Tera Grubu Başkanı Emre Tezmen Nerede?
Yüz binlerce kişinin parasının içeride kaldığı ve tasfiye yöntemiyle en az 3 ay sürede tahsilat yapılacağı açıklanan Tera Grubu Pusula Finans Holding'i satın aldıklarını ve mutabakata vardıklarını duyurmuştu.
Tera Yatırım, Pusula Finans Holding'e planlanan pay devir süreci kapsamında Emre Tezmen ve Erkan Kilimci'nin yönetim kurulu üyeliklerinden ayrıldığını açıkladı. Tezmen'in de aralarında bulunduğu 48 kişi hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı tedbiri uygulandığı bildirildi.
Fon operasyonu sürerken gözlerin çevrildiği Tera Başkanı Emre Tezmen’in yurt dışı çıkış yasağı bulunuyor. Her fırsatta açıklama yapan Tezmen’in kamuoyu önüne çıkmaması ve sessizliğe bürünmesi, “Emre Tezmen nerede?” sorusunu gündeme taşıdı. Tera Gurubu'nun yönetim kurulu başkanı Emre Tezmen Pusula Finans Holding'e ilişkin yönetim kurulu üyeliğinden ayrıldığını açıkladı.
Fonlarında ödeme sorunları yaşayan yatırımcıların mağduriyet tartışmaları sürerken, Tera Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emre Tezmen’in halen nerede olduğu merak konusu oldu.
FON OPERASYONU VE TERA GRUBU İLE İLGİLİ NELER OLDU
9 Eylül'de Tera Grubu, Pusula Finans Holding ve Katılımevim ile diğer bağlı şirketlerindeki payların devralınması amacıyla mevcut ortaklarla görüşmelere başladığını KAP'a bildirdi.
Devir süreci devam ederken yönetimde de değişiklik yapıldı. Emre Tezmen, Pusula Finans Holding'in yönetim kurulu başkanlığına getirildi. Aynı dönemde Katılımevim tarafında da yönetim değişiklikleri yapıldı.
Tezmen de 13 Eylül'de yaptığı açıklamada, söz konusu finans şirketlerinin Tera Grubu bünyesine katıldığını duyurdu.
Pusula'nın Tera'ya devri için yürütülen süreç devam ederken, Pusula Portföy'ün bazı yatırım fonlarında yatırımcıların pay iade taleplerinin karşılanmasında sorun yaşandı.
15 Eylül'de Pusula Portföy bazı fonlarda katılma payı iade ödemelerinde temerrüt oluştuğunu KAP'a bildirdi.
16 Eylül'de bu kez Tera Portföy fonlarındaki ödeme sorunları gündeme geldi. Emre Tezmen yaptığı açıklamada yaşanan problemi belirli fonlarda ortaya çıkan “geçici bir likidite sıkıntısı” olarak nitelendirdi ve gerekli önlemlerin alındığını savundu.
17 Eylül'de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın sermaye piyasası işlemlerine ilişkin soruşturması kapsamında, aralarında Emre Tezmen'in de bulunduğu 48 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı tedbiri uygulandığı bildirildi.
Aynı süreçte SPK'nın Tera’nın çok sayıda yatırım fonuna yönelik işlem kısıtlamaları ve tasfiye kararları da gündeme geldi.
18 Eylül'de ise Tera Grubu, Emre Tezmen ve Erkan Kilimci'nin Pusula Finans Holding yönetim kurulu üyeliklerinden ayrıldığını açıkladı.
Böylece birkaç gün önce Pusula Finans Holding'in yönetimine getirilen Tezmen'in bu görevi kısa süre içerisinde sona ermiş oldu
EMRE TEZMEN KİMDİR?
Son günlerin merak edilen ismi, Tera Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emre Tezmen ve babası Oğuz Tezmen’in ilginç bir yaşam hikayeleri bulunuyor. Emre Tezmen’in babası Oğuz Tezmen de bir dönem Türkiye’nin yakından tanıdığı isimlerden biriydi.
1948 İstanbul doğumlu Oğuz Tezmen, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu bir iktisatçı. Kamu kariyerinde Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanlığı ve Gelirler Genel Müdür Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu. Türkiye’nin önemli kamu kurumlarının yönetiminde görev aldı. Oğuz Tezmen, 2 Haziran 1987 ile 20 Aralık 1989 arasında Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü olarak görev yaptı. Sonraki yıllarda DPT Müsteşar Yardımcılığı, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarlığı, Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanlığı ve THY Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini üstlendi.
Seçim döneminde TBMM dışından Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptı. 1997’de devlet memuriyetinden emekli oldu. 18 Nisan 1999 seçimlerinde DYP’den Bursa Milletvekili seçildi. 21’inci dönemde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görev yaptı.
MİLLİ PİYANGONUN ÖZELLEŞTİRİLMESİ İHALESİNE KATILDI
Milli Piyango’ya ait şans oyunlarının 10 yıllık lisans hakkı için 15 Temmuz 2014’te özelleştirme ihalesi yapıldı. En yüksek teklifi 2 milyar 755 milyon dolar artı KDV ile Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu verdi. İhalenin ardından faaliyetleri yürütmek üzere Net Piyango ve Şans Oyunları Ticaret AŞ kuruldu. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığına Milli Piyango’nun eski Genel Müdürü Oğuz Tezmen getirildi. Yönetim kurulunda oğlu Emre Tezmen de vardı. Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu ihalede 2 milyar 755 milyon dolar artı KDV ile en yüksek teklifi verdi, ancak Milli Piyango lisansını sonunda devralamadı.
Bugün Tera Yatırım’ın resmi kayıtlarında Oğuz Tezmen Onursal Başkan, Emre Tezmen ise Yönetim Kurulu Başkanı olarak yer alıyor. KAP’ın güncel verilerine göre Emre Tezmen’in Tera Yatırım Menkul Değerler’deki doğrudan payı yüzde 31,90, Oğuz Tezmen’in payı ise yüzde 25,17. İkisinin doğrudan paylarının toplamı: Yüzde 57,07.
Bakmadan Geçme