Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tahsil-kariyer-annelik birlikte olmalı – Kocatepe Gazetesi

Özel Telek Tüp Bebek
Tahsil-kariyer-annelik birlikte olmalı

Özel Telek Tüp Bebek Merkezi Kadın Doğum Çocuk Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mehmet Telek, Gazeteniz Kocatepe’ye başta tüp bebek olmak üzere kadın doğum ve üreme sağlığı alanında yürütülen hizmetleri anlattı.
Tüp bebek tedavisi son derece pahalı, zahmetli ve sabır isteyen bir süreci kapsıyor. Süreç on yıl önce başladı. Zamanı itibariyle de Afyon özelinde çok daha riskli olan bu süreci göze alıp Paris’ten, Medine’ye kadar başarılı tüp bebek çalışmalarına imza attınız. Bu zor iş için nasıl karar verdiniz?
Mehmet Telek: Afyon’da özel bir Kadın Doğum Çocuk Hastanesine ihtiyaç vardı. Yola bu eksikliği gidermek üzere çıktık. Ama Afyon’da olmayan farklı şeyleri de yaparak Afyon’a hizmet etmemiz gerektiği sonucunu çıkardık. Rutin her yerde yapılan işlerin dışında farklı şeyler yapmamız gerektiği inancı ile tüp bebek merkezi kurmaya karar verdik.
Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı bir hekim olarak tüp bebek konusuna nasıl giriş yaptınız?
Mehmet Telek: Yeri geldikçe gençlere hep söylüyorum, ben 49 yaşında tüp bebek yapmasını öğrendim. Bunda en büyük etken yabancı dilimin iyi olması, literatürü takip etmem, çalışmam sonucu tüm bu gayretlerimizi Allah boşa çıkarmadı. Gerçekten 10 yıldır Afyon’da o zaman Eskişehir’de dahi bulunmayan Kütahya, Uşak, Afyon, Akşehir havalisinin tek Tüp Bebek Merkeziyiz. Şu anda Eskişehir’de bir merkez var. Başlarken biz de heyecanlıydık. Açıkçası başarısızlığı kabullenecek bir yapım yok. Başarıyı mutlaka yakalamam gerektiğine inanan bir insanım. Başarısızlığa tahammülüm de yok. Öyle olunca bir korku dönemimiz oldu. Biz bunu başarabilecek miyiz diye düşündük. Allah-u Teâlâ çalışmalarımızın meyvesini verdi. Her zaman söylerim; insanlar hedeflerini koyarlar ve o hedefe gitmek için enerjilerini sarf ederlerse Tanrı da o hedefi yakınlaştırır, kolaylaştırır. Bizde de kolaylaştı.
Tüp bebek tedavisi başlangıcından bugüne kadarki durumu nasıl özetlersiniz?
Mehmet Telek: Biz diğer tüp bebek merkezleri gibi ayda 100 tane, 60 tane tüp bebek yapmıyoruz. Tüp bebek sayımız az. Ama bunun çeşitli sebepleri var. Ancak sözün başında başarımızın Türkiye ortalaması altında olmadığını da belirtmekte yarar var. Bizim için bu sebeplerin en başında açıkça doğruyu söylemek ve yapmak geliyor. Gerçekçi olmak, etik davranmak bizim olmazsa olmazımızdır. İnsanların umutları ve maliyetleri ile asla oynamıyoruz. 35 yıllık meslek hayatımın önündeki şey hep etik oldu. Hiçbir hastama yalan söylemedim. Hep doğruyu söyledim. Hata yapmışımdır. Gereği olmayan bir müdahale ve ameliyatı hayatım boyunca yapmadım. Başarımız Türkiye ortalaması altında değil. O çok önemli. Medine’de, Paris’te, Stockholm’de, Karadeniz’de tüp bebeklerimiz var. Trabzon, Tekirdağ, Hatay yörelerinde başarılı tüp bebek çalışmalarımız var.
Bu zorlu işin en keyifli tarafı nedir?
Mehmet Telek: Geleneksel hale getirdiğimiz 23 Nisan balolarında görüldüğü üzere tüp bebek yöntemi ile tedavi olarak evlat sahibi olan hastaların bize bakışlarını, gözlerdeki ışıltıyı hemen herkes fark ediyor. Bu muazzam bir şeydir. Bunun para ile pulla ölçülecek bir durumu yok. O bakımdan biz çok keyif alıyoruz. 35 yıllık bir hekim olarak ebesi olduğum, doğumunu yaptırdığım kız bebekler, anne adayı gebelik takibi yapılan hastalarım olarak karşıma çıkıyor. Elbette bu da bizim için ayrı bir keyif. Doğumunu yaptırdığım bebek sayısını saymaya imkân yok. Ancak Kadın Doğumcular olarak bizler gerçekten şanslı hekimleriz. Ayrıca şansımız Afyon’da uzun süre kaldığımızdan biz tarafından doğurtturulan bebeklerin ziyaretimize gelmesi. Röportajdan önce 24 yaşında bir genç eşini muayeneye getirdi. Muayene sonrası “Dr. Bey beni de siz doğurtturdunuz” deyince fotoğrafını çektim. Tüm samimiyetimle söylüyorum; Bir bebeğimiz, bize geldiğinde o bebeği kendi çocuğumuzdan ayırt etmiyoruz. Hatta ilk tüp bebeğimiz doğarken kendi çocuğumu doğurturken duyduğum heyecanın fazlasını duydum. O fevkalade farklı bir duygu. Emek verdiğiniz bir bebek. İleride inşallah onlar hayırlı işler yaptıkları takdirde bundan bizde faydalanacağız. Bilindiği üzere üç insanın amel defteri kapanmaz. Birincisi hayır-hasenat sahipleri, ikincisi bilim adamları, üçüncüleri de iyi evlat yetiştiren ana babalarının amel defteri kapanmıyor. İşte biz de bu çocukları bizim çocuklarımız kabul ediyoruz.
On yıllık periyotta kaç tüp bebek dünyaya geldi?
Mehmet Telek: Şu an doğum yapan 300 küsur tüp bebeğimiz var. Buna gebelerimizi de eklersek şu anda 350’ye yakın tüp bebeğimiz olduğunu söyleyebiliriz. Gebe kalıp düşük yapan ya da gebe kalıp da erken doğum sonucu bebeklerini kaybeden hastalarımız da var. Allah’a şükür Türkiye ortalaması başarısında da ortalama altında değiliz. Tüp bebeklerimizin yanı sıra on yıllık süreçte diğer gebelikler sonucu yapılan doğum sonucu bebek sayımız 8 bini geçti. Sene de 800-1000 arasında doğum gerçekleştiriyoruz. Buradaki başarı elbette ekibe aittir. Gayretle, iyi niyetle çalışan doktor arkadaşlarımın çabası yadsınamaz. Allah’a çok şükür bizim çocuk ve anne mortalitemiz yok. Bu da titiz çalışmamız ve haddimizi bilmemizin eseridir.
Tüp Merkezi ve Kadın Doğum Hastanesi olarak verilen hizmetleri açıklar mısınız?
Mehmet Telek: Her türlü infertilite tedavisini veriyoruz. Çocuğu olmayan eşlerin çocuk sahibi olmaları için tedavilerin tümü uygulanıyor. Jinekolojik vakalarda laparoskopi yani kapalı ameliyat sistemi ile rahimin alınması, kapalı sistemle dış gebelik ameliyatları gibi tüm jinekolojik ameliyatları laparoskopi ile yapabiliyoruz. Afyon’da pek yapılmayan rahim içinde ufak et parçaları ya da miyomlar gibi hem gebe kalmayı engelleyici hem de adet kanamalarının çok uzun ve yoğun durumlarında kullandığımız histeroskopi ameliyatlarını yapıyoruz. İdrar kaçırma, vajinal estetik ameliyatları hastanemizde yapılmaktadır. Sadece onkolojik ameliyatları yapmıyoruz. Şu anda Afyon’da tek merkez olarak aminiyosentez denilen anne karnından alınan su ile bebeğin genetik hastalığı olup olmadığını araştırma işlemini de başarı ile yapıyoruz. Her türlü doğumu gerçekleştiriyoruz.
Bu vesile ile hekim olarak hanımlara tavsiyeleriniz var mı?
Mehmet Telek: Özellikle hanımlara tavsiyemiz evlilik yaşını çok uzun süre geciktirmesinler. Kariyer yapıyoruz diye üreme sağlığını göz ardı etmesinler. Sağlıklı üreme yaşı 20-30 yaş arasıdır. Sağlıklı üreme için bu yaş dilimin çok fazla geçirmemek gerekiyor. Ama çocuk yaşta, erken evliliklere de karşıyız. Tahsil, kariyer ve annelik takviminde dengeyi sağlamak esastır. Evlilik dışı ilişkilerde bariyer metodu ile korunmaları önemlidir. Pelvik enfeksiyonlara açık hale gelmemeleri önemli. Özellikle erkeklerde GDO’lu ilaçlar dahil çok kimyasala maruz kalınmamalı. Bu erkeklerde önemli. Çünkü sperm sayısı düşüyor. Daha dikkatli olunarak üreme sağlığını bilinçle korumanın önemine inanıyoruz. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Op. Dr. Mehmet Telek kimdir?

Aslen Afyonkarahisarlı olan Mehmet Telek, 1957 yılında babasının görevi nedeniyle Eskişehir Çifteler’de dünyaya geldi. Çocukluğu Afyon’da geçen Dr. Telek, Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Ankara’da Büyük Doğumevi’nde Kadın Doğum Hastalıkları ihtisasını tamamladı. Samsun’da askerlik hizmetini bitirdikten sonra 1989 yılında memleketi Afyon’a geldi. 1999 yılına kadar Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı olarak Zübeyde Hanım Kadın Doğum Çocuk Hastanesi’nde görev yapan Telek, 21’nci dönemde MHP’den Afyon Milletvekili oldu. Milletvekilliği görevi bittikten sonra bir yıl kadar MHP Genel Sekreter Yardımcılığı yapan Dr. Telek 2005 yılında Afyon’a dönerek kadın doğum alanında hizmet veren Özel Telek Kadın Doğum Çocuk Hastanesini kuran Telek, evli ve iki çocuk babasıdır.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti