Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Saman altın gibi – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Saman altın gibi

Kış mevsimindeki bol yağışa rağmen bahar ayları kurak geçince dane bol, saman kıt oldu. Samanın fiyatı hızla tırmanıyor. Bu tırmanışın ileride et ve süt fiyatlarını etkileyeceği belirtiliyor

Afyonkarahisar ekonomisi için de büyük önem taşıyan tarım ve hayvancılık sektöründe kötü sinyaller birbirini izliyor. Saman fiyatlarındaki artış nedeniyle et ve süt fiyatlarında zam beklentisine girilirken, Türkiye’nin büyük firmalarının hayvancılık sektöründen çıkmaları bö sektörle ilgili soru işaretlerini artırıyor.
Kurak geçen nisan ve mayıs aylarının etkisiyle saman üretimi azalınca, çiftçi hayvanlarına yedirecek saman bulamaz oldu. Samanın kilosu son bir yılda yaklaşık yüzde 400 arttı. Geçen yıl 25 kiloluk bir balya saman yaklaşık 3 TL’ye satılırken, bu yıl rakam 12 TL’ye kadar fırladı. Hayvanların fabrika yemiyle birlikte, saman gibi kaba yemleri yemesi gerektiğinden Türkiye Yem Sanayicileri Birliği çareyi kuru ot ithalatı izni için başvurmakta buldu. Hem fabrika, hem de kaba yem fiyatlarındaki artışın et ve süt fiyatlarına yansıyacağını belirten tarım ve hayvancılık çevreleri bu konuda bir an önce önlem alınmasını istiyor.
ÖNCE YEM SONRA ET VE
SÜT ZAMLANIR
Bu yıl kış mevsiminin sert ve yağışlı geçmesine rağmen yağışların kış mevsiminde yoğunlaşması nedeniyle hububat rekoltesinde düşüy olduğu belirtiliyor. Arpa-buğday cınsi ekinlerde dane oranının normal olmasına rağmen ekinlerin boy vermemesi nedeniyle saman varlığının az olduğunu belirten çiftçiler, “Saman üretimi darbe yedi. Saman fiyatı dörde katladı. Yem sanayisinin ham maddesi mısır ve soyanın da yurt dışındaki fiyatının arttığı söyleniyor. Bu gidişle hem kaba yem olan samanı, hem de ana yem olan fabrika yemini çok daha pahalıya alacağız” diyerek sıkıntılarını dile getiriyorlar. Önlem alınmaması halinde saman ve yem fiyatlarının önünün alınamayacağını belirten besiciler, “Geçen sene hasatta 10 kuruş civarında olan samanın kilosu şimdi 40-45 kuruş. Bazı yarlerde 60-70 kuruşa kadar saman fiyatları yükselebiliyor. Kışın 1 kilo samanı 1 liraya alırsak şaşırmamak gerekir” diyorlar. (Kocatepe)