşturulacaktır.
Ders materyali hazırlama ofisi kurularak isteyen öğretim üyelerinin derslerine uygun etkileşimli teknolojilerin kullanıldığı e-kitaplar, e-ders notları hazırlattırılacaktır.
Her birimde bir “mezunlar ofisi” kurulacak ve burada mezunlar veri tabanı oluşturulacaktır. Bu sayede üniversitemizi temsil eden mezunlarımızla ilişkilerimiz sürekli hale getirilecektir.
Üniversitemiz ve ilimizin marka değerini arttırmak amacıyla, bünyesinde farklı disiplinlerde eğitim imkanı sağlayan bir Açık Öğretim Fakültesi kurulması için çalışmalar yapılacaktır
Ülkemizde günümüzde 103 Devlet ve 72 Vakıf olmak üzere toplam 175 Üniversitenin olduğu bir ortamda üniversiteler arası rekabet her bakımından (eğitim kalitesi, mezunların istihdam edilebilirliği, bilimsel çalışmalar ve yayınlar bakımından seviyesi) ciddi şekilde artmış ve bu durum öğrenci tercihlerini de doğrudan etkilemeye başlamıştır. Üniversitemizin bu anlamda kendini sorgulaması ve rekabet edebilir bir “kalite” seviyesini yakalayabilmesi için kısa ve uzun vadeli planlar yapılacaktır.
Üniversitemizde bir Polimer Araştırma Merkezi kurulacaktır.
5 Bin öğrencinin yaşadığı Afyon MYO taşınması kararı, öğretim elemanları, öğrenciler, il yönetimi ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri de alınarak , trafik ve kent gelişimi dikkate alınarak ortak akıl çerçevesinde yeniden planlanacak
Fiziki mekan sorunu yaşayan fakültelerin sıkıntılarının çözümü yönünde çaba harcanacak. Bu bağlamda bütçe imkanlarının arttırılması hedefiyle siyasi iradeyle görüşmeler yapılacak.
Hayvan hastanesinin gelirlerinin arttırılması amacıyla tarım hayvancılık ve gıda il müdürlüğü ile ortak çalışma yapılacak. Hastane gelirlerinin artmasıyla öğretim üyelerinin döner sermayeden daha fazla pay alması hedeflenecek
AKÜ kreşinin kapasitesi ve hizmet kalitesi artırılarak Milli Eğitimle işbirliği içinde İlköğretim okulu açılması çalışmaları başlatılacaktır .
Kampüslerimizde bir taraftan sosyal tesis sayısı arttırılırken, diğer taraftan farklı şehirlerdeki üniversitelerle sosyal tesislerin kullanımı konusunda ikili anlaşmalar yapılacak
SAĞLIK ALANINDAKİ
HEDEFLERİMİZ/PROJELERİMİZ
Hastanemizin bütün bölümlerinin bölge halkına tam olarak hizmet eder hale getirilmesi için halen kapalı olan veya şimdiye kadar hiç kurulmamış olan bölümlere uzman öğretim elemanları temin edilmeye çalışılacaktır. Bunun için öncelikle halen bünyemizde çalışan elemanlara kadro tahsisi yapılarak Sağlık Bakanlığı’ndan gerekli izinlerin alınması sağlanacaktır.
Diş Hekimliği Fakültesi geliştirilerek tüm birimleri hizmet verir hale getirilecek, Randevu sistemi yeniden düzenlenecektir.
Gelir artırıcı faaliyetler ve yapılan israfların önlenmesiyle öğretim elemanlarımızın yasal çerçevede en üst düzeyde performans geliri almaları sağlanacaktır.
Hastane personelimizin huzurlu bir şekilde çalışması için olmazsa olmazlarından birisi de kreş ihtiyacıdır. Ali Çetinkaya kampüsüne kreş kurularak yabancı dil ve yönlendirme eğitimi gibi destekler üst düzeyde verilecektir.
Öğrenci sayısı 42 000’i bulan üniversitemizde gerek acil sağlık sorunlarına müdahale, gerekse psikolojik destek ihtiyacı giderek artmaktadır. Bu nedenle;
Üniversitemizde özellikle öğrencinin yoğun olduğu 08:00-20:00 saatleri arasında bir ambulansın görev yapması sağlanacaktır.
Ayrıca Üniversitemizde öğrencilere yönelik Psikolojik Danışma ve Rehberlik birimi açılacaktır.
Üniversitemiz ANS kampüsünde yer alan sağlık birimi acil durumlara da müdahale edebilecek düzeyde yeniden yapılandırılacaktır.
Üniversitemiz personelinin giderek zayıflayan moral motivasyonunu artırmak ve aidiyet duygusunu güçlendirmek birinci önceliğimiz olacaktır. Bunun için;
Atanma kriterlerini sağladığı halde atama bekleyen Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesör adaylarına mevcut kadrolar en kısa sürede ilan edilecektir.
Başta rektörlük örgütü olmak üzere tüm yöneticilerimizle açık iletişim kurulabilecektir.
Yönetim kademelerindeki işlemlerde şeffaf ve adalete dayalı bir akış sağlanacaktır.
“Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin bir bireyi olmak ayrıcalıktır” duygusu oluşturulmaya çalışılacaktır
Eğitim kalitesini yükselterek tercih edilebilirliği arttırılacaktır.
Üniversitemizi eğitim-öğretimin yanında araştırma ağırlıklı bir üniversite haline getirerek, Üniversite – Sanayi işbirliği daha iyi seviyelere çıkarılacaktır.
Ulusal ve uluslararası düzeyde üniversitemizin tanınırlığı arttırılacaktır.
Başta Rektörlük olmak üzere tüm akademik ve idari birimlerde kaynaklar verimli ve etkin kullanılacak ve israftan kaçınılacaktır.
Hastanemizin hizmet kalitesi ve hasta memnuniyeti alınacak önlemlerle daha yukarı seviyelere taşınacaktır.
5- Üniversite sanayi işbirliği konusundaki düşünceleriniz nelerdir?
Kuruluş çalışmaları devam etmekte olan Teknokent hayata geçirilecek.
Kurulduğu halde henüz aktif hale gelmemiş olan SİTTO (Sektörel İlişkiler veTeknoloji Transfer Ofisi) yeniden yapılandırılarak Üniversitemizin sanayi ve diğer sektörlerle ilişkiler geliştirilecektir.
Üniversitemizde öğrenim gören ön lisans ve lisans öğrencilerinin staj ve bazı derslerin uygulamasını sektörlerde yapabilmeleri için kurumlar arası protokoller imzalanacak.
6-Marka kent konusunda üniversitemiz, Afyon’a ne gibi katkılar sağlayabilir?
İlimizin kültürel ve eko turizm potansiyeli yeniden ele alınarak termal turizm ile bütünleşmesine yönelik hem alan çalışması, hem de Turizm Eğitimi çalışmaları yapılacaktır. Bu çerçevede;
Ayazini yöresi için jeopark önerisi projesi gerçekleştirilecektir.
Zengin bir kır kültürüne sahip Afyonkarahisar ilinde özelliği olan köy ürünlerinin tespiti, tescili ve değerlendirilmesine yönelik projeler gerçekleştirilecektir.
Yine ilimize yönelik olarak yerel kültür araştırmalarına (gelenekler, ağız, şive, giyim-kuşam, el sanatları, değerler, aile yapısı) hız verilecektir.
İl Milli Eğitim müdürlüğüyle ortak çalışmalar yapılarak hizmet içi eğitim faaliyetleriyle Afyonkarahisar MEM öğretmenlerinin akademik gelişimlerine katkı sağlanacaktır
Lisansüstü programlarda Afyonkarahisar MEM’ de görevli öğretmenlere özel kontenjanlar ayrılacaktır.
İlimizin marka değerini oluşturan sağlık-turizmi, madencilik, gıda, tarım ve hayvancılık gibi sektörler başta olmak üzere, ilimizde faaliyet gösteren tüm sektörlerle daha yakın bir işbirliğinin sağlanmasına özel önem verilecektir.
7- Afyonkarahisar’ın üniversiteyle bütünleşmesi, halkın üniversitenin sosyal imkanlarından daha fazla sağlanması konusunda ne düşünüyorsunuz.
Son günlerde ülkemizde yaşanan şiddet olaylarında halkı daha bilinçli hale getirmek için farklı meslek gruplarıyla işbirliği yapılarak üniversitemizin İslami ilimler ve Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinin katkılarıyla seminerler düzenlenecek.
Üniversitemizde yer alan kongre merkezi ve diğer sosyal alanlar Afyonkarahisar’da yer alan diğer kurumların ihtiyaçlarını giderecek şekilde kullanıma açılacak
Üniversite ve halk kaynaşması için sosyal faaliyetler (konser, tiyatro, konferans vb) düzenlenecektir.
8- Kampüslerin durumu ve planlamasıyla neler hedefliyorsunuz? Merkez kampus dışındaki kampüslerin sosyal imkanlarının iyileştirilmesiyle ilgili çalışmanız olacak mı?
Üniversitemizin kampüs yapılanması yeniden değerlendirilecek, ANS Kampüsünde dağınık dokulu kampüs yapılanması yerine çevresel değerler de gözetilerek daha toplu bir doku hedeflenerek arazi ve altyapı israfı önlenecektir.
İnternet altyapısı güçlendirilerek hız ve kapasite sorunu giderilecektir.
Üniversitemiz bünyesinde yer alan kreşe ilave olarak resmi Anaokulu ve İlkokul açmak için çalışmalar yapılacaktır.
Yüksek maliyetle gerçekleşen kampüs aydınlatmasında tasarruf sağlamak amacıyla güneş enerjisi kullanımına yönelik proje çalışmaları yapılacaktır
Üniversitemiz ANS Kampüsünün mesai saatleri dışında da yaşanabilir bir alan haline gelmesi için, daha önce projelendirilen ancak gerçekleştirilemeyen sosyal yaşam alanlarına yönelik yeni projeler oluşturulacaktır.
9- Öğrenci alamayan bölümler ve MYO programlarıyla ilgili bir planlamanız var mı?
Öğrenci alamayan bölümlerde öğretim üyesi eksikleri giderilecek, öğretim üyesi olduğu halde tercih edilmeyen bölüm/programlarda öğretim üyeleri yakın alanlara aktarılarak hem öğretim üyeleri değerlendirilmiş olacak hem de öğrenci alımı sağlanmış olacak
10- Akademisyen ve idari personel konusunda geçmiş dönemlerden farklı olarak ne gibi planlama hedefliyorsunuz? Öğrencilere yönelik ne gibi çalışmalarınız olacak?
Tüm Afyon Kocatepe üniversitesi çalışanları için huzurlu bir çalışma ortamı oluşturulacak.
Personelimiz ötekileştirilmeden gerçekten ihtiyaç bulunan alanlarda görevlendirilecek.
Görevlendirme ve yükseltmelerde bireylerin ve birim yöneticilerinin görüşleri alınarak ortak kararlar verilecek.
Hastane ve sosyal alanlardan üniversite çalışanların daha verimli yararlanması sağlanacak
Düzenlenecek sosyal faaliyet ve şenliklerle personelin ve öğrencilerin kaynaşması, ilişkilerin güçlendirilmesi sağlanacak
Öğrencilerin kampüs içi ulaşımları yeniden düzenlenecek, staj imkanlarını arttırmak için özel görüşmeler yapılacak.
Öğrencilerin bireysel gelişimlerini desteklemek için bölüm ve programlara uygun seminerler düzenlenecek.
Kurulacak olan ders materyali üretim birimi ile hem öğrencilerimize hem de öğretim üyelerimize katkı sağlanarak öğrencilerimizin daha kaliteli eğitim almaları sağlanacak