Schengen Haricindekilere Veri Kaldı Zorunluluğu Geldi
Avrupa Birliği tarafından hayata geçirilen Giriş/Çıkış Sistemi (EES), Schengen bölgesine seyahatlerde bugün itibarıyla uygulanmaya başlandı.
Yeni sistemle birlikte Schengen Bölgesi’ne girişlerde manuel pasaport kontrolü ve damgalama uygulaması sona ererken, AB dışı ülke vatandaşları için biyometrik veri kaydı zorunlu hale geldi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da dahil olduğu uygulama kapsamında yolcular, sınır kapılarında parmak izi verecek ve biyometrik fotoğraf çektirecek.
Uygulamayla birlikte Schengen bölgesinde geçerli olan 180 gün içinde 90 gün kalış kuralı sistem tarafından otomatik olarak hesaplanacak. Süre aşımı yapan yolcular anlık olarak tespit edilerek ilgili birimlere bildirilecek.
Pasaportlara giriş-çıkış damgası basılmamasıyla birlikte sayfa doluluğu sorunu ortadan kalkarken, tüm veriler dijital ortamda saklanacak. Kaydedilen biyometrik verilerin 3 yıl süreyle sistemde tutulacağı bildirildi.
Öte yandan Giriş/Çıkış Sistemi (EES)’nin, 2026’nın son çeyreğinde devreye alınması planlanan ETIAS için temel veri kaynağı olacağı ifade edildi.
Seyahat sektöründen temsilciler, yeni sistemin ilk günlerinde yaşanabilecek yoğunluklara karşı yolcuların planlarını buna göre yapmaları ve havalimanlarında daha erken hazır bulunmaları yönünde uyarılarda bulundu.