Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dr. Aziz vertigoyu anlattı

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Suhayb Kuria Aziz, vertigo hakkında bilgiler verdi

 

KBB Uzmanı Op. Dr. Suhayb Kuria Aziz, vertigo hastalığını, hastanın kendisinin ya da çevrenin hareket illüzyonu olarak tanımladı.
“VERTİGO BİR YANILSAMA DURUMUDUR”
Dr. Suhayb Kuria Aziz şu ifadeleri kullandı: “Vertigo hasta etrafındakilerin ya da hem kendisinin hem etrafındakilerin döndüğünü hissetmesine neden olan, sıklıkla bulantı ve denge kaybının eşlik ettiği bir yanılsama durumudur. Boşlukta dönüyor, devriliyor, sallanıyor ya da düşüyormuş gibi hissedebilirsiniz. Genellikle altta yatan neden sanılanın aksine nörolojik değil kulak kaynaklıdır. Baş dönmesi, mide bulantısı, bayılmalar, baş ağrısı belirtileridir. Vertigonun en sık rastlanan üç farklı çeşidi bulunur. Kulak içi kristallerinin yerinden oynaması. Stres ya da bir travmanın etkisiyle iç kulakta bulunan küçük kalsiyum ve mineral kristalleri yerinden oynayabilir. Kulak içindeki yarım daire kanallarına dağılan bu kristaller kişide şiddetli bir baş dönmesine neden olur. Şayet kristaller sol kulaktaysa sol tarafa dönüldüğünde sağ taraftaysa da sağa dönüldüğünde şiddetli bir baş dönmesi yaşanır. Bu baş dönmeleri genellikle 1 dakikadan daha kısa sürmektedir. Hasta zaman zaman ne olduğunu anlamayıp deprem oluyor zannedebilir. Bu kişilerde teşhis kulak burun boğaz uzmanı tarafından yapılan testlerle ortaya çıkar. Manevra tedavisi denilen özel bir yöntemle de kristallerin yerine gelmesi sağlanır. İlaç tedavisi genellikle gerekmez.”
“HASTALIK FARKLI ŞEKİLLERDE SEYREDEBİLİR”
Dr. Aziz sözlerini şöyle sürdürdü: “İç kulaktaki denge sıvısında artış yaşanması yani Meniere hastalığı iç kulaktaki denge sıvısının artması ataklar şeklinde olan baş dönmesine neden olur. Aşırı tuz tüketimi, yeterli sıvı alınmaması ve yanlış beslenme alışkanlıkları bu sıvının artması ile sonuçlanabilir. Baş dönmesinin yanı sıra kulakta çınlama ve işitme kaybı şiddetli kusma gibi sorunlar da belirtilere eşlik edebilir. Tedavisinde ilk olarak tuz kısıtlaması ve diyet önerilir. Hastaya sorunun şiddetine ve sıklığına göre değişen ilaç tedavisi uygulanır. Bu tedavilerin yanıt vermediği durumlarda ise steroid tedavisine ve cerrahi tedaviye başvurulabilir. Virüslerin denge sinirinde iltihaplanmaya neden olmasıda bir nedendir. Hava yoluyla alınan virüsler denge sinirinin iltihaplanmasına neden olabilir. Şiddetli ve uzun süreli baş dönmesi, mide bulantısı, kusma gibi şikayetlerin yaşandığı bu durumda hasta, tedavi için birkaç gün hastanede yatabilir. Şikayetlerin tamamen sona ermesi ise 1 ayı bulabilir.”
>> Ş. Cüneyt BURSALIOĞLU’nun Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti