Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Taşınmak, Geçim Sıkıntısına Bir Çözüm Getirebilir mi? [Yaşam Maliyeti Endeksi Üzerinden Bir Analiz]

Yaşam Maliyeti Endeksi (COLI), yalnız yaşayan bir birey ya da ailelerin ürün ve hizmet giderlerine ilişkin coğrafi bölgesel farklılıkları ele alır.

Yaşam Maliyeti Endeksi (COLI),

ABD’nin en pahalı kentsel bölgesi New York-Manhattan. Burada 2,35 şeklinde bir çarpan oranı var, bunu aylık giderlerinizle (yemek, market, faturalar, sağlık, ulaşım, giyim, kuru temizleme, temizlik gibi çeşitli hizmetler, eğlence, sigorta, vb.) çarparak Manhattan’da ‘yeni’ yaşamınızın maliyetini bulabiliyorsunuz.

 

Temsili rakamlarla aylık 10.000 TL gideriniz var diyelim, bunu 2.35’le çarptığınızda çıkan sonuç (23.500) eğer New York-Manhattan’da yaşarsanız karşınıza çıkacak gideri temsil ediyor. ABD’nin söz konusu çarpanı en düşük olan bölgesi ise Teksas-McAllen, aynı kişi (10.000 TL gideri olan) eğer burada yaşasaydı Manhattan’dakinin yaklaşık 3’te 1’ine denk gelen 7.600 TL’lik bir ekstra maliyetle karşılaşacaktı.

 

Daha açık şekilde incelemek için İstanbul’da yaşayan bir kimseyi ele alalım. Şu anda 10.000 TL aylık gideri var. Bu sabit bir rakam, eğer kırsal bir lokasyona taşınsaydı daha az giderle yaşamını sürdürecekti, ancak İstanbul’da yaşıyor ve giderleri de buna bağlı.

 

İstanbul’un ilçeleri arasında da benzer izdüşümleri görebilmek mümkün. Örneğin Bakırköy’deki bir büfedeki fiyat listesi ile yanı başındaki Bahçelievler’deki (Şirinevler semti, vb.) liste arasında hatırı sayılır farklar söz konusu.

 

Sonuç olarak geçim sıkıntısı içerisindeki birey ya da aileler için önemli bir tasarruf noktası var: Yaşam Maliyeti Endeksi daha düşük bir bölgeye taşınmak.

Taşınmak, Geçim Sıkıntısına Bir Çözüm Getirebilir mi?

Bölgeler arasında enflasyon ve fiyat farklılıkları var…

 

Belirli bir yerde yaşamanın finansal etkileri var ve bunlar bölgesel olarak farklılık gösteriyor. Bu kapsamda iki -uç bölgeyle- ayrımı daha belirgin hale getirmeye çalışalım…

 

İstanbul-Şişli-Nişantaşı bölgesi ile nispeten küçük olan Kocaeli-Gölcük arasında büyük yaşam maliyeti farklılıkları göze çarpıyor. Somutlaştırmak için: Nişantaşı’nda damacana su, ekmek, süt, peynir, öğle saatlerinde dışarıda içilen çorba ve akşam bir kafede vakit geçirme maliyeti ile Gölcük’teki aynı gider konsepti arasında yaklaşık yüzde 30-40 fiyat farkı bulunuyor. Kira giderlerinden ulaşıma, sağlık harcamalarından (dişçi, vb) giyime kadar her faktörde aynı sonuca çıkıyoruz.

 

Özetle bölge değişimi yapmak, güçlü bir tasarruf metodu olarak öne çıkıyor. Ayrıca sabit ve düzenli geliri bulunan (emekli, farklı ülkede yaşayan emekli Türk, kira geliri olan ileri yaşlı bireyler, home-office çalışanlar, vb.) ama geçinmekte güçlük yaşayan bireyler için ilgili değişim konseptlerinin çok daha etkin ve pratik olduğunun altını çizmek gerekiyor.

 

Tüm bunların arka planında ‘taşınmak bu kadar kolay mı’ sorusu belirebilir elbette. Yanıtında ihtiyaçların ve çözüm odaklı fikirlerin hangi ölçüde değerlendirildiği öne çıkıyor.

 

Yaşam Maliyeti Endeksi hakkında daha fazla bilgi için coli.org’u ziyaret edebilirsiniz.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti