Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Su Kıtlığı Nedir? Su Kıtlığı Çeken Ülkeler Hangileri?

Canlı yaşamının önündeki kritik sorunların başında gelen su kıtlığı nedir? Su kıtlığı çeken ülkeler hangileri?

Canlı yaşamının önündeki kritik

Su Kıtlığı Nedir

Canlı yaşamı için elzem olan su, aynı zamanda çok değerli bir kaynak. Zira olmaması ya da az olması hali, kritik sorunları beraberinde getiriyor. Susamak gibi düşünülebilir, nasıl o anlarda ona ulaşmak büyük önem taşıyorsa genel itibarıyla suya karşı yaklaşım da bu şekildedir. Su, olmazsa olmazlar arasında konumlanır. Peki su miktarının çok düşmesi, canlı yaşamının önündeki en kritik sorunların başında gelen su kıtlığı nedir? Su kıtlığı çeken ülkeler var mı, varsa hangileri? İşte yanıtlar.

 

Dünya yüzeyi, yüzde 71 oranında su ile kaplı. Canlı yaşamının devamlılığını sağlayan tatlı su oranı ise yüzde 2,5. Canlı yaşamı tatlı suya bağlı, zira sadece uygarlıklar değil, genel itibarıyla canlı her şey, onun etrafında varlığını sürdürüyor. Suyun olmadığı bölgelerde canlı hayatı da çok sınırlı oluyor. Peki suyun bu denli geniş oranda var olduğu gezegende arta kalan alan için ne söylenebilir?

 

Su kıtlığı nedir, etkilerini ne şekilde gösteriyor?

 

Bu alanların bir kısmı suyun çok az miktarda olduğu, hatta hiç olmadığı, bir başka deyişle kıtlık seviyesinden söz edilebilecek özellikler taşıyor. Su kıtlığı nedir sorusunun yanıtı bu noktada netlik kazanıyor; zira en özet ifadesiyle su taleplerini karşılayabilecek su kaynaklarının bulunmamasına su kıtlığı deniliyor.

 

Su kıtlığı 20. yüzyılda kendini gösterirken 21. yüzyılda küresel ölçekteki sorunlardan birine dönüştü. Suyun önemine dair farkındalık gelişirken su kıtlığına karşı önlemler gündeme gelmeye başladı içerisinde bulunduğumuz yüzyılda. Yine de tüm çabalara karşın su, hızla tükenmeye, sosyo-politik, jeopolitik sorunlara kaynaklık edecek seviyelere hızla yaklaşmaya, sorun olmaya devam ediyor.

 

İnsanın susuz kalabileceği gün sayısı 3-4. Su, olmazsa olmazımız. Buna karşın kısa adı DSÖ olan Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kuraklık artıyor ve dünya genelinde 50 milyondan fazla insanı olumsuz yönde etkiliyor. Peki Türkiye’de su sıkıntısı var mı, kıtlık var mı?

 

Türkiye’de su kıtlığı tehlikesi

 

Türkiye, yarı kurak iklime sahip ve su kıtlığı riski taşıyor. Bu kapsamdaki bir araştırmaya göre Türkiye, su sıkıntısı çeken ülkeler sıralamasında 32 ve yüksek derecede su sıkıntısı çeken bir ülke. Bu göstergelere rağmen verimli su havzaları mevcut ve bu da gelecek için olumlu.

 

Global ölçekte incelendiğinde 2023 yılına kadar tüm insanların yarıdan fazlasının su anlamında kıtlıkla karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor. 2040 yılı ise su açısından şiddetli sorunların baş göstereceği bir döneme dair sinyaller içeriyor.

 

Su kıtlığı çeken ülkeler

 

Çok yüksek su kıtlığı çeken ülkeler şöyle sıralanıyor: Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), San Marino, Bahreyn, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Umman ve Botswana.

İtalya gibi birçok ülkede de suyun ihtiyacı karşılama oranı kritik eşiğe yaklaşıyor.

 

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti