Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sağlıklı yaşam için sağlıklı beslenin

Sağlıklı yaşam için sağlıklı beslenin
Sağlıklı yaşam için sağlıklı beslenin

Anıtkaya Köyü İlkokulunda öğrenci velilerine yönelik olarak sağlıklı beslenmenin püf noktaları konusunda Özel Fuar Hastanesi bir seminer düzenledi. Seminerde velilerin hem kendi yaşamlarında hemde çocuklarının sağlıklı beslenmelerinde nelere dikkat etmeleri konusunda bilgiler verildi. Özel Fuar Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Tamer Saylam yaşam boyu sağlıklı kalmak için beslenmenin son derece önemli olduğunu belirti. Velilerin kendi yaşamları kadar çocuklarının da beslenmelerine titizlik göstermesini isteyen Saylam, “Hastanelerde, doktorlar tarafından uygulanan testler, tedaviler, ilaçlar, aşılar aracılığıyla sağlığınız bir nebze korunur. Ancak sağlığınızı koruma hakimiyeti daima sizdedir. Hayatınızda yapacağınız değişikliklerle yaşam boyu sağlıklı kalabilirsiniz. Şu an sağlıklıysanız veya kendinizi sağlıklı hissediyorsanız size sunacağımız tavsiyelere uyarak sağlığınızı koruyabilirsiniz” dedi.
Hastalıkların sağlıksız ve düzensiz beslenme nedeniyle kaynaklandığına dikkat çeken Saylam, “Halk arasında bilinen faydalı ve zararlı besinler vardır. Şunu kullanma zararlıdır veya bunu kullan yararlıdır denir. Söylenenler kısmen doğrudur fakat besinler uzun süre tüketilirse bunların faydalı veya zararlı olduğu anlaşılır. Bazı yiyecekler ölçülü kullanıldığında sağlığa faydalı, aşırı kullanıldığında zararlı olabilir. İnsanlar sağlığa zararlı yiyecekler tüketebilir, bu yiyeceklerin zararları hemen anlaşılmaz. Sağlığa zararlı olduğu söylenilen yiyecekten yediğiniz anda, hasta olacaksınız diye bir şey söz konusu olamaz. Aylar ve yıllar boyunca düzenli olarak tükettiğiniz yiyecekler sağlığınızı doğrudan etkiler” dedi.
DÜZENLİ EGZERSİZ ŞART
Egzersizin sağlıklı yaşamın temel faktörlerinden olduğunu kaydeden Saylam, “Her gün spor ve egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirin. Gün boyu vücudunuzu hareketli tutmaya çalışın. Asansöre binmek yerine merdivenleri kullanın. Gideceğiniz yakın yerlere araç yerine yürümeyi tercih edin. Günde 30 dakika spor yapmak idealdir. Sizi terleten ve efor sarf ettiren egzersizler çok daha faydalıdır. Bu egzersizler daha iyi ve daha uzun bir yaşam sürmenize yardımcı olur” dedi.
KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN
UZAK DURUN
Alkol ve sigaranın sadece sağlık yönünden değil birçok alanda insanların yaşamını olumsuz etkilediğinin altını çizen Saylam, “Sigara yılda yarım milyon insanın ölümüne sebep olmaktadır. Dünyanın en önde gelen önlenebilir ölüm sebebi sigaradır. İlerleyen yaşlardaki kişilerin sigarayı bırakması sayesinde sigara içmeyenlerin sayısında yükselme olsa da genç nüfusun sigara kullanımı artmaktadır. Çoğu sigara tiryakisi 20 yaşından önce sigaraya başlar. Uzun süre sigara kullanıyor olsanız bile, sigarayı bıraktığınız anda vücudunuz iyileşmeye başlar. Sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç değildir. Alkol de, ölçülü kullanılmadığı zaman bağımlılık yapar. Sağlığınızı korumak için sigara, alkol ve diğer kötü alışkanlıklardan uzak durun” diye konuştu.
SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİN
Düzenli sağlık kontrollerinin yaşam için son derece önemli olduğunu ifade eden Saylam, “Önemli bir rahatsızlığınızın olup olmadığını öğrenmek için düzenli olarak sağlık kontrolü yaptırmalısınız. Bu kontrollerin yanı sıra siz de gözünüz ve elinizle vücudunuzun herhangi bir yerinde rahatsızlık olup olmadığını görebilirsiniz. Düzenli olarak tansiyon ve şeker ölçümü gibi testleri evinizde yapabilirsiniz. Şeker hastalığı, tansiyon gibi hastalıklarınız varsa, bunların takip edilmesi gerekmektedir. Doktorunuzun tavsiye edeceği testleri evinizde uygulayabilirsiniz. Bunun için tansiyon aleti, şeker ölçüm cihazı ve ölçüm çubuğu gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
SAĞLIĞINIZ İÇİN İDEAL
KİLONUZU KORUYUN
İnsanların ideal kilolarını korumasının sağlıkları açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Saylam, “İdeal kilonuzu belirleyip, bu kilonuzu korumak için gerekli egzersiz ve beslenme programına uyarsanız hayat boyu sağlıklı kalabilirsiniz. İdeal kilonuzu korumak, doktorun vereceği ilaçlardan bile faydalı olabilmektedir. Düzensiz beslenme ve fazla kilolar hastalıkları tetikler. Kalp hastalığı, şeker, yüksek kolesterol gibi hastalıklara yakalanma riskiniz artar” dedi. Düzenlene konferans nedeniyle Özel Fuar Hastanesi’ne teşekkür eden Anıtkaya Köyü Okul Müdürü Hülya Teke, “Velilerimizin sağlıklı yaşam için seminer talebi vardı. Bizde Özel Fuar Hastanesiyle temasa geçtik. Kendileri bizlere çok yardımcı oldular. Seminerimizin gerçekleşmesinde emeği bulunan Özel Fuar Hastanesi Başhekimi Dr. Şükrü Yücel’e, Semineri veren doktorumuz Tamer Saylam’a ve Halkla İlişkiler Müdürümüz Esra Kılınçaslan’a teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah velilerimizin talepleri doğrultusunda bu tür etkinlikleri sürdüreceğiz” dedi.
Anıtkayaköyü’nün talebi nedeniyle mutlu olduklarını dile getiren Özel Fuar Hastanesi Halkla İlişkiler Müdürü Esra Kılıçaslan ise, “Okul Müdürümüz Hülya Teke’nin talebini hastanemiz hemen kabul etmiştir. Toplumun sağlık ile ilgili seminer taleplerine her zaman katkı sunuyoruz. Hastanemiz Başhekimi Şükrü Yücel ve doktorumuz Tamer Saylam’ın katkılarıyla böyle bir seminer gerçekleştirdik” dedi.
Seminer sonrası velilere çeşitli hediyeler dağıtılırken daha sonra Fuar Hastanesi ekipleri tarafından tansiyon kontrolü yapıldı. (Kocatepe Haber Merkezi)