Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Savunma kendini savunmak zorunda kalmamalı!”

“Savunma kendini savunmak zorunda kalmamalı!”

Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, 5 Nisan Avukatlar Günü’nde savunmanın mağdur ve mazlumların hizmetine odaklanırken, “kendini savunmak” zorunda kalmaması gerektiğini söyledi. Şahin, avukatlık mesleği için “kurucu unsur” tanımının da anlamına kavuşmasını diledi

 

Afyonkarahisar Baro Başkanlığı tarafından 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle dün sabah Adliye bahçesinde Atatürk Anıtı’nda çelenk töreni düzenlendi. Baro Başkanı Av. Turgay Şahin meslektaşlarıyla birlikte anıta çelenk sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden tören sonunda Şahin, meslektaşlarına karanfil dağıttı.
“AVUKAT BAĞIMSIZ SAVUNMAYI SERBESTÇE TEMSİL EDER”
Günün anlam ve önemine yönelik konuşma yapan Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, 5 Nisan 1958 tarihinin, Türkiye Barolar Birliğinin kurulmasına karar verilmesi nedeniyle avukatlar açısından önem arz ettiğini kaydetti. Bu nedenle Avukatlar Günü olarak 5 Nisan tarihinin belirlendiğini belirten Şahin, “2 Mayıs 2001 tarihi ise neredeyse 5 Nisan kadar önemlidir. Bu tarihte Avukatlık Kanununa; ‘ Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder.’ hükmü ilave edilmiş ve denilebilir ki ülkemiz açısından tarih boyunca avukatlığın en anlamlı tanımı yapılmıştır. Mesleğimizin niteliği adeta bir slogan tadında kanun metinlerinde yerini almıştır. ‘Avukatın yargının kurucu unsuru olduğu.’ bu tarihten sonra hemen konuşma metninde, basın bildirisinde, açılış konuşmasında avukatlar tarafından kullanılmıştır. Denilebilir ki o tarihten bu yana daha anlamlı ve daha çarpıcı bir cümle kurulamamış, yeni bir açılım getirilememiştir. Ancak ve ne yazık ki o gün bu gündür bu tanımın içinin doldurulması da başarılabilmiş değildir.” dedi.
“KANUNA DEĞİL, HUKUKA BAĞLI KALACAĞIMIZA YEMİN EDERİZ”
Av. Turgay Şahin, avukatlık mesleğinin, yargının kurucu unsuru olmasının, diğer yargı meslekleri ile aynı felsefe ve ilkelere bağlı kalması anlamına gelmediğini vurguladı. Şahin, “Avukatlık yargının kurucu unsuru ancak bağımsız ve özgür biçimde yürütülen serbest bir meslektir. Diğer yargı mesleklerinin normatif ideolojisinden söz edilir. Onlar, kanun koyucunun hazırladığı normlara lâfzen ve ruhen uymak zorundadırlar. Dolayısı ile önce kanun adamı olmak durumundan söz edilebilir. Oysa avukatlar için bu durum söz konusu değildir. Bizler, mesleğimizin başında kanuna değil hukuka bağlı kalacağımıza yemin ederiz. Bu anlamda müvekkillerimiz adına arayışımız kanunların çizdiği sınırlardaki adalet değil, en geniş manasıyla tabi hukukun ufuklarındaki adalettir. Belirttiğim nedenlerle kanunumuz bize, yalnızca mevcut normların doğru uygulanmasını sağlamak değil, ‘Hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak.’ görevini de yüklemiştir. Bu anlamda, hukukun üstünlüğünü ortadan kaldıracak gücün egemen olacağı darbe, muhtıra, müdahale, cunta girişimi gibi her türlü faaliyete karşı çıkmak ve engel olmak gibi bir misyonumuz olduğunu da unutmayalım.” diye konuştu.
“SAVUNMA MAĞDUR VE MAZLUMUN HİZMETİNE ODAKLANMALI”
Her devlette “Pravda ve El Ahram” türü gazeteler olduğunu, demokratik bir devlette özgür basının yerini aldığını kaydeden Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: “Her devlette iktidarlar mevcuttur ancak gerçek demokrasilerde muhalefet korkusuz ve serbestçe görevini ifa edebilir. Her devlette yargı vardır ancak eksiksiz demokrasilerde bağımsız bir savunma bulunur veetkin avukatlık teminat altına alınmıştır. Avukat yargının, gerçek anlamda milletle temas edebilen tek unsuru, vatandaşın sesi, mağdurun nefesidir. 5 Nisan Avukatlar Gününüzü kutlarken; Adaletin olmazsa olmazı savunmanın önündeki engellerin kaldırılmasını diliyorum. Savunmanın mağdur ve mazlumların hizmetine odaklanmasını, ‘kendini savunmak’ zorunda kalmamasını; ‘kurucu unsur’ tanımının anlamına kavuşmasını diliyorum. Anayasamızda savunmanın ve avukatların yerini alması ve adil yargılanma hakkı için ne gerekliyse onun tahakkuk etmesi ümidiyle tüm meslektaşlarımıza sağlıklı ve mutlu günler dilerim.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi