Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şehit ve gaziler için “Türkiye’de ilk” Hatıra Merkezi

Şuhut Belediyesi tarafından yaklaşık

Şuhut Belediyesi tarafından yaklaşık on ay önce çalışmaları başlatılan müze niteliğindeki “Şuhutlu Şehit ve Gaziler Hatıra Merkezi” isimli proje, Türkiye’de ilk olacak

Şuhut İlçesi’nin 110 yıl boyunca vermiş olduğu tüm şehit ve gazilerin isimleri tek bir çatı altında bir araya getirilerek Türkiye’de ilk kez bir ilçenin kayıtlı resmi tarihi, köyleriyle birlikte tüm şehit ve gazilerinin tespiti yapılarak manevi harita oluşturuldu.
CUMHURBAŞKANLIĞI DEVLET ARŞİVLERİ DESTEK VERDİ
Projeye, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü gibi birçok resmi kurum önemli bilgi ve belge desteği sağladı. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Şuhutlu Şehit ve Gaziler Merkezi için 25 tarihi özel Şuhut belgelerinden oluşan çok özel bir koleksiyonu aslına uygun basarak Şuhut Belediyesi’ne gönderdi.
PROJE HER HALİYLE İLK
Şuhut Belediye Başkanı Recep Bozkurt, Şuhutlu Şehit ve Gaziler Hatıra Merkezi projesinin ilçeden ziyade Türkiye’nin tüm ilçelerinde proje fikri, konsept ve içerik bakımından tek olduğunu belirtti. Bozkurt, “Böyle bir merkezi Şuhut halkının ve tüm Afyonkarahisarlıların hizmete açacak olmaktan büyük bir onur duyuyoruz. Bu özel projeye destek veren Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığına, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan nezdinde Şuhut halkı adına şükranlarımı sunuyorum. Aslen Şuhutlu olan Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’nun Şuhut ile ilgili ifade ettiği “Şehitler Diyarı Şuhut” sözünü somut biçimde karşılayan belge ve bilgileriyle birlikte bir merkez oluşturduk. Şehit ve Gaziler Hatıra Merkezi Projesini Şuhut ilçesi ve tüm köylerine ithaf ediyoruz. Açılacak merkezde tüm şehitlerin her birine ait isim levhaları ve şehadet bilgileri, daha birçok ilginç bilgi, obje ve fotoğrafları yer alacak.” dedi.
“22 ŞEHİDİN BAĞLANTISINI ŞUHUTLULAR TESPİT EDECEK”
Şuhut İlçesi’nin tamamı için manevi değeri yüksek bir alan hazırladıklarının altını çizen Bozkurt şöyle konuştu: “Şuhutlular şehit ve gazi dedelerinin isimlerini burada bulacaklar. Dedelerinin isimlerinin burada olmasından manevi bir haz alacaklar. Öte yanda günümüz Şuhutlu şehit ve gazilerin isimleri de burada olacak. İlçemiz geçmişinden bugüne kadar vermiş olduğu tüm şehit ve gazilerimizin isimlerini bir rehber gibi bu merkezde yaşatacaktır. Resmi kaynaklarda lakabı ve köyü tespit edilemeyen 22 Şuhutlu şehidin sülale bağlantısı ve lakabını Şuhutlular bu projede tespit edecekler. İlçemizin 1914 yılından bu yana vermiş olduğu şehitlerle ilgili araştırmalar esnasında bilinmeyen birçok bilgiye ulaşıldı. Şahsımı en çok Sarıkamış Harekâtında donarak can veren bir Şuhutlu şehidle başka bir cephede aynı saatte şehit olan 12 Şuhutlu şehidin yer aldığı bölümler etkiledi.”
GÖRKEMLİ TÖRENLE HİZMETE GİRECEK
Recep Bozkurt, sadece temeli kalmış, mekruh bir alan haline gelen Tarihi Hamzapaşa Hamamının Şuhutlu Şehit ve Gaziler Hatıra Merkezi olarak hizmet vereceğini ifade etti. Bozkurt şunları kaydetti: “İlçemizin en eski yapılarından birisi olan Hamzapaşa Hamamı 1910 yıllarının sonunda hizmete kapanmıştır. Kaderine terk edilen yapı 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşına katılan Şuhutlu şehit ve gazilerin yaşadıkları yıllar itibarıyla önemli bir yer olan, her birinin bildiği ve kullandıklarına inanılıyor. Bu yapıyı tüm Şuhutlu şehit ve gazilerimiz için bir hatıra merkezi olarak tasarladık. Aslına uygun olarak yeniden restorasyonu yapılan bölümü 1914-1922 dönemi Şuhutlu şehitlere ayırdık. Yeni salonda 1950 yılı ve günümüz şehit v gazilerimizin isimleri yer alacak. Merkez çalışmaların tamamlanmasıyla Şuhut ilçesine yakışacak görkemli bir törenle hizmete açılacak.” >> Ş. Cüneyt BURSALIOĞLU’nun Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti