Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Sıcaklık artışının sebebi İklim Değişikliği”

Afyonkarahisar 5. Bölge Müdürü

Afyonkarahisar 5. Bölge Müdürü Mahmut Güneş, Temmuz ayında mevsim normallerinin 3-5 derece üzerinde hava sıcaklıkları beklediklerini belirterek, Afyonkarahisar’da hava sıcaklıklarının bugünlerde en fazla 34-36 dereceye kadar çıkacağını ifade etti. Güneş, sıcaklık artışlarının sebebinin bilimsel olarak El Nino etkisi olduğunu söyledi.

Afyonkarahisar 5. Bölge Müdürü Mahmut Güneş, gündemde olan hava sıcaklıklarının artması ile ilgili gazeteniz Kocatepe’ye değerlendirmelerde bulundu. Afyonkarahisar’da bu aylarda genel olarak yağış beklemediklerini ve hava sıcaklıklarında abartıldığı kadar artış yaşanmayacağını belirten Güneş, vatandaşların hava tahminleri için Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün resmi kaynaklarını takip etmelerinin daha sağlıklı olacağını belirtti.

“MAYIS VE HAZİRAN YAĞIŞLARI İLE AÇIKLARI KAPATTIK, ARTIYA GEÇTİK ”
Afyonkarahisar’da meteorolojik ölçümlerin başladığı yıl olan 1929’dan beri en yağışlı Mayıs ayının yaşandığını belirten Afyonkarahisar 5. Bölge Müdürü Mahmut Güneş, “Mayıs ayında, Afyonkarahisar şehir merkezinde metrekareye 204.3 kilogram yağışımız oldu. Mayıs ve Haziran yağışları ile yeteri kadar yağış almadığımız ilk üç aydaki açıkları kapattık. Barajlardaki doluluk oranları arttı. Göllerimizde barajlar kadar olmasa da bir artış söz konusu. Ayrıca son yağışlar yer altı sularında da artışlara sebep oldu. İlk altı aylık yağış miktarlarında; hem geçen yılın hem de uzun yıllar ortalamalarının üzerindeyiz. Önümüzdeki günler için bölgemizde yağış beklemiyoruz.” dedi.


“AFYONKARAHİSAR’DA SICAKLIKLAR EN FAZLA 34-36 DERECEYİ GÖRÜR”
Temmuz ayında sıcaklıkların mevsim normallerinin 3-5 derece üzerinde olmasını beklediklerini ifade eden Güneş,“Bizler bu hafta için, hafta ortasından itibaren etkisini gösterecek yüksek hava sıcaklıkları için meteorolojik uyarı yayınladık. Hafta sonunda, Afyonkarahisar’da sıcaklıkların 34-36 dereceye kadar artmasını bekliyoruz. Afyonkarahisar’da, mevsim normallerinin 3-5 derece tüm Türkiye için diğer bölgelerde ise 5 ila 10 derece sıcaklık artışları bekliyoruz. Bölgemize bağlı olan Denizli’de 38-41 derece, Uşak’ta 35-37 derece maksimum sıcaklıkların olması tahmin ediliyor. Hafta başından itibaren sıcaklıkların tekrar mevsim normallerine dönmesini bekliyoruz ancak elimizdeki verilere göre Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında da sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olacağını öngörüyoruz. Bazı basın yayın organlarında yayınlandığı şekliyle Afyonkarahisar için 50 derece gibi bir sıcaklığın gerçekleşmesi gibi bir durum söz konusu değil. Afyonkarahisar’da yaz sıcaklıklarının bu yıl için en fazla 38-39 dereceye çıkabileceğini öngörüyoruz. Şimdiye kadar Afyonkarahisar şehir merkezinde ölçülmüş en yüksek sıcaklık, 29.07.2000 gününde gerçekleşen 39,8 derece idi” şeklinde konuştu.


“SICAKLIKLARIN MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE SEYRETMESİNİN SEBEBİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ”
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin nedeninin bilimsel olarak El Nino, olarak ifade edildiğini kaydeden Güneş, “İklim değişikliği şu anda yaşanan bir gerçek; iklim değişikliğinin pek çok sebebi olmakla birlikte en önemli sebep insanların tabiata verdiği zararlardır. Dünyanın ortalama sıcaklığı her geçen yıl artıyor. Dünyada yüzey sıcaklıkların artması olağanüstü meteorolojik afetlerin oluşma sebebi. İklim değişikliğinden kaynaklı meteorolojik afetlerin önümüzdeki yıllarda da devam edeceği tahmin ediliyor.” ifadelerini kullandı.


“VATANDAŞLARIMIZ HAVA TAHMİNLERİ İÇİN MGM’NİN RESMİ KAYNAKLARINI TAKİP ETMELİ”
Hava Tahminleri konusunda yetkilendirilmiş tek kuruluş Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzdür. Vatandaşlarımızın meteorolojik konularda, Genel Müdürlüğümüzü takip etmeleri en doğru verilere en kısa süre içinde ulaşmaları için çok gerekli. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 7 gün 24 saat çalışmalarını devam ettiren bir kuruluş. Vatandaşlarımız Afyonkarahisar ve civarı meteorolojik tahminler için 7/24 hizmet veren Bölgesel Tahmin Uyarı Merkezimize 217 58 58 nolu telefondan ulaşabilirler. Ayrıca resmi web sitemiz olan www.mgm.gov.tr, cep telefonu uygulamamız, sosyal medya kanalları ile her türlü doğru meteorolojik veriye hızlı bir şekilde ulaşılması mümkündür. Tüm bu kanallardan hava tahminlerinin takip edilmesi ve yayınlanan meteorolojik uyarıların dikkate alınması yoluyla meteorolojik afetler sonucunda oluşabilecek can ve mal kayıplarına engel olunması mümkün olacaktır.’’ ifadelerini kullandı. >> Şeyda YEŞİLÇAY’ın Özel Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti