Sürücülere kahve molası, kaza oranını azaltıyor
Trafikten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Abdülrezzak Avcı, Afyonkarahisar’ın kavşak noktasında bulunması nedeniyle, sürücülerin kaza yapmamalarını sağlayacak önlemler aldıklarını söyledi. Avcı, bazı polis araçlarına 24 saat çekim yapabilen kamera sisteminin takıldığını, bu sistemin tüm araçlarda olacağını belirtti. Şoförlerin belli zaman aralıklarıyla eğitimden geçeceğini de belirten Avcı, trafikteki asıl amacın ceza kesmek değil, vatandaşın güvenli ve rahat [&hellip]
Trafikten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Abdülrezzak Avcı, Afyonkarahisar’ın kavşak noktasında bulunması nedeniyle, sürücülerin kaza yapmamalarını sağlayacak önlemler aldıklarını söyledi.
Avcı, bazı polis araçlarına 24 saat çekim yapabilen kamera sisteminin takıldığını, bu sistemin tüm araçlarda olacağını belirtti. Şoförlerin belli zaman aralıklarıyla eğitimden geçeceğini de belirten Avcı, trafikteki asıl amacın ceza kesmek değil, vatandaşın güvenli ve rahat bir ortamda yaşaması olduğunu vurguladı.
İl Emniyet Müdürlüğü Trafikten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Abdülrezzak Avcı, Afyonkarahisar’daki trafik uygulamalarını değerlendirdi. Avcı, Afyonkarahisar’ın kavşak noktası olması önemli bir merkezde olduğunu söyleyen Avcı “Afyonkarahisar, şehirlerarası yollardın kesişim noktası. Bunun yanında bütün şehirlerarası güzergah yollarının kesişim noktası. Konya’dan sonra 505 kilometrelik hatırı sayılır bir şehirlerarası güzergahı var. Bu kavşak noktasında olduğu için özellikle otobüsler, belli saatlerden sonra yük taşıyan kamyonlarımız, onun dışında hafta sonu özel günler, tatillerde doğu-batı, kuzey-güney arasında seyahat eden vatandaşlarımızın tatil amacıyla giderken geçtiği bir il” dedi.
Yorgun şoförler, moladan
sonra dikkatini topluyor
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli’nin trafik konusunda hassas davrandıklarını söyleyen Avcı, “Trafik tedbirleri açısından Valimizin ve Emniyet Müdürümüzün bu konuda hassasiyeti var. Kaza sayısı olarak Türkiye genelinin aşağısındayız. Hangi güzergahlarda şoförler yorgun olacağını düşünüyorsak, orada bir uygulama yapıyoruz. Akşam saat 17 ile 20 arasında batıdan gelen şoförleri-miz en az 300-500 kilometre katettikleri için yorgunlardık. Sabah da doğudan gelen şoförlerimiz 4.00, 5.00, 6.00 saatlerinde yorgunlardır. Bölge Trafik Ekipleri, bunları durduruyor, ufak bir kontrolden sonra şoförün araçtan inmesini sağlıyoruz. Trafik şubelerimize yakınsa orada biraz sohbet ediyoruz, çay-kahve ikram ediyoruz. Bilimsel bir gerçek bu. Kan dolaşımınız hızlanıyor. Bir daha direksiyona geçtiğinizde daha dikkatli gidiyorsunuz”diye konuştu.
Kazalarda iki temel etken
Radar kontrolünün de önemine dikkat çeken Avcı, “Şehirlerarası yollarda radar uygulaması yapılıyor. Bu Genel Müdürlük’ün talimatı, belli noktalarda yapılıyor. Seçilen yollar, aşırı hızın kazayla sonuçlanabileceği yollar. Her şeyi ceza yazarak üstesinden gelmeyi düşünmüyoruz. Bu konuda emniyet kemeri takılması için de çaba sarf ediyoruz. Çünkü ölümlü kazalara baktığımızda emniyet kemerinin takılmaması ve aşırı hızın ön planda olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı. ,
Şoförler eğitimden geçecek
Afyonkarahisar’ın kavşak noktası olması dolayısıyla Birleşmiş Milletler’in Güvenli Yol Projesi’nde de pilot il seçildiğini hatırlatan Avcı, yol güvenliğini sağlamak adına şoförlere belirli aralıklarla eğitim verileceğinin altını çizdi. Şu ana kadar seminerler, konferanslar vasıtasıyla halkın bilinçlendirilmeye çalışıldığını belirten Avcı, buna ek olarak yapılacak eğitimlerin de yararlı olacağını belirtti. Avcı, “Minibüs şoförlerine konusunda uzman arkadaşları gönderiyoruz. Minibüs şoförlerine insanlara nasıl davranacağı, uyması gereken kurallar gibi eğitimler veriyoruz. Projelerimiz içinde bunu akademisyenlerle birlikte yapmak var. Özellikle yaz ve bayram sürecince bu konu üzerinde eğilmeyi düşünüyoruz. Akademisyenler konusunda Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden destek alacağız. Gerekirse başka illerden destek alacağız. Emniyet Müdürlüğü, Valilik, Üniversite ve şoförlerle birlikte, sivil toplum örgütlerini de katarak bunu periyodik, eğitim programı şekilde yapmayı düşünüyoruz” dedi.
Araçlardaki
kameralar,
24 saat çekim yapabiliyor
Afyonkarahisar’da yeni uygulamaların birinin de ekip araçlarına 24 saat çekim yapabilen ka-mera sisteminin yerleştirilmesi olduğunu aktaran Trafikten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Abdülrezzak Avcı, şöyle konuştu:
“Yeni uygulamalarımızdan biri de trafik araçlarımızı, araçların içini ve dışını 24 saat çeken kameralarla dona-tacağız. Şu anda araçlarımızda var. Ekip araçlarımıza monte edilecek. Sesli ve görüntülü, gece de çekebilecek. Bunu öncelikle yoğun çalışan araçlara monte ettik. Ürün sürekli geliştiği için, birkaç farklı marka deniyoruz. Bunu tüm ekip araçlarına takıp her şeyi canlı izleyeceğiz. Kameralar, belki sizin göremediğiniz bir olayı da çekmiş olacak. İzlediğiniz zaman, neye müdahale ettiğiniz konusunda kendimizi geliştirmemizi de sağlayacak. Elimizde de delil olacak. Bazen polise mukavemetle karşılaşıyoruz, bu onu da görüntüleyecek.”
En kısa sürede olay yerine intikal
Ekip araçlarının araç takip sistemi ile izlendiğini belirten Avcı, bu sistemin olay yerine intikal konusunda da hız kazandırdığını anlattı. Avcı, “Araç takip sistemimiz var. Bununla hangi ekip, nerede, kaç kilometre hızla gidiyor, bunların hepsini görebiliyoruz. Örneğin hız sınırını aşan bir ekip aracı olursa telsiz vasıtasıyla müdahale ediyoruz. Bu sistem, sabah kontağı açan 60 aracımızın 60’ında da var. Şube ayrımı yok. Bunun çok büyük faydası var. İl Emniyet Müdürümüz, burada göreve başladıktan sonra bir araç kampanyası başlattı. O zamanlar, olay yerine intikal süremiz, 7-8 dakikaya kadar varıyordu. Siz ihbarı yaptığınız anda ben ekipler nerede görebiliyorum. Böylece araçların yönlendirilmesi ve olay yerine intikal sürelerinin 2 dakikaya düşürülmesi sağlanıyor” şeklinde konuştu.
Amaç ceza değil, huzur
Son dönemde gündeme gelen kaldırım denetimleri ile ilgili de açıklama yapan Avcı, kent genelinde bir gözlem yaptıklarını, bu gözlemin sonucunda da kaldırım ve yol işgali yapan esnafın uyarıldığını söyledi. Kaldırım denetimindeki asıl amacın vatandaşın rahatı ve huzuru olduğunu vurgulayan Avcı, “Vatandaşlar kaldırımlardan rahatça geçemiyor, zikzak çizerek geçiyorlar. Biz, hangi noktalarda bu yoğunlaşıyor diye düşünerek bir çalışma yaptık. Birçok esnafımızın, dükkan önünde park edilmez alanı oluşturduğunu gördük. Bir tebligat hazırladık. Kara veya yaya yolunu işgal eden esnafımıza tebliğ ettik. Yol, trafik hadisesi. Hemen cezai işlem uygulamak yerine uyarıyoruz. Bir esnaf ‘Babam da koyuyordu, ben de koyuyorum’ dedi. Bu şekilde bir alışkanlık olmuş. Biz, esnafımıza tebliğ yapıyoruz. Amacımız ceza kesmek değil, yayaların rahat yürümesini istiyoruz. Cezalandırarak bir sonuç almak daha zor. Biz esnafa yolun taşıta, kaldırımın da yayaya ait olduğunu belirtiyoruz. Bunu bir süreç olarak algılıyoruz. Çünkü sayıları 1000’lerle ifade edilebilecek esnafımız var. Hepsine bir anda ulaşmamız mümkün değil. Kaldırım işgali için ayrı, yol işgali için ayrı ceza kesilecek. Bizim cezayı hemen keselim diye bir düşüncemiz yok. Maksat, kurallara uyulması. Yaz döneminde buna da yoğunlaşacağız. Bir de kışın bakacağız. Yaz dönemini sıkı bir denetimle geçirmeyi, vatandaşın buna uyacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Eroğlu, Emniyet’in yanında
Trafikten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Abdülrezzak Avcı, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli’nin Emniyet teşkilatının görevini eksiksiz yerine getirmesi için çalıştığını söyledi. Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’ndan da her zaman destek gördüklerini belirten Avcı, Su ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun Emniyet teşkilatının hep yanında olduğunu kaydetti. Avcı, Afyonkarahisar’da Emniyet Müdürlüğü’nün Afyonkarahisar Belediyesi, İl Genel Meclisi ve diğer kurumlarla ahenkli biçimde çalıştığına dikkat çekti. Haber: Murat ARISOY
Bakmadan Geçme




