Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“SEKA piknik alanı oldu” – Kocatepe Gazetesi

“SEKA piknik alanı oldu” – Kocatepe Gazetesi
“SEKA piknik alanı oldu”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar İl Başkanı Kemal Demirkırkan, CHP Merkez İlçe Başkanı Vedat Sever, CHP Çay İlçe Başkanı Ali Selvi, SEKA Kağıt Fabrikası eski sendika başkanları ve köy muhtarları ile Çay İlçesi’nde SEKA Kağıt Fabrikası’nın bulunduğu alanda düzenlendiği haftalık basın toplantısında SEKA Kağıt Fabrikası’nın özelleştirilmesinin ardından yaşanan süreci anlattı.
“SEKA’DA KAPANMAYACAK DEMİŞLERDİ”
Bir zamanlar SEKA Kağıt Fabrikası’nın bulunduğu alanda basın toplantısı düzenlemesinin nedenini açıklayan Demirkırkan, “Bugün özelleştirme sonrası SEKA ne halde bizzat yerinde görüyoruz. 2002 yılında özelleştirme furyasına kurban giden SEKA için kapanmayacağı, ekonomiye kazandırılacağı iddia edilmişti. Süslü cümlelerle bu satışın ülkemize neler kazandıracağı anlatılmıştı. Devletin kamburdan kurtulduğu, çalışanların kesinlikle zarar görmeyeceği ifade edilmişti. Toplumsal Kalkınma Modeli doğrultusunda kurulan fabrikalardan birisi. Bölgenin can damarı idi. Yöredeki 40 köyün gelir kaynağı idi. SEKA’da çalışan bin 300 kişiye birlikte, 50 binden fazla insana geçim kaynağıydı. 2.140.674 metrekare arazi, 40 bin çam ağacı,150 tane lojman, 2 sosyal tesis, 3 tane villa, 10 bin m2 kapalı alan, 3 tane gölet, 2 tane havuzu olan, 10 bin ton selüloz ve 6 bin ton kireç istihsal eden bir fabrika 2003’de 3 milyon 100 bin dolara satıldı. SEKA satışı sonrası bugün ne oldu? Bölge insanı geçimini nasıl sağlıyor? Gelip birlikte görelim dedik. Önümüzdeki örnekleri görürsek Şeker Fabrikalarının satılması sonrası yaşananları da öngörebiliriz diye düşündük. Gördüğünüz gibi bölgenin en önemli üretim tesisi, bu devasa alan bugün için piknik alanı olmuş durumda” dedi.
“VATAN
SEKA’DIR,
VATAN ŞEKER
PANCARIDIR”
Çay İlçesi’ndeki nüfusun azaldığını kaydeden Demirkırkan, “2000 yılında 45.635 olan Çay ilçesinin nüfusu bugün 31.364, köylerin nüfusu 29.435 iken, bugün 16.919’ düşmüş. İlçe nüfusu % 33, köylerin nüfusu yüzde 43 azalmış.Nüfus neden azalmış. Aş olmamasından, iş olmamasında, geçim olmamasından. Aş isteyen, iş isteyen gençler paralı asker olmuşlar. Aksi halde kız yok, aksi halde geçim yok. SEKA Fabrikasının yanı başında yerleşik nüfusu 3000 olan Karamık Karacaören köyünde bugün 450 askeri personelin bulunması sadece tesadüf mü? Bu bölgenin şehit sayısında hatırı sayılır bir yeri olması tesadüf mü? Şimdi Şeker Fabrikalarımız satmak istiyorlar. Önce satılacak ardından kapatılacak. Bu özelleştirme ile 500 bin çiftçi ve aileleri ile birlikte 3 milyon insanın hayatı etkilenecek. Alt sektörler itibariyle 10 milyona yakın insanımız daha da yoksullaşacaktır. Amerikan Cargill firması destekli Nişasta Bazlı Şeker teşviki niteliğindeki bu uygulama ile halkın sağlığıyla da oynanıyor. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi AKP’nin yerli milli söylemlerine tezatlık gösteren bir uygulamadır. Afyonun yasaklanmasını Amerika istedi. Tekelin özelleştirilmesini, tütün ekiminin yasaklanmasını Amerika istedi. Şekerin özelleştirilmesini kim istiyor: Amerika. Yerlilik, millilik lafını dilinden düşürmeyenlere sesleniyoruz. Kim ki şeker fabrikalarının satılmasını, kapatılmasını savunuyorsa onlar milli değil, gayrı millidir. Kim ki şeker fabrikalarını satıyorsa vatanı satmıştır. Vatan sadece binalardan ibaret değildir. Vatan Rize’nin çayıdır. Malatya’nın kayısısıdır. Vatan Adıyaman’ın tütünüdür. Vatan Ordu’nun fındığıdır. Vatan SEKA dır. Vatan şeker pancarıdır. Halktan, çiftçiden, işçiden yani ezilenden yana olmak her zaman olduğu yine CHP’nin temel politikası olmuştur. CHP özelleştirmede mağdur edilen çiftçi ve çalışanın yanındadır. 7.04.2018 tarihinde 12.30 da Afyon Şeker Fabrikası önünde Şeker İş Sendikası tarafından düzenlenen etkinliğe CHP olarak destek vereceğimizi, emekçinin, çiftçinin vatandaşımızın yanında olduğumuzu ifade etmek isterim. Ben tüm halkımızı, STK’ları da bu mitinge davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
“KOCATEPE, ÇİĞİLTEPE,
ÇETİNKAYA YOK”
Demirkırkan konuşmasının devamında şunları söyledi:
Afyonkarahisar Belediyesi tarafından 8. düzenlenecek olan Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumu nedeniyle emeği geçen herkesi kutlamak isterim. Gerçekten ilimizin tarihi için, tanıtımı için oldukça önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Ancak çok ciddi bir eksiği var. Milattan önceki dönemlerle ilgili Kaya Mezarları, Roma dönemi eserleri var. Türküleri var, lehçesi var, masalları var, dergileri var. Ama Kocatepe yok, Çiğiltepe yok. Ama İlimizin yetiştirdiği en önemli devlet adamlarından Ali Çetinkaya ve Afyon da bıraktığı eserleri yok. İlimizi tanıtan en önemli slogan olan “Cumhuriyetin kazanıldığı topraklardasınız” yok. Bu çok ciddi eksiklerin sempozyuma gölge düşüreceğini belirtmek isterim. Düzenleme Kurulu ve Belediyemiz keşke ülkemizin kuruluşu ve kurtuluşunda çok önemli yeri olan bu topraklar için Kurtuluş Savaşı dönemi için de gerekli hassasiyeti gösterebilseydi. AKP’nin ekonomi politikaları sonucu zengin daha zengin, fakir daha fakir olmaya devam ediyor. Alım gücü iyice düşen vatandaşın karşısına çıkan işsizlik oranlarındaki artış ise iyiden iyiye yoksullaşan vatandaşı iyice düşündürüyor. Euro 5 TL, Dolar 4 TL’yi aştı Benzin ve Mazot son zamlardan sonra rekorlar kırdı. Bu artışın vatandaşın cebine iğneden ipliğe, ekmekten suya kadar zam olarak yansıdığı, yansıyacağı kaçınılmaz bir gerçek. Elektriğe Ocak’ta yüzde 8.08, Nisan’da yüzde 2.89 olmak üzere ilk 3 ayda 2 kez zam yapıldı. Dün açıklanan enflasyon rakamları iki haneli olarak devam ediyor. Yıllık enflasyon 10.23 saptadı. Türkiye kaptanlık belgesi olmayan bir kişinin sürdüğü gemi gibi. Yolunu şaşırmış bir gemi gibi çalkalanıyor. İşi ehline verin. OECD tarafından yapılan ‘Yaşamdan memnuniyet’ anketinde Türkiye, 35 OECD ülkesi arasında 32. sırada yer aldı. OECD’de 5.5 puanla sondan 4’üncü sıradayız. Parasızlık, işsizlik, uzun çalışma saatleri ve kirli hava gibi nedenler Türkleri en mutsuz halklardan birisi yaptı.”